SON DAKİKA
hava
Google News

BAĞ ENTEGRE MÜCADELE HİZMET İÇİ EĞİTİMİ

Son Güncelleme :

31 Ağustos 2022 - 13:22

/ 216 views kez okundu.
reklam
BAĞ ENTEGRE MÜCADELE HİZMET İÇİ EĞİTİMİ
reklam

Erzincan İl Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü personellerinin katılımıyla Sertifikalı Bağ Entegre Mücadele Hizmet İçi Eğitimi verildi.

Erzincan İl Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü personellerinin katılımıyla Sertifikalı Bağ Entegre Mücadele Hizmet İçi Eğitimi verildi. Özellikle ülke ekonomisi ve halkın beslenmesi açısından önemli bir ürün olan üzüm yetiştiriciliğinde bağ entegre konularında güncel bilgilerden oluşan eğitim semineri verildi. Ülkenin farklı illerinden 11 teknik elemanın katılımıyla gerçekleştirilen eğitim programı kapsamında; teknik elemanlardan Uzm. Selahattin Albayrak, Uzm. N. Nazan Kalkan, Uzm. Abdurrahim Bozkurt, Doç. Dr. İsmail Alaserhat, Uzm. Serdar Tuncer, Uzm. Harun Alıcı, Uzm. Yılmaz Karabıçak tarafından Genel Bağcılık, Yetiştirme Teknikleri, Hasat ve Hasat Sonrası Dikkat Edilecek Hususlar, Asma Morfolojisi, Abiotik Stres Koşulları, Biyoteknik Mücadele, Entomoloji-Akaroloji, Bağ Zararlıları, Nematoloji-Herboloji, Bağda Yabancı Ot ve Nematotlar, Karantina ve Sürvey Uygulamaları, Viroloji-Mikoloji, Bağda Fungal Hastalıklar, Bağda Virüs Hastalıkları, Bakteriyoloji-Biyolojik Mücadele, Bağda Bakteriyel Hastalıklar konularında teorik ve arazi uygulamalı eğitimlerini gerçekleştirdi. 5 boyunca süren eğitimler sonunda katılımcılar katılım sertifikalarını aldı.

Entegre mücadele; insan sağlığı, çevre ve doğal dengeyi dikkate alan sürdürülebilir bir mücadele sistemidir. Bu nedenle, “Entegre Ürün Yönetimi” ve “Sürdürülebilir Tarımsal Üretim”in çekirdeğini oluşturur.

Ülkemizde, Entegre mücadele ile ilgili temel araştırmalar, 1970 yılında başlamıştır. 1994 yılına kadar pamuk, elma, fındık, buğday, turunçgiller, mısır, patates, ayçiçeği, örtüaltında yetiştirilen sebzeler ve süs bitkileri, zeytin, kiraz, antepfıstığı ve bağ gibi önemli ürünlerde, Entegre mücadele projeleri yürütülmüştür. Ancak bunların hepsi, araştırma ağırlıklı çalışmalar olmuştur.

Entegre mücadele programlarının uygulanmasında esas alınmak üzere, her önemli ürün veya ürün grubu için, birer Entegre Mücadele Teknik Talimatı hazırlanarak, araştırıcı, yayımcı, eğitimci ve çiftçilerin yararına sunulmuştur.

Entegre mücadele talimatlarında; biyolojik mücadele, biyoteknik yöntemler, dayanıklı çeşitlerin kullanımı, genetik mücadele, mekanik ve fiziksel mücadele ile kültürel tedbirler gibi kimyasal mücadeleye alternatif yöntemlere öncelik verilmektedir. Alternatif mücadele yöntemleri ile kontrol altına alınabilen hastalık, zararlı ve yabancı otlara karşı, kimyasal mücadele tavsiye edilmemektedir. Şayet kimyasal mücadele yapılması zorunlu ise; doğal düşmanlara, insanlara ve çevreye yan etkisi düşük olan, çevre dostu ve spesifik ilaçlar önerilmektedir. Bu durumda, ilaçların etkili en düşük dozda ve doğal düşmanların en az zarar göreceği zamanlarda kullanılması, ilaçlamaların uygun alet ve ilaçlama tekniği kullanılarak yapılması esas alınmaktadır. Bu talimatlarda, uluslararası kriterlere göre seçilen ve Entegre Mücadele Programları için uygun olan ilaçlar tavsiye edilmekte, mecbur kalmadıkça riski yüksek olan ilaçlara yer verilmemektedir.

Bağ Entegre Mücadele Teknik Talimatı ile bağ hastalıkları, zararlıları ve yabancı otlara karşı, en uygun yöntem ve teknikler kullanılarak, Entegre mücadele yapılması sağlanmış olacaktır.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.