SON DAKİKA
hava
Google News

ÇEKİRGE VE TIRTIL POPÜLASYONU ARTTI

Son Güncelleme :

22 Haziran 2023 - 10:09

/ 203 views kez okundu.
reklam
ÇEKİRGE VE TIRTIL POPÜLASYONU ARTTI
reklam

Erzincan’da mevsim normallerinin üzerinde meydana gelen aşırı yağışlar doğada klorofil miktarını arttırarak yeşil bitki habitatı ortamının oluşmasına neden oldu. Orman ve çayırlık alanlardaki bitki habitatı aynı zamanda birçok canlı türünün de yaşamsal faaliyetlerini iyi bir şekilde devam ettirebileceği bir ekosistem oluşturdu. Bunun en güzel örneği de yeşilçekirgeler ve tırtıllar. Erzincan’da doğanın canlanmasıyla oluşan bu canlılar hem memeliler ve sürüngenlerin ana besin kaynağı olmalarından dolayı birçok hayvanın türemesine hem de bir tarım kenti olan Erzincan’da ekilen tarla, bağ ve bahçelerde nemli kalan yaprakların yeşil dallarına tutunarak zarar vermesine neden oluyor.

Erzincan’da mevsim normallerinin üzerinde meydana gelen aşırı yağışlar doğada klorofil miktarını arttırarak yeşil bitki habitatı ortamının oluşmasına neden oldu. Orman ve çayırlık alanlardaki bitki habitatı aynı zamanda birçok canlı türünün de yaşamsal faaliyetlerini iyi bir şekilde devam ettirebileceği bir ekosistem oluşturdu. Bunun en güzel örneği de yeşilçekirgeler ve tırtıllar. Erzincan’da doğanın canlanmasıyla oluşan bu canlılar hem memeliler ve sürüngenlerin ana besin kaynağı olmalarından dolayı birçok hayvanın türemesine hem de bir tarım kenti olan Erzincan’da ekilen tarla, bağ ve bahçelerde nemli kalan yaprakların yeşil dallarına tutunarak zarar vermesine neden oluyor. Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü özellikle tarlalarda artış gösteren tırtıl ve çekirge popülasyonuna dikkat çekerek bitki hastalıklarına karşı üreticilerin gerekli tedbirleri almaları yönünde uyarılarda bulunuyor. Sebze ve meyve yetiştiren çiftçiler ekinlerin baş düşmanı olan bu tarım zararlılarının mücadelesinde etken durumların her birini değerlendirilmesi gerekiyor. Bitkiler için uygun ışık, hava, gübreleme ve sulamanın yanı sıra zararlıların takibi ve ilaçlamanın hava koşulları göz edilerek yapılması gerekiyor.

Özellikle yağışlı havalarla birlikte doğanın yeşillenmesi ile birlikte bakıldığında pek fark edilmeyen yeşil canlı türlerinde oluşmasına neden oluyor. Bunların başında ilk önce yeşilçekirgeler geliyor. Kendilerini çok iyi gizleyebildikleri için üreme kabiliyetlerini arttırabilen yeşilçekirgeler çok hızlı hareket ederek farklı bölgelere yayılabilme özelliğine sahiptir. Popülasyondaki ani artışlar ise tarihin birçok farklı dönemlerinde görüldüğü üzere sürü halinde özellikle buğday, mısır ve ayçiçeği tarlalarına büyük zararlar verebilmektedir.

Bir diğer tarım zararlılarından biri de yaprak büken tırtıllardır. Özellikle yeni yeşermekte olan yaprakların yan ve diplerinden beslenerek artış gösteren tırtıllar bitkinin veya çiçeğin kuruyarak ölmesine neden olmaktadır. Tırtıllardaki üreme hızı çekirgeler gibi olmasa da yapraklar üzerine bıraktıkları yumurtalı paketler ile bitkilerin üzerlerinde adeta bir ağ oluştururlar. Bu nedenle ilk alınacak tedbir tırtılların yumurtalarından çıkmadan önce tasfiye edilmesidir. Sabun bazlı ilaçlama yöntemleri ile spreylenen bitkiler tırtıl yumurta paketlerinden kolay ve hızlı bir şekilde sıyrılabilmektedir. Ağaçlarda ise ağacın gövdesinin bir çuval beziyle sarılması, çuval bezine sarılan tırtılın topluca tasfiye edilmesi sağlanabilmektedir.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.