SON DAKİKA
hava
Google News

KURAKLIĞA KARŞI 88 YERALTI BARAJI

Son Güncelleme :

29 Eylül 2022 - 16:52

/ 349 views kez okundu.
reklam
KURAKLIĞA KARŞI 88 YERALTI BARAJI
reklam

Devlet Su İşleri DSİ Genel Müdürlüğü, son yıllarda etkisini daha fazla hissettiren kuraklığa karşı inşa edilen yeraltı barajlarına dikkat çekti. DSİ tarafından yapılan açıklamada; 2023 yılına kadar 150 adet yapılması planlanan tesislerden 88’i tamamlandığı belirtildi. Yeraltı barajlarının tamamının işletmeye alınmasıyla da bu tesislerde yaklaşık 50 milyon metreküp su depolanacak.

Devlet Su İşleri DSİ Genel Müdürlüğü, son yıllarda etkisini daha fazla hissettiren kuraklığa karşı inşa edilen yeraltı barajlarına dikkat çekti. DSİ tarafından yapılan açıklamada; 2023 yılına kadar 150 adet yapılması planlanan tesislerden 88’i tamamlandığı belirtildi. Yeraltı barajlarının tamamının işletmeye alınmasıyla da bu tesislerde yaklaşık 50 milyon metreküp su depolanacak. DSİ, geliştirdiği projeler ile stratejik önemi günden güne artan suyun her damlasının boşa harcanmaması için çalışmalar yürütüyor. Bu çerçevede hazırlanan çalışmalardan biri de Yeraltı suyu Suni Besleme ve Yeraltı Barajları Eylem Planı. Yarı kurak coğrafyada bulunan Türkiye’de su rezervine katkıda bulunulması maksadıyla plan kapsamında 2023 yılına kadar 150 yer altı suyu besleme tesisi tamamlanacak. Yer altı barajları yer altı suyu akımına karşı geçirimsiz bir perde oluşturmak suretiyle genellikle topoğrafyanın ve jeolojinin uygun olduğu vadi alüvyonlarında veya sahil akiferlerinde inşa ediliyor.

Hem Sulama Hem İçmesuyu

Yeraltı barajları ile yüzey sularının buharlaşma kayıplarının ve kamulaştırma maliyetinin minimize edilerek yer altı suyuna iletilmesi, bu vesileyle yer altı suyunun rezerv ve kalite açısından korunarak temiz içme suyu sağlanıyor.

246’ya Kadar Çıkabilir

Planlanan 150 tesisin işletmeye alınmasıyla yaklaşık 50 milyon metreküp su depolanacak, bu suyun tamamının içme suyuna tahsis edilmesi halinde 750 bin kişiye içme suyu, tamamının sulamaya tahsis edilmesi halinde ise 80 bin dekar arazinin sulanması sağlanacak.

150 olarak planlanan tesisin sayısının 246’ya kadar yükselebileceği kaydedildi. Söz konusu tesislerden 88’inin yapımı tamamlandı. 41’i inşaat aşamasında olup 8’i ihale 109’u da planlama aşamasında. Planlama aşamasında bulunan 109 adet tesisin jeolojik – jeoteknik bakımdan incelemeleri devam ediyor. Günümüze kadar yapımı tamamlanan 88 tesis ile yer altı suyunun 32 milyon m³ beslenmesi sağlandı. Bu suretle 29 bin 940 dekar tarım arazisi sulandı ve halka 20,76 hm³ içme suyu temin edildi.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.