Erzincan’da son yıllarda büyük ivme kazanan etlik piliç yetiştiriciliği önemli yatırım alternatiflerinden biri olmaya devam ediyor. Dünya genelinde yaşanan gıda krizi nedeniyle özellikle piliç üretiminde oldukça gerilere düşen sektör yapılan yatırımlar ve kurulan yeni işletmelerle yeniden güç kazanmaya çalışıyor.
Erzincan’da son yıllarda büyük ivme kazanan etlik piliç yetiştiriciliği önemli yatırım alternatiflerinden biri olmaya devam ediyor. Dünya genelinde yaşanan gıda krizi nedeniyle özellikle piliç üretiminde oldukça gerilere düşen sektör yapılan yatırımlar ve kurulan yeni işletmelerle yeniden güç kazanmaya çalışıyor. Erzincan’da 2009 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından devralınan tavukçuluk tavuk kombinası olarak halen faaliyetlerine devam ediyor. Yaklaşık 1000 aileye istihdam sağlayan tavuk kombinası 35 bin piliç üretim kapasitesine sahip. Yaşanan gıda krizi neticesinde sektörün merkezlerinden biri geline gelmesi beklenen Erzincan’da TKDK, KOSGEB, Banka İşletmeleri vb. kuruluşların sağladığı projelerle bir girişim sahası haline geliyor. Tavuk yetiştirme modellerinden olan Kombinalar, Tavuk Çiftlikleri, Kümes Tavukçuluğu, Mera Tavukçuluğu, Organik Tavukçuluk ve Süs Tavukçuluğu ise alternatif geçim kaynağı olarak girişimcilerin tercihleri arasında yerini alıyor.
Tavuk Yetiştiriciliği Neden Önemli
Tavukçuluk sektörü son zamanlarda en çok bahsi geçen bir sektör olmuştur. Sektör bir yandan yurtiçi protein açığını ucuz olarak kapatırken, diğer yandan ihracat yoluyla döviz girdiği sağlamaktadır. Kişi başı yumurta tüketimi yılda 300’e kadar artarken modern teknolojilerle sıvı ve toz formunda üretilerek satılmaya başlanması da artı bir ihracat potansiyeli ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca kolay yetiştirilebilen evcil hayvanlar kategorisinde olması da avantaj sağlamaktadır. Yine özellikle çocuklarda diş ve kemik oluşumunda sağladığı protein sentezi ve fosfor nedeniyle sofraların vazgeçilmez bir gıda ürünü olarak yerini korumaktadır.