Erzincan’da kış mevsimi etkisini genellikle Ocak ayında daha belirgin olarak gösteriyor. Ocak ayında ortalama sıcaklığın -5 derecenin altına kadar düştüğü Erzincan’da hemen hemen pik değerine ulaşan zamanlarda tarımsal alanlarda orta kuvvette ve yüksek kesimlere doğru kuvvetli don olayları etkisini gösteriyor. Bu nedenle tarımsal üretimin devamlılığını sağlamak amacıyla kurulan Seralarda genellikle bitkilerin gelişmesi için çeşitli ısıtma teknikleri uygulanıyor.
Erzincan’da kış mevsimi etkisini genellikle Ocak ayında daha belirgin olarak gösteriyor. Ocak ayında ortalama sıcaklığın -5 derecenin altına kadar düştüğü Erzincan’da hemen hemen pik değerine ulaşan zamanlarda tarımsal alanlarda orta kuvvette ve yüksek kesimlere doğru kuvvetli don olayları etkisini gösteriyor. Bu nedenle tarımsal üretimin devamlılığını sağlamak amacıyla kurulan Seralarda genellikle bitkilerin gelişmesi için çeşitli ısıtma teknikleri uygulanıyor. Sera kurulan alanlar genellikle yerin kuzeyine kapalı, hafif güneye eğilimli araziler tercih edilmesine rağmen Erzincan’da kış mevsiminin soğuk ve sert geçmesi farklı ısıtma alternatiflerini de beraberinde getiriyor.
Ocak ayında sera alanlarında fide yetiştiriciliği için sıcak yastıklara domates, biber, kabak, karpuz, hıyar, patlıcan tohumları ekilir. Örtü altı sebze yetiştiriciliği için alçak tünel yerleri gübrelenip (çiftlik ve taban gübresi) sürülerek hazırlanır. Ekimi yapılacak sebze tohumları ilaçlanır. Fide harç hazırlığı yapılırken toprak sterilizasyonu veya dezenfeksiyonu yapılır.
Bu yılın ilk yarısında ise patates dikimi tamamlanır. Erken dikilen patateslerde üst gübre atılır ve boğaz doldurulur. Fırsat buldukça dikim yapılmamış tarlalarda toprak işleme yapılır.
Meyve yetiştiriciliği yapılan alanlarda ise toprak işleme, ekim- dikim yer hazırlığı yapılır. Fidan sökümü, hendekleme, dağıtımı yapılır. Tohum katlama hazırlığı yapılır. Kültürel işlemler ve gerekli olan bahçelerde kış mücadelesi yapılır.
Ocak ayında tahıl ekimini erken yapan üreticiler için ayın 2. Yarısında üst gübreleme yapılır. Taban ve çukur alanlarda yağmur suyu birikiminden zarar gören yerlere su savuntu arkları açılmalıdır. Tarla faresi, yabani yulaf ve diğer yabancı otlarla mücadele yapılır.
Ocak ayında meralarda otlatma yasağı vardır.
Kış meyveleri bahçelerinde ise ağaçlarda meydana gelen dal yanıklığı hastalığına karşı ilaçlama yapılır. Bahçede zararlı (unlu bit, kırmızı kabuklu bit, yıldız koşnili, pas böcüsü, uyuz, tomurcuk akan) tespit çalışmaları yapılır, gerekirse hasattan sonra ilaçlanır. Çiftlik gübresi, fosforlu ve potaslı gübrelerin uygulanması sürdürülebilir. Bahçede biriken yağmur sularının boşaltılması yapılır. Aşın meyve yükünden kırılabilecek dallara önceden verilmiş çatallar kontrol edilir, eksik olanlar tamamlanır. Meyve hasadına devam edilir. Herhangi bir nedenle dökülen meyvelerin toplanmasına devam edilir. Dona hassas çeşitlerin hasadı bitirilmelidir ve dondan korumak için ısıtma aygıtları bahçeye yerleştirilmeli veya sulama sistemleri gözden geçirilmelidir. Rüzgarkıran tesisi (dayanıklı selvi dikimi) yapılabilir. Budama ve kuru dal alma faaliyetlerine başlanması.
Ocak ayında büyükbaş hayvancılık faaliyetlerinde elde bulunan sığırların, yetiştirme ve hastalıkları yönünden, sağlık kontrolleri yaptırılarak, sığır kadrosu belirlenir. Özellikle tüberküloz, paratüberküloz testleri ile Brucellosis yönünden serolojik yoklamalar ve mastitis taraması yapılır. Hayvanlar şimdiki durumları ve verimlerine göre gruplara ayrılarak, bakım ve yemleme programları saptanır. Sağlıklı ve yüksek verimli yavru elde edebilmek için, ineklerin suni tohumlamasına başlanır. Bu mümkün olmadığı takdirde, veteriner kontrolünden geçmiş iyi nitelikli ve sağlıklı bir boğa ile doğal tohumlama yapılır. Şecere, verim ve sağlık kartları aylık olarak işlenir. Buzağı bölmelerindeki iç ısının 10-12 C, sığırların bulunduğu bölümdeki sıcaklığın ise 16-18 C arasında tutulmasına çalışılır. Havalandırma kontrol altında tutulur. Uygun hava koşullarında, hayvanlar ahır dışına çıkarılır. Ahır içi temizlenip % 3’lük sodalı sıcak su ile yıkanır.
Ocak ayında küçükbaş hayvancılık faaliyetlerinde ağılların ısı ve nem oranı kontrol edilir; İyi havalarda koyunlar, ağıl dışına alınarak, ağıldaki yatak yerlerine sap, saman, yaprak gibi yataklık malzemesi serilir. Doğum yapan koyunların ve doğan kuzuların soğuk, nem ve hava akımlarından korunmasına da gereken özen gösterilir. Yavrularda, doğumlarını izleyen ilk günler içerisinde görülebilecek ve öldürücü olarak seyreden kuzu ishalinin nedeni saptanarak, teşhis durumuna göre gerekirse septisemi serumları yapılır; hastalar anaları ile birlikte tecrit edilerek, tedaviye alınır. Ölenler yakılır veya gömülür. Ağıllar permanganat solüsyonu ile yıkanır. Kış keneleri, bit ve uyuza karşı, derhal ilaçlamaya geçilir. Doğan kuzulara ektime aşıları veya gerekli görülen serumlar yapılır. Doğumdan hemen sonra kuzuların göbek bağı, anaların arka kısımları ve kuyruk altı ilaçlanır. Uzun kuyruklu kuzuların kuyruklarına, sağrı bölgesinden bir el ayası aşağıda lastik ligatür konularak, zamanla kopması işlemi uygulanır.
Kümes Hayvancılığı faaliyetlerinde ise kümeslerde yemleme ve yem uygulamasına özen gösterilir. Yumurta randımanında arzulanan ekonomik düzeye ulaşabilmesi için, kümes sıcaklığının ortalama 10-18 C’ler arasında olmasına ve havalandırmaya dikkat edilir. Yumurta randımanını % 12-15 civarında arttırmak için kontrollü suni ışık uygulanmalıdır. Bu aya kadar tüy değişimini tamamlamış tavuklarla, Mart-Nisan civcivlerinden gelişmesi geri kalmış, yumurtaya halen geçmemiş olanlar derhal ayrılır. Kümeslerde paraziter mücadele yapılır. Damızlık yumurta alınacak kümeslere horoz katılır.
Kış mevsiminde arı kovanlarının bakımı önemlidir. Arılar devamlı olarak kovanda olduklarından kovan ağızlarının temizliği ve havalandırma yapılır. Arılar için yeteri yem yoksa bez parçasına toz şeker konarak kovan içine yerleştirilir. Kovanlarda görülmesi muhtemel hastalık ve zararlılarla mücadele edilir.