SON DAKİKA
hava
Google News

ERZİNCAN BAĞ HASTALIKLARIYLA MÜCADELEYE BAŞLADI

Son Güncelleme :

30 Mayıs 2023 - 13:11

/ 321 views kez okundu.
reklam
ERZİNCAN BAĞ HASTALIKLARIYLA MÜCADELEYE BAŞLADI
reklam

HABER Çiğdem Turan

Erzincan’da bahar mevsiminin sona ermesiyle birlikte ilaçlanan ağaç ve bitkilerin aşırı yağmura maruz kalmasıyla birlikte gelişen külleme ve mildiyö tehlikesi ile mücadele başladı. Bağ ve bahçelerde yaygın olarak görülen hastalıklar bu yıl meyve kalitesinde ciddi bir riski de beraberinde getiriyor. Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü konuya ilişkin üst üste tedbir uyarısında bulunuyor. İl Müdürlüğü mücadelenin doğru yapılmaması durumunda üründe %90 kayıp yaşanabileceğini belirtiyor.

Erzincan’da bahar mevsiminin sona ermesiyle birlikte ilaçlanan ağaç ve bitkilerin aşırı yağmura maruz kalmasıyla birlikte gelişen külleme ve mildiyö tehlikesi ile mücadele başladı. Bağ ve bahçelerde yaygın olarak görülen hastalıklar bu yıl meyve kalitesinde ciddi bir riski de beraberinde getiriyor. Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü konuya ilişkin üst üste tedbir uyarısında bulunuyor. İl Müdürlüğü mücadelenin doğru yapılmaması durumunda üründe %90 kayıp yaşanabileceğini belirtiyor. Bağ küllemesi veya mildiyösü olarak da bilinen hastalıklar Erzincan’da birçok meyve ağaçlarında belirgin olarak görülmeye başlandı. Özellikle bağlarda gelişen hastalık asmanın yaprak, sap, sürgün ve tüm yeşil aksamında gelişerek zararlar oluşturmaya başladı.

Çiftçi bahçesinden bağcı bağından endişe ediyor

Özellikle üzümüyle, armuduyla, kirazıyla, kayısısıyla ve envaı çeşit meyvesiyle meşhur Erzincan meyve sezonuna nasıl girecek? Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi Ziraat Yüksek Mühendisi Selahattin Albayrak tarafından yapılan açıklamada hastalığın başlangıçta yaprakların üst yüzeyinde yağ lekesine benzeyen sarımsı-açık yeşil renk açılmalarına neden olduğu belirtiliyor. Yapılan bilgilendirmede şu detaylara ve mücadele yöntemlerine dikkat çekiliyor; “Hastalığın Sürgünlerdeki Belirtileri; Sürgünler üzerinde başlangıçta siyaha yakın koyu renkli lekeler oluşur. Sürgündeki bu lekeler sezon sonuna doğru kırmızımsı kahverengine dönüşmektedir.

Hastalığın Tanelerdeki Belirtileri; Hastalığa erken yakalanan taneler küçük kalır ve gelişemez. Hastalık tanelerde meyve sapı doğrultusunda çatlamaya neden olur. Taneler ben düşme dönemine kadar hastalığa duyarlıdır.

Mücadelesi ve Kültürel Önlemler; Hastalıklı çubuklar budanarak imha edilmelidir. Yetişme sezonu içinde yaprak ve sürgün seyreltmesi yapılarak asmanın iç kısımlarına kadar iyi bir havalanma ve güneşlenme sağlanmalıdır.

Kimyasal Mücadele; 1. İlaçlama: Sürgünlerin 25-30 cm uzunlukta olduğu dönemde, 2. İlaçlama: Çiçeklenme öncesi, çiçek tomurcuklarının ayrıldığı dönemde, 3. İlaçlama: Tanelerin saçma iriliğinde olduğu dönemde, 4. ve sonraki ilaçlamalar: Üçüncü ilaçlamadan sonra hastalık gelişimi ve kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak ben düşme dönemine kadar yapılmalıdır. Son ilaçlama ile hasat arasında gerekli bekleme süresine dikkat edilmelidir.”

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.