SON DAKİKA
hava
Google News

XII. ULUSAL VİRAL HEPATİT SEMPOZYUMU DÜZENLENDİ

Son Güncelleme :

07 Ekim 2022 - 13:31

/ 351 views kez okundu.
reklam
XII. ULUSAL VİRAL HEPATİT SEMPOZYUMU DÜZENLENDİ
reklam

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bu yıl 12.’si düzenlenen Ulusal Viral Hepatit Sempozyumuna ev sahipliği yapıyor. 6-9 Ekim 2022 tarihleri arasında düzenlenen sempozyumun bilimsel programı Hilton Garden Inn toplantı salonunda çok sayıda bilim insanının katılımıyla gerçekleştirildi.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bu yıl 12.’si düzenlenen Ulusal Viral Hepatit Sempozyumuna ev sahipliği yapıyor. 6-9 Ekim 2022 tarihleri arasında düzenlenen sempozyumun bilimsel programı Hilton Garden Inn toplantı salonunda çok sayıda bilim insanının katılımıyla gerçekleştirildi. Sempozyumun bu yılki teması olan “Viral Hepatit Eliminasyonuna Pandemi Etkisi” başlığıyla düzenlenen toplantıda Hepatit hastalığı ve tedavi sürecinin tarihsel gelişimi, kronik viral hepatitlerin tanı, tedavi ve takiplerinde yapılan tespitler, bilimsel program, viral hepatit eliminasyonu ve hepatit yönetimine pandeminin etkisi ve son olarak da viral hepatitlerde güncel durum ve yönleri ele alındı. Toplantıya Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, EBYÜ MGEAH Başhekimi Doç. Dr. Ufuk Kuyrukluyıldız, Doç. Dr. Faruk Karakeçili, VHÇG Başkanı Neşe Demirtürk, KLİMİK Derneği Başkanı Serap Şimşek Yavuz, Prof. Dr. Haluk Eraksoy ve 4 oturum şeklinde gerçekleştirilecek olan programda sunumlarını gerçekleştirilecek olan bilim insanları yer aldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program UVHS XII. Düzenleme Kurulu Başkanı ve EBYÜ MGEAH Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Faruk Karakeçili’nun açılış konuşmasıyla devam etti. Karakeçili burada yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Kurulduğu 2011 tarihinden bu yana aralıksız olarak gerçekleşen Türkiye’nin farklı bölgelerinde ve birçok ilinde etkinliklerini sürdürmeye devam ediyor. 3 günlük yoğun bir program bizleri bekliyor. Malumunuz 2,5 yılı aşkın bir süredir devam eden bir pandemi süreci yaşıyoruz. Bu pandemi sürecinde özellikle kronik hastalıklar çok etkilendi. Bu kronik hastalıkların başında da viral enfeksiyonlar geliyor. Bu yüzden bu sempozyumun ana teması olarak Viral Hepatit Eliminasyonuna Pandemi Etkisi ile başlayacağız. Gerçekten bu hastalar çok etkilendi gerek tanı da gerek tedavide. Özellikle takiplerde çok ciddi problemler yaşadık. Bu açıdan da bu hasta gruplarına özellikle dünyada ve Türkiye’de eliminasyon programları ile başlayacağız. İlerleyen zamanlarda bu hastalıkların tanı ve tedavisinde tüm yenilikler ele alınacak.”

Ardından KLİMİK Viral Hepatit Çalışma Grubu adına bir konuşma yapan Prof. Dr. Neşe Demirtürk şu ifadelere yer verdi; “Dernek içerisinde birçok çalışma grubu ile birçok bilimsel aktiviteyi hep birlikte gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bizde Viral Hepatit Çalışma Grubu olarak tüm üyelerimizle bilimsel aktiviteler, yayınlar, hep birlikte yaptığımız okullar, akademilerle bir dünya oluşturmaya çalışıyoruz. Bu sempozyum diğer toplantı serilerimizden bir tanesi. Çalışma grubumuz 2011 yılında 15. Klinik kongresinde kuruldu. O günden bu yana 312 üye sayısına ulaşmış durumdayız.”

Açılış konuşmalarının devamında söz alan KLİMİK Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz ise şu ifadelere yer verdi; “KLİMİK çalışma grubu bugüne kadar hiç bıkmadan, yılmadan Türkiye’deki Viral Enfeksiyonlara ilişkin bilgi açığını gidermek için çalıştı. İçeriği çok yüksek ve güzel toplantılar organize etti. Ülkede de bu bilgi açığını gidermede de önemli yol kat edildiğini düşünüyorum. Aynı zamanda çalışmalarıyla bu alana bilimsel katkılarda yaptı. Bu çalışmaların hepsi gönüllülük ve fedakârlıkla yürütülüyor. Bu anlamda gerçekten yönetim kurulu olarak dernek olarak paha biçilemez olduklarını düşünüyoruz. Ben burada minnettarlığımı sunmak istiyorum.

Pandemi aslında bitmedi. Geçtiğimiz 3 yıllık süreçte biz enfeksiyon hastalıkları alanı olarak en büyük zorluğu yaşayan grup olduk. Aslında pandemiyi büyük oranda sırtlandık. Tüm sağlık çalışanlarıyla birlikte sırtlanmış olduk. Çok büyük sorunlarla mücadele ettik. Dernek olarak bu süreçte esas amacımız doğru ve gerçek bilimsel bilgiye, hem üyelerimizin hem tıp alanı uzmanların hem de vatandaşların ulaşmasını sağlamaktı. Sürekli zamanla yarışılıyordu. Çok bilgi kirliliği vardı. Bu uzmanlık bizi diğer dernekler, hekimler ve vatandaşlar arasında güvenirliliğimizi arttırmış oldu.

Pandeminin en önemli etkisi kronik hastalıklarda oldu. Bu alanda tanısı geçmiş bir çok klinik hastalık özellikle kronik hastalıklar açısından bakarsak bunun en önemli grubu hepatitler. Servislerimize çok sayıda gelmiş HIV ve Hepatit hastalarıyla karşılaşıyoruz. Pandemiden öğrendiklerimizi buraya katarsak eğer çok daha iyi noktalara ulaşabileceğimizi düşünüyorum. Viral Hepatit Çalışma Grubunun da insan kaynakları ve elde ettiği bilgi seviyesi nedeniyle dünyada bile hepatitlere öncülük edecek bir seviyededir. Bunu da herkesin bilir seviyesine getirmek içinde hem klinik araştırmalarımızı hem bilimsel çalışmalarımızı hem de eğitim çalışmalarımızı bir üst seviyeye taşımamız gerekiyor.”

Daha sonra konuşan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent ise şu ifadelere yer verdi; “Pandeminin hepatite etkisi çok güzel bir konu. Pandeminin Viral Hepatit Eliminasyonuna negatif etkisi var. Bu çok önemli bir şey. Hepatit çok önemli bir olay. Özellikle Pandemi de bizleri çok yordu. Özellikle enfeksiyon hastalıklarını da çok yordu. Hekimlerini de çok yordu. Pandemi demek ki geçmedi. Pandeminin etkileri uzun yıllar devam edecek. Virüsün kaybolması mümkün değil. Ancak koronavirüs anlaşılıyor ki hem viral hepatit yapıyor hem de viral hepatitlerin eliminasyonunda zorluk çıkarıyor. Böylesi önemli bir konunun işlenmesi ve özellikle Erzincan’da işlenmesi bizim için çok önemli.”

Program 4 oturum şeklinde alanında uzman konuşmaların konular hakkında anlattığı sunumlar ile devam etti. Programın 1. Oturumunda Viral Hepatit Eliminasyonu, 2. Oturumda Viral Hepatit Yönetimine Pandemi Etkisi, 3. Oturumda ise Kronik HBV İnfeksiyonunda Yeni Ne Var? Konularında anlatımlar gerçekleştirildi. Programın 08 Ekim 2022 tarihli 4. Oturumu ise Olguları Uzmanlarıyla Tartışıyoruz başlığıyla devam edecek.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.