Ülke genelinde sebze ve meyve gibi Pazar ürünlerinde ani yükselişin ardından giderek fiyatlarda belli başlı düşüşler yaşanıyor. Fiyatlardaki düşüş her ne kadar vatandaş memnuniyetini kazanacak olan esnafı memnun etse de durumlar yine kritik. Vatandaşın Pazar yerlerine talebi giderek azalmaya başladı. Erzincan’da havaların ısınmasıyla birlikte sebze ve meyve ürünlerine gelen bolluk her ne kadar ürün fiyatlarına yansısa da alınmayınca alınmıyor cinsten bir dönem yaşanıyor.
Ülke genelinde sebze ve meyve gibi Pazar ürünlerinde ani yükselişin ardından giderek fiyatlarda belli başlı düşüşler yaşanıyor. Fiyatlardaki düşüş her ne kadar vatandaş memnuniyetini kazanacak olan esnafı memnun etse de durumlar yine kritik. Vatandaşın Pazar yerlerine talebi giderek azalmaya başladı. Erzincan’da havaların ısınmasıyla birlikte sebze ve meyve ürünlerine gelen bolluk her ne kadar ürün fiyatlarına yansısa da alınmayınca alınmıyor cinsten bir dönem yaşanıyor. Geçen senede adeta iğne atsan yere düşmez dedirten halk pazarlarında esnaf ucuzluk diye bağırmaktan yorgun düşmüş durumda. Ürünlere geçen ayın sebze ve meyve fiyatlarına göre %50 gibi bir indirim her ne kadar yansımış olsa da şimdilik esnaf sattıklarından vatandaş ise aldıklarından memnun. Durumdan şikayetçi olanlarda mevcut fiyatları eskisiyle karşılaştırıyor. 3 TL olan bir ürünün bugün 20 TL olması bunun üzerine asgari ücretin vatandaşın ihtiyaçlarını karşılayamaması şikayet konusu olabiliyor.
Erzincan Merkezinde vatandaşların kolaylıkla ulaşabildiği pazarlardan biri olan Salı Pazarında hikayeler biraz farklı. Hem halinden çok memnun olan var, hem de halinden hiç memnun olmayan. Hangisi haklı demek biraz güç. Çünkü bugün ucuz olan bir ürüne yarın ne kadar zam geleceği, bugün zamlı bir ürüne yarın ne kadar indirim geleceği hiç kestirilemiyor. Konu hakkında ERT Şah TV kameralarımıza konuşan vatandaşlar ise yaptıkları yorumlarda şunları ifade ediyor; “Erzincan’ın her tarafı pahalı. Limon satıyoruz karımız yok ancak parasını kurtarıyoruz. Salıpazarı marketlerden ucuz.
Salıpazarı şu an beleş ama yiyen yok. Fiyatlar çok düşük. Şeftali 20 TL, 15 TL. Bizim amacımız vatandaş yesin o yüzden düşük fiyata satıyoruz. Vatandaş param yok diyor. Parası da yoksa bedavaya veriyoruz. Bizim amacımız hizmet. Ama bizimki de bir yere kadar. Meyveler ucuzladı. Neredeyse bedava. Bir porsiyon döner 150 TL bir kilo şeftali 15 TL. Yemek yiyemiyoruz, karnımızı meyvelerle dolduruyoruz. Etin kilosu olmuş 500 TL bizde bol bol meyve yiyoruz.
20 TL olan domatesi önceden 3 TL’den yiyorduk. Şimdi bunun fidesi 3 TL. Bunun hükümete muhalefetle alakası yok. Meyveler ucuzladı diyenlere katılmıyorum. 65 TL verdim 1 tane kavun aldım. Bunun neresi ucuz. Bugün asgari ücret 8 bin 500 TL. Bu arkadaşım kazanabiliyor mu, bir sorsana. Biz sadece şükür ediyoruz. Şükürden hariç bir şeyimiz kalmadı bizim.
Salı pazarımız vatandaşın bütçesine uygun. Ne alırsan bedava kampanyası var. Yumurtalar 55, 60 TL, Karpuz 6,50 TL, patates 3 kilo 50 TL. Çok şükür kar edebiliyoruz. Ekmeğimizi götürüyoruz.
Sattığımız soğan patatesler vatandaşın bütçesine çok uygun. Soğanın kilosu 12,5 TL, 4 kilosu 50 TL. Bir ay evvel doğrudur soğanın kilosunun fiyatı 25 TL’ydi. Ama şimdi yarı fiyatına indi.
Her şey pahalı. Mersin’den geldim. Oradaki fiyatlarla buradaki fiyatlar değişiyor. Limonu birkaç gün önce 3 liradan alıyordum. Ama şimdi 5 liradan alıyorum. Ama bir bakımdan da hak veriyorum. Mazotun fiyatı olmuş 25 lira. Dışardan getiriyor. Masrafı çok oluyor.
Salı pazarı vatandaşın bütçesine uygun değil. Ürünler zamlı geliyor. Dün kilosun 15 TL’den sattığım domatesin fiyatı bugün 20 TL olmuş. Çilek 35 TL, Kiraz 30-35 lira. Bizim bir karımız yok. Sürükleniyoruz sadece. Markete göre vatandaşın imkanına uygun bir şekilde satmaya çalışıyoruz. 1 kilo poşet olmuş 60-70 lira.
Bir ev hanımı olarak Pazar fiyatlarını bütçeme uygun buluyorum. Et pahalı meyve ucuz.”
Haber: Çiğdem Turan