SON DAKİKA
hava
Google News

ERZİNCAN’IN TARİHİ EKMEK GELENEĞİ; EKŞİ MAYALI EKMEK

Son Güncelleme :

30 Aralık 2023 - 10:15

/ 282 views kez okundu.
reklam
ERZİNCAN’IN TARİHİ EKMEK GELENEĞİ; EKŞİ MAYALI EKMEK
reklam

Yüzyıllardır Anadolu’nun coğrafyasına özgü, uzun saplı, kısa başaklı, genetiği ile oynanmamış, kimyasallarla kirletilmemiş, saf atalık buğdayların taş değirmenlerde öğütülmesi ile elde edilen doğal ekşi mayalı ekmeği Erzincan’a özgü dokusuyla mutfaklardaki yerini korumaya devam ediyor. Un ve sudan ekmek yapmanın en eski yolu olan ekşi mayanın kullandığı bu ekmek çeşidi maalesef Erzincan’da yalnızca bir fırın işletmesi tarafından satışı yapılıyor.

Yüzyıllardır Anadolu’nun coğrafyasına özgü, uzun saplı, kısa başaklı, genetiği ile oynanmamış, kimyasallarla kirletilmemiş, saf atalık buğdayların taş değirmenlerde öğütülmesi ile elde edilen doğal ekşi mayalı ekmeği Erzincan’a özgü dokusuyla mutfaklardaki yerini korumaya devam ediyor. Un ve sudan ekmek yapmanın en eski yolu olan ekşi mayanın kullandığı bu ekmek çeşidi maalesef Erzincan’da yalnızca bir fırın işletmesi tarafından satışı yapılıyor. Ekşi mayalı Erzincan ekmeğinin en önemli özelliği hazır mayalarda bulunmayan kuvvetli bir ekmek mayası mantarının hamuru çabucak aktive etmesi sebebiyle zamandan daha fazla tasarruf etme özelliğinin olması. Bu nedenle hızlı ve kitlesel üretimi mümkün olan bu ekmeğin lezzeti de ayrı. Ekşi mayalı ekmeklerin genel özelliklerinden biri olan evlerde veya mutfaklarda uzun süre saklanabilir özelliğine sahip olması da cabası.

Neden Ekşi Mayalı Ekmek?

Erzincan’da ekşi mayalı ekmek satışı yapan tek işletme olan fırında Neden Ekşi Mayalı Ekmek? Sorusuna şu yanıt veriliyor; Ekşi mayalı ekmek doğal olarak oluşan maya ve bakterilerin kullanılması ile yapılır. Ekşi mayalı ekmek daha uzun süre dayanabilen bir yapıya sahiptir. Ekşi mayalı ekmek daha sağlıklı bir seçenek olarak kabul edilir. Çünkü doğal olarak oluşan maya ve bakteriler ekşi mayalı ekmek de bulunan besin maddelerinin daha iyi emilmesine yardımcı olur. Ekşi mayalı ekmek fermantasyon süreci daha uzun olduğu için daha yoğun bir lezzet ve aromaya sahiptir. Özetle ekşi mayalı ekmek daha yoğun bir lezzete sahip daha sağlıklı ve dayanıklıdır.

Yerel bir fırın-pastane işletmesinde çalışan Aslı ARITMAN ekşi mayalı ekmek üreten tek işletme olduğunu belirten konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Ekmeklerimiz 18 saat boyunca fermantasyonda ekşitilerek yapılıyor. Tamamen doğal ürünler kullanılıyor. Taş değirmen unuyla yapılıyor. Ekmek çeşitlerimiz var; Kapya Biberli Ekşi Mayalı Ekmek; hafif acı bir ekmek ve acıyı seviyorsanız gerçekten çok güzel. Ceviz Üzümlü Ekşi Mayalı Ekmek; biraz daha tatlı bir ekmek. bunların hepsi ekşi mayalı olduğu için mideyi rahatsız etmiyor. Ekşi Mayalı Siyez Ekmeği; Siyez unuyla yapılıyor. Ekmeklerimiz tamamen doğal ve diyetisyenlerimiz bu ekmekleri öneriyor. Mide rahatsızlığı olanlar bu ekmeği tercih ediyor. Şu anda Ekşi Mayalı Ekmek üreten tek işletme biziz.”

Ekşi Mayalı Ekmek Çeşitlerinin gram ve fiyatlandırma listesi ise şöyle; Siyez Ekmeği 500 gr 35 TL, Çavdar Ekmeği 600 gr 30 TL, Tam Buğday Ekmeği 600 gr 30 TL, Sarı Buğday Ekmeği 600 gr 30 TL, Kepek Ekmeği 500 gr 25 TL, Ekşi Maya Köy Bageti 380 gr 15 TL, Ata Ekmeği 500 gr 20 TL, Zeytinli Kekikli Ekşi Mayalı Ekmek 500 gr 35 TL, Cevizli Üzümlü Ekmek 500 gr 35 TL ve Jelepone Kapya Biberli Ekmek 500 gr 35 TL.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.