SON DAKİKA
hava
Google News

ERZİNCAN’IN YAYLALARINDAN GELEN LEZZET: “ERZİNCAN TULUM PEYNİRİ”

Son Güncelleme :

31 Ağustos 2023 - 15:42

/ 1.060 views kez okundu.
reklam
ERZİNCAN’IN YAYLALARINDAN GELEN LEZZET: “ERZİNCAN TULUM PEYNİRİ”
reklam

İnsanoğlunun peynir denilen süt kesiğini ve bunun yenebilen bir şey olduğunu ilk ne zaman, nerede ve nasıl bulduğu tam olarak bilinmiyor. En yakın olasılık binyıllar önce küçük ve büyükbaş hayvanların evcilleştirildiği sıralarda Güneydoğu Anadolu ya da Mezapotamya uygarlığında keşfedilmiş olması.

İnsanoğlunun peynir denilen süt kesiğini ve bunun yenebilen bir şey olduğunu ilk ne zaman, nerede ve nasıl bulduğu tam olarak bilinmiyor. En yakın olasılık binyıllar önce küçük ve büyükbaş hayvanların evcilleştirildiği sıralarda Güneydoğu Anadolu ya da Mezapotamya uygarlığında keşfedilmiş olması.

Erzincan Tulum Peyniri de asırlardan bu yana kahvaltı sofralarını süsleyen, kuşaklar boyunca da vazgeçilemeyen bir lezzet. Fırat’ın sularıyla yıkanan, onlarca kavime yurt olan bu kadim topraklar, böylesine mükemmel bir lezzeti asırlardır armağan eder Anadolu’nun çocuklarına.

Erzincan ile özdeşleşmiş, ünü tüm ülkeye yayılmış ve tüketicilerden her daim tam not alan Erzincan Tulum Peyniri, dünyaya hükmeden Osmanlı padişahlarından tutun da Anadolu’nun dört bir yanındaki her haneye uğramış, lavaş ve çayla birlikte mükemmel bir üçlü oluşturmuştur. Erzincan Tulum Peynirine kimi zaman Kemah’ın cevizi, kimi zaman Cimin’in üzümü kim zamanda mis kokulu yerli domatesler eşlik etmiştir.

Yarım milyona yakın koyun varlığı bulunan Erzincan ve ilçelerinde yaylalar ve meralar şimdilerde hummalı bir çalışma sergileyen, Tulum peyniri üretimi gerçekleştiren sürü sahipleriyle dolu. Yaklaşık 5 ay boyunca yaylada kalan küçükbaş hayvan yetiştiricileri soğuk sıcak demeden, yağmura aldırış etmeden üretirler tulum peynirini… Bu lezzet sofralardan eksilmesin diye… Erzincan Tulum Peyniri ülkenin dört yanına ulaşsın diye.

Yıllar önce coğrafi işareti tescil edilmiş olan bu lezzet Erzincan yaylalarında beslenen, binbir çeşit otla beslenen Akkaraman koyununun sütünden elde ediliyor. Kendine has tadı ve aromasıyla tulum peyniri bir Erzincan markasıdır. Tamamen doğal olarak üretilen bu peynire doğal şirden mayası ve Kemah tuzu dışında bir şey ilave edilmez. İşte damaklarda unutulmayan bir tat bırakan Erzincan Tulum peynirinde Akkaraman koyununun sütünün, Kemah’ın tuzunun ve şüphesiz yaylaları mesken eden o üretken ellerin hakkı var.

Tamamen doğal ve hijyenik ortamlarda üretilen bu lezzet sadece Erzincan’da üretilir. Yaylalardan soğutmalı araçlarla modern tesislere taşınarak işlenen ve olgunlaşmaya bırakılan Erzincan Tulum Peyniri bir marka olarak büyümeye devam edecek. Birçok tulum peyniri üretiliyor olabilir ama Erzincan Tulum Peyniri sadece Erzincan’da üretilir. Üretim yeri Erzincan değilse o peynir Erzincan Tulum Peyniri değildir. Coğrafi İşaret hakkı alınmış olan Erzincan Tulum peynirimiz, Erzincanlı peynir üreticileri tarafından üretilerek ülkemizin dört bir yanına gönderilmektedir.

Erzincan Sakatutan’da peynir üretimi yapan üreticiler peynir üretimini anlatırken sık sık “her şey doğal bu yaylalarda. Suyundan havasına, otundan tuzuna kadar Erzincan Tulum Peynirini oluşmasına katkı sağlayan her şey doğal buralarda” diyor. Ailece peynir üretimi gerçekleştiren, Mayıs ayından Eylül sonuna kadar yaylada peynir üretimi yapan Yıldırım Ailesi, son zamanlarda gelişen teknolojiyi kullanıyor. “Eskiye göre şartlarımız çok iyi. Soğutmalı araçlarımızla günübirlik ürettiğimiz peyniri tesislere götürüyor ve işliyoruz. Bu lezzeti yaşatmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Yaz boyu üretilen bu peynirler sonbaharda ülkemizin dört bir yanına taşınacak” diyen üreticiler, pazarlama noktasında sıkıntıları olmadığını belirterek “ürettiğimiz bu doğal peynirleri vatandaşlarımız afiyetle yesinler” diyerek tüketicilere seslenmeyi de ihmal etmiyor.

TULUM PEYNİRİNİN FAYDALARI NELERDİR?

– Tulum peyniri protein açısından zengindir. Özellikle spor yapanlar için tulum peyniri protein kaynağıdır.

-Kalsiyum açısından zengindir. Tulum peyniri içerisinde B12, B6, B2, B9 vitaminleri bulundurur. Kansızlık problemini de önlemiş olur.

-Diş sağlığını korur.

-Kemik erimesini önlemeye yardımcı olur.

-Tansiyonu düşürür.

-Sindirim sistemini düzenler ve daha iyi çalışmasını sağlar.

– Bağışıklık sistemini güçlendirir.

-Ülseri önler. · Beyine enerji verir.

-Kemik erimesini önler.

-Kanserin önlenmesine yardımcı olur.

-Hastalıklara karşı korur.

Yağsız süt, kolesterolü düşürür.

İçerisinde bulundurduğu tuz oranı bakımından tansiyonu olanlar tulum peyniri yerken dikkatli olmalıdır. Tulum peyniri yenildikten sonra bol su tüketilmelidir.

Protein ve kalsiyum açısından zengindir.

İyi bir B12 vitamini ve fosfor kaynağıdır.

Dikkat edilmesi gerekenler

  • Çoğu doymuş yağ ve sodyum açısından zengin olabilir.
  • Bazı peynirler hassasiyeti olan kişilerde migrenleri ya da alerjik tepkileri tetikleyebilir.
    • Peynir yapımında genellikle peynir mayası olarak bilinen bir enzim karışımı süte ilave edilir ve sütün kesmesiyle peynir yapılır. Ortalama olarak yarım kilo sert peynir yapmak için dört litre süt kullanılır.
  • Laktoz intoleransı olan bireyler süt ile yapılmasına rağmen peynir tüketebilirler, çünkü peynirin yapımında kullanılan enzimler ve bakteriler aynı zamanda sütteki laktozun da bir kısmını parçalarlar.
  • Peynir hem kalsiyum, hem protein açısından zengin olduğu için vejetaryenler için bir kurtarıcıdır.
    • Çocuklarına yeterli protein yediremediğini düşünen anneler için de iyi bir protein kaynağıdır.
    • Peynir faydalıdır ancak yağ, kolesterol ve sodyum açısından da zengin olduğundan bazı bireylerin dikkatli tüketmesi gerekir.
  • Kilo ya da kolesterol sorunu yaşayanlar peynirin az yağlı olanı tercih etmeliler. Kalp hastalığı, böbrek hastalığı veya yüksek tansiyonu olan hastaların da tükettikleri peynir miktarına ve cinsine dikkat etmeleri gerekir. Çoğu peynir doymuş yağ oranı yüksek olduğundan damarların tıkanma riskini artırabilir. İçeriğindeki sodyum da yüksek tansiyonlu kişilere zararlı olabilir.
  • Yağsız beyaz peynir ya da lor en az kalori ve yağa sahip olduğundan riskli gruptakiler için tercih sebebi olabilir, su oranı yüksek yağı az sürme peynirler de tercih edilebilir. Yağlı krem peynir kalori ve yağ bakımından sert peynirlere benzer ancak daha az kalsiyum barındırır.
  • Olgunlaşmış / yıllanmış peynirler hassas kişilerde migren ataklarını tetikleyebilir. Penisiline alerjisi olan kişiler rokfora ve penisilin kullanarak yapılan diğer yumuşak peynirlere tepki gösterebilir.
  • Yağ peynire o zengin dokusunu ve harika tadını verir fakat aynı zamanda kalori ve kolesterolünü de artırır. Peynirin kalorisinin yaklaşık yüzde 70-80’i yağdan kaynaklanır. Az yağlı sütten yapılan taze peynirler çok daha az yağ içerir.
reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.