SON DAKİKA
hava
Google News

MEYVE AĞAÇLARI NEDEN BUDANIR?

Son Güncelleme :

22 Mart 2023 - 12:16

/ 371 views kez okundu.
reklam
MEYVE AĞAÇLARI NEDEN BUDANIR?
reklam

Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ağaç budama dönemine girdiğimiz dönemde sosyal medya üzerinden “Meyve Ağaçları Neden Budanır?” başlıklı bir yazı paylaştı.

Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ağaç budama dönemine girdiğimiz dönemde sosyal medya üzerinden “Meyve Ağaçları Neden Budanır?” başlıklı bir yazı paylaştı. Yazıda şu ifadelere verildi;

“Budama yapılmayan ağaçlarda;

  1. fazla verim nedeniyle dallar kırılır,
  2. sık dallanma sonucu iç kısımdaki dallar ışık almaz,
  3. periyodisite (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) görülür

Meyve ağaçlarında budama, dal kesme, dal eğme, dal seyreltme, uç alma ve dalların açılarının genişletilmesi veya daraltılması gibi işlemlere denir. Bu işlemler genel olarak şu amaçlar için yapılır.

  1. Ağaçlara istenilen şekli vermek.
  2. Ağaçlarda meyve verimi ile sürgün oluşumunu dengelemek.
  3. Periyodisitenin (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) etkisini azaltmak.
  4. Dal kırılma ve sarkmalarını azaltmak.

Ne Zaman Budama Yapılmalıdır?

Kışları çok soğuk geçen bölgelerde ise budama yerlerinin soğuktan zarar görmemeleri için budamayı soğuklar geçtikten sonra; fakat ağaçlar uyanmadan önce yapmalıdır.

Meyve ağaçlarının budanma şekli, meyve tür ve çeşidine, ağaçların yaşına, toprak ve iklim koşullarına, budamadan beklenen amaca ve ağacın gelişme gücüne göre değişir. Bu nedenle her meyve tür ve çeşidinin değişik iklim ve toprak koşullarındaki gelişme gücünün ve bunların budamaya karşı gösterdiği tepkilerin iyi bilinmesi gerekir. Ayrıca dalların kesilmesi, bırakılacak ve kesilecek dalların iyi seçilmesi konusundaki genel kuralların da bilinmesi zorunludur. Bazı kurallar aşağıda sıralanmıştır.

  1. Kuvvetli gelişen ağaçlarda veya dallarda az kesim yapılmalı, zayıf gelişenlerde ise fazla kesim yapmalıdır.
  2. Zayıf gelişen dalların gelişmesini artırmak için açıları daraltılmalı, kuvvetli gelişen dalların gelişmesini azaltmak için ise dallar eğilerek açıları genişletilmelidir.
  3. Şekil oluşturma amacıyla ana dalların açılarının düzenlenmesinde ana dalların gövde ile açıları 45-60 olmalıdır. Bu işlem yaz aylarında da yapılabilir.
  4. Budanan yerlerde tırnak veya budak bırakılmamalıdır.
  5. Kalın dal kesimlerinde mutlaka yük alma işlemi yapılmalıdır. Bu sayede kabuk veya dal yarılmaları önlenmiş olur. Yara yerleri aşı macunu veya kara boya ile kapatılmalıdır.
reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.