Çocuk Gelişimi sürecinde ebeveynlerin varlığı ve de desteği oldukça önemlidir. Bu aşamada ebeveynlerin çocuğa karşı tutumları süreci doğrudan etkilemektedir. Neler doğru ya da yanlış yapılıyor? ERT ŞAH TV ve Gündem 24 Gazetesi mikrofonuna konuşan, Çocuk Gelişimci ve Aile Danışmanı Erdoğan Naim Atabeyli, konu hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Çocuk Gelişimi sürecinde ebeveynlerin varlığı ve de desteği oldukça önemlidir. Bu aşamada ebeveynlerin çocuğa karşı tutumları süreci doğrudan etkilemektedir. Neler doğru ya da yanlış yapılıyor? ERT ŞAH TV ve Gündem 24 Gazetesi mikrofonuna konuşan, Çocuk Gelişimci ve Aile Danışmanı Erdoğan Naim Atabeyli, konu hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Konuyla ilgili açıklama yapan Erdoğan Naim Atabeyli şu ifadelere yer verdi;
“Otoriter ailelerde belirgin olarak sıkı bir disiplin anlayışı ve baskıcı tutumlar görmekteyiz. Ebeveynler çocuğa karşı kendi doğrularını benimsetmek isterler ve bu doğruların uygulanmasını beklemektedirler. Bu aşamada çocuğa söz hakkı verilmediği için çocuğun yaşamının ilerideki süreçlerinde kendini ifade etmekte zorlanması muhtemeldir. Ebeveynler belirlemiş oldukları kurallara koşulsuz uyum beklerler. Bu durum bazen daha ileri bir aşamaya geçerek çocuktan itaatkar olması istenir. Çocuk hayatın doğal akışı içerisinde olabilecek en ufak hatada dahi cezalandırılır. Bu tür ailelerde sabırlı ve duyarlı olma özellikleri ne yazık ki bulunmamaktadır. Tüm bu durumlar aile içinde korkunun oluşmasına ve de mutsuzluğa sebep olmaktadır.”
Peki, neden otoriter aile tutumunu benimseriz? Yanlış tutumda bulunmak bir tercih midir?
Otoriter aile tutumu sonucunda çocukta oluşabilecek kendine güvenmeme sorunun başta geleceği birçok problemleri ortaya çıkarabileceğini belirten Çocuk Gelişimci ve Aile Danışmanı Erdoğan Naim Atabeyli sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“Otoriter tutumda bulunan ebeveynler tüm kontrolü ele alarak zihinlerinde kurdukları ideal çocuk profilini oluşturabileceklerini düşünürler. Fakat otoriter ebeveynler için ideal çocuk; kurallara uyma, söz dinleme ve itaat etme gibi özeliklerinden oluşması gerektiği için, çocuk sadece ebeveynleri için ideal bir yapıda olacaktır.
Otoriter yapıda gelişen çocuklarda sıklıkla korku ve stres faktörleri görülmektedir. Yanlış yapmanın sonunda cezalandırılma ihtimali bu çocukların öz güvenlerine ciddi anlamda zarar vermektedir. Fikir belirtme bağlamında söz hakkı bulamadıkları için başkalarına karşı haklarını savunamazlar ve yine başkalarının etkisi altına kolayca girerler. Kendi başlarına bir konuda karar vermekte aşırı derecede zorlandıkları için sürekli yönlendirilmeye veya denetlenmeye ihtiyaç duyarlar. Bu durum çevrelerince dışlanmalarına ve değersizleştirilmelerine sebep olabilir. Akabinde sessiz, sakin, çekingen ve dahi isyankâr bir yapıya bürünerek ruhsal ve duygusal anlamda bir bunalıma girebilirler.”