Erzincan’ın Kemah İlçesine bağlı Kömür köyünde 3 bin yıllık Kemah Tuzu bereketi yaşanıyor. 450 yıl önce kurulan tuz ocağı üretimine devam ediyor. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesine de konu olan Kemah tuzunun kendine özgü bir lezzeti var. Kemah tuzu lezzetinin yanı sıra gıda ürünlerinin raf ömrünü uzatılmasını sağlıyor. Kemah tuzu yörede peynirciler, yaylacılar ve salamuracılar tarafından tercih ediliyor.
Erzincan’ın Kemah İlçesine bağlı Kömür köyünde 3 bin yıllık Kemah Tuzu bereketi yaşanıyor. 450 yıl önce kurulan tuz ocağı üretimine devam ediyor. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesine de konu olan Kemah tuzunun kendine özgü bir lezzeti var. Kemah tuzu lezzetinin yanı sıra gıda ürünlerinin raf ömrünü uzatılmasını sağlıyor. Kemah tuzu yörede peynirciler, yaylacılar ve salamuracılar tarafından tercih ediliyor. Kemah İlçesine 4 km uzaklıkta bulunan Kömür köyünde Tuz İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından işletilen Kemah Tuzu aynı zamanda Doğu Anadolu Bölgesinin de tuz ihtiyacını karşılıyor. Özellikle sıcak havalarda daha çabuk kuruyarak daha fazla üretim sağlanıyor. Tuz ocağında yaklaşık 100 metre derinlikteki tünelden gelen tuzlu su sayısı 150’yi bulan göletlere aktarılıyor. Buharlaşan su sonrasında havuzlar tuzla doluyor. Tuzlar işçiler eliyle toplanarak dağıtıma ayrılıyor.
Kemah tuzu eskiden buzdolabı olmadığı için insanların gıda ürünlerini tuza basarak korumasıyla dünden bugüne kadar gelen bir gelenek halini almış durumda. Özellikle Erzincan’ın yöresel ve meşhur tulum peynirine lezzet bırakan tuz Kemah tuzu. Bu sayede bölge ekonomisine de önemli katkısı var.
Kemah tuzu ağır metal barındırmıyor. Doğal yollardan elde edilen tuzda hiçbir kimyasal katkı maddesi bulunmuyor. Kaynağından suyla erimiş halde gelen tuz havanın sıcaklığı ile buharlaşarak anında kristalize oluyor. Zor şartlarda ve yalnızca yaz aylarında çıkarılabilen Kemah tuzu üretimi her sene artarak devam ediyor.