SON DAKİKA
hava
Google News

MÜSİAD ERZİNCAN BAŞKANI BUYRUK’TAN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA

Son Güncelleme :

12 Eylül 2022 - 16:14

/ 262 views kez okundu.
reklam
MÜSİAD ERZİNCAN BAŞKANI BUYRUK’TAN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA
reklam

2022-2023 Eğitim Öğretim yılının başlamasıyla birlikte görme bozukluğu yaşan çocuklara ilişkin dikkat çeken bir açıklamada bulunan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği MÜSİAD Erzincan Başkanı Ertan Buyruk özellikle okul öncesi çocuklarda yaşanan görme bozuklukları nedeniyle göz muayenelerinin yapılmasının önemine değindi.

2022-2023 Eğitim Öğretim yılının başlamasıyla birlikte görme bozukluğu yaşan çocuklara ilişkin dikkat çeken bir açıklamada bulunan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği MÜSİAD Erzincan Başkanı Ertan Buyruk özellikle okul öncesi çocuklarda yaşanan görme bozuklukları nedeniyle göz muayenelerinin yapılmasının önemine değindi. Erzincan’da aynı zamanda bir optik işletmesinin de sahibi olan Başkan Buyruk okulların açılmasıyla birlikte çocuklarda önem arz eden göz muayenesi konusuna dikkat çekerken öğrenci velilerine de çocukların evde televizyon izleme alışkanlıklarını da değerlendirdi. Başkan Buyruk konuyla ilgili yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Okulların açılışı ile yeni bir dönemin başlaması, anne babaları tatlı bir telaşın içine sokuyor. Öğrencilerin yeni eğitim dönemine sağlıklı başlamaları için çabalayan ailelerin, çocukların göz muayenesi konusuna çok dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü görme bozukluğu yaşayan çocuklar başarı düşüklüğünün yanı sıra özgüven eksikliğiyle de karşılaşabiliyor.

İlkokula başlayan çocuklarda, çeşitli göz hastalıkları görülebilirken, bu problemler anne babalar tarafından her zaman kolaylıkla anlaşılamayabiliyor. Bu nedenle okul dönemi başlarken çocukların mutlaka göz muayenesine tabi tutulması gerekiyor. Okul öncesi çocuklarda yüzde 5-10 arasında değişen görme bozuklukları görülebilirken, okul çocuklarında bu oran 25 oranına kadar artış gösterebiliyor. Bu nedenle ilk muayenenin altıncı ayda, ikincisinin üç yaş civarında ve diğer muayenenin ise okul döneminde yapılması büyük önem taşıyor.

Daha önce kendini fark ettirmeyen göz hastalıkları özellikle okul dönemi itibarıyla ortaya çıkabiliyor. Anne babaların çocuklarını evdeki yöntemlerle kontrol etmesi ise bazen yeterli olamayabiliyor. Örneğin; çocukların televizyon izleme mesafeleri ile göz bozukluğu ölçüldüğünde yanlış sonuçlar elde edilebiliyor. Televizyonu yakından izleyen çocukta göz hastalığı olmayabildiği gibi, çocuğunuzun gözlerini sık kırpması, okuma yazma sırasında defter-kitaba yakından bakması ve gözlerinde sık sık kaşınma görülmesi gibi durumlar göz hastalıklarının belirtisi olabiliyor.

Göz hastalıklarının bir kısmı doğuştan gelirken, bir kısmı zamanla kendini fark ettirmeden gelişebiliyor. Hastalıklar çocukluk döneminde anlaşılmadığında, gözün sağlıklı gelişimini tamamlamamış olması, göz tembelliğinin oluşmasına sebep olabiliyor. Erken teşhis ile tedavi edilebilen göz tembelliği ya da göz kayması gibi hastalıkların çocuklar okula başlamadan önce tedavi edilmesi gerekiyor. Hipermetrop hastalığı doğuştan gelişebilirken, miyop hastalığının çoğunlukla okul çağlarında ortaya çıktığı görülüyor. Çocuklarda periyodik göz muayenelerinin yapılması ileride oluşabilecek hastalıklar için erken teşhisin sağlanmasını ve tedavinin gerçekleştirilmesini kolaylaştırıyor.

Çocuklarda okuma isteksizliği, uykunun çabuk gelmesi, baş ağrısı, yorgunluk gibi şikayetler görme kusurları nedeniyle gelişebiliyor. Bu göz kusurları çocuklarda okula karşı tepki, ders çalışmayı istememe, ödev yapmama ve tembellik gibi unsurların oluşmasına neden olabiliyor. Bu nedenle erken teşhisin önemi artarken; Gözlerde titreme, Göz kayması, Göz kapağı düşüklüğü, Gözlerde şişlik gibi belirtilere dikkat edilmesi gerekiyor.

Çocuklarda gözlük seçimine dikkat ediniz, güvenilir optik satış mağazalarından alınmasını öneriyoruz.

Öğrenci velilerinin çocuklarda gözlük seçiminde daha dikkatli olmasına dikkat çeken Başkan buyruk açıklamasının devamında; “Günümüzde akıllı telefonların, tabletlerin ve bilgisayarların kullanımının artmasıyla kullanım sürelerine dikkat etmek, oldukça önemli halde geldi. Bu cihazlarla uzun süreli işlemler yapıldığında ortamın ve kullanılan teknolojik ürünün ışığını ve cihazın göze olan mesafesini iyi ayarlamak gerekiyor. Mümkünse 3-5 yaştaki çocuklarımıza ağlansın ve oyalanması icin bu cihazlardan uzak tutmak faydalı olacaktır. Bununla birlikte çocuklarda gözlük kullanımı da önem taşıyan diğer faktörler arasında yer alıyor. Çerçeve çocuğun göz yapısına uygun, camları ise göz merkezi ile eş oranda ve ultraviyole filtreli olmalıdır.” ifadelerine yer veriyor.

Çocukları belli aralıklarda muayeneye götürün

Görme bozukluklarının okul dönemi boyunca devam edebileceğine dikkat çeken Başkan Buyruk konuyu şu şekilde ele alıyor; “Şaşılık, hipermetrop, miyop ve astigmat çocuklarda en sık görülen göz hastalıkları arasında sayılıyor. Bu hastalıkların anlaşılması uzun zaman alırken, çocuksa çoğu zaman yaşam kalitesindeki azalmanın farkında olmayabiliyor. Okuma bilen çocuklarda korkudan dolayı harfi ezberden söyleme gibi sorunlar yaşanabildiği gibi önceden ne ile karşılaşacağını bilen çocukların daha rahat kontrolden geçirildiği görülüyor. Davranış bozukluklarına varan sorunlarla dahi karşılaşılabilen göz hastalıklarının, eğitim döneminde sorun teşkil etmemesi için çocuğun belli aralıklarda kontrole götürülmesi gerekiyor.”

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.