SON DAKİKA
hava
Google News

ERZİNCAN’DA TEMMUZ AYI TARIM TAKVİMİ

Son Güncelleme :

04 Temmuz 2023 - 13:04

/ 344 views kez okundu.
reklam
ERZİNCAN’DA TEMMUZ AYI TARIM TAKVİMİ
reklam

En çok meyve hasadının yapıldığı Temmuz ayında seralarda önceden ekilmiş mahsullerin toplanma zamanına gelirken bağ ve bahçelerde sebze ve meyvelerde bitki zararlılarına karşı mücadele devam ediyor. Özellikle ot alma ve sulama işlemlerinin büyük önem arz ettiği Temmuz ayında Erzincan’da çiftçiler düzenli olarak bitkilerin büyüme koşullarını iyileştirerek takibini yapmaya devam ediyor.

En çok meyve hasadının yapıldığı Temmuz ayında seralarda önceden ekilmiş mahsullerin toplanma zamanına gelirken bağ ve bahçelerde sebze ve meyvelerde bitki zararlılarına karşı mücadele devam ediyor. Özellikle ot alma ve sulama işlemlerinin büyük önem arz ettiği Temmuz ayında Erzincan’da çiftçiler düzenli olarak bitkilerin büyüme koşullarını iyileştirerek takibini yapmaya devam ediyor. Temmuz ayında Erzincan’da meyve bahçelerinde ot alma ve sulama işlemleri yapılırken Temmuz ayının ikinci yarısında durgun göz aşıları başlanıyor. Temmuz ayında meyve bahçelerinde elma içkurdu, kırmızı örümcek, yaprak galerileri ve diğer zararlılara karşı ilaçla mücadele devam ediyor. Çöğür tavaları sulanıyor, otları alınıyor ve yapılan göz aşıları kontrol ediliyor.

Erzincan’da bağcılık alanında da yine ot alma ve sulama işlemleri devam ederken yüksek terbiye sisteminde kurulmuş bağlarda, asmalar tele yatırılıyor. Filiz alma işlemleri yapılıyor. Salkım güvesine karşı üçüncü ilaçlama, hektavin toz veya Hektavin 50 W.P. ile ilaçlama yapılıyor. Her iki ilaç da mildiyö için kullanılacak ilaçlarla karıştırılıp uygulanabiliyor.

Bu mevsim Erzincan’da sebze ekiminde rekor yaşanıyor. Sebze fidesi talebinin artmasıyla birlikte tarla ve bahçelerine fide eken vatandaşlar bu yıl bereketli bir sebze sezonu bekliyor. Temmuz ayında ise sebze eken çiftçilere şu tavsiyeler veriliyor; Son turfanda domates fideleri şaşırtılır. Kabak, kavun ve karpuzlarda telli böcek; biber ve domateslerde yeşilkurt; domateslerde mildiyö mücadelesine devam edilir. Yazlık sebzelerin hasadına devam edilir. Bu arada yeşil aksamın canlılığını koruyabilmesi için sulama yapılır ve sulama öncesi az miktarda azotlu gübre verilir. Lahana ve karnabahar sebzelerinin ekimi yapılır. Ekimin erken yapıldığı yerlerde ise şaşırtma işlemine başlanır. Sarımsak tohumları toplanıp, nemsiz yerlerde muhafaza edilir.  Yaprak bitleri, kırmızı örümcek, yeşilkurt, danaburnu, mildiyö ve küllemenin yoğunluk durumuna göre, mücadeleye devam edilir.

Çevreye ayrı bir görüntü ve güzellik katan süs bitkileri de unutulmuyor. Temmuz ayında Sera ve bahçelerde sulama, çapalama ve ot alma gibi bakım işlemleri sürdürülüyor. Kasımpatlarında koltuk alma yapılarak herek veriliyor. Kauçuk ve devetabanından göz çeliği alınarak, dışarıda köklendirilebilir. Aynı zamanda kauçukta havai daldırma uygulanıyor.

Tarla Bitkilerinde ise zararlılarla mücadeleye devam ediliyor. Hasat işleri Temmuz ayında başlıyor. Anız bozumu yapılıyor. Baklagillerden mercimek hasadı yapılıyor. Nohut hasadı da başlamış oluyor. Ayrıca fasulyelerde sulamaya özen gösteriliyor. Sanayi bitkilerinden pancarda ise sulama devam ediyor. Çeltiklerde gübreleme ve yabancı ot mücadelesi yapılıyor. Çayır-Mera ve Yem bitkilerinde ise şunlar tavsiye ediliyor; Otların biçimi yapıldıktan sonra, suni tesislerin sulanması sağlanır. Biçilen otların kurutulması sırasında, yaprak kalitesinin bozulmaması için sık sık aktarma yapılır veya özel sehpalarda kurutulması sağlanır (Kurutulan otlar gölgede, rutubetsiz yerlerde muhafaza edilmelidir.) v -Suni tesislerde hayvanların otlatılmamasına özen gösterilmelidir. Hayvanların otlama sahaları olarak tabii meralardan, aşırı olmamak koşuluyla, yararlanmaları sağlanır. Hava koşulları çok kurak olduğundan, sulama olanağı varsa yağmurlama veya salma sulama yapılır. Aşırı sıcaklıklar nedeni ile meranın uygun yerlerinde suni gölgelikler yapılır.

Temmuz ayında su ürünlerinde ise ruhsat teskerelerinde vize işlemlerine devam ediliyor. Tarımsal alet ve makinelerde ise traktörlerin günlük, haftalık ve aylık bakımları yapılıyor. Hasat, harman makineleri, balya makineleri ve ot tırmıklarının çalışır durumda olması için hazırlıklar yapılıyor. Yazlık toprak işlemlerinde kullanılan aletlerin bakımları Temmuz ayında gerçekleşiyor.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.