SON DAKİKA
hava
Google News

AFAD İL MÜDÜRÜ ÇELİK; “ERZİNCAN’I TÜRKİYE’NİN LOJİSTİK ÜSSÜ YAPACAĞIZ”

Son Güncelleme :

05 Ocak 2024 - 14:23

/ 282 views kez okundu.
reklam
AFAD İL MÜDÜRÜ ÇELİK; “ERZİNCAN’I TÜRKİYE’NİN LOJİSTİK ÜSSÜ YAPACAĞIZ”
reklam

Erzincan İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından Erzincan’da 2023 yılı boyunca gerçekleştirilen çalışmalar ile AFAD Erzincan İl Müdürlüğü çalışmalarını değerlendiren bir basın toplantısı düzenlendi. AFAD İl Müdürü Kadir ÇELİK’in başkanlığında düzenlenen toplantıya İl Müdürlüğüne bağlı 4 birim müdürleri de katıldı. AFAD İl Müdürü ÇELİK burada gerçekleştirdiği konuşmasında; “Erzincan’ı Türkiye’nin lojistik üssü yapacağız. Deprem bölgelerine en hızlı hareket eden il Erzincan oldu. Biz de bunu Erzincan lehine nasıl çevirebiliriz dedik ve Erzincan’ı bir lojistik üs haline getirmek için Sayın Valimiz Doç. Dr. Hamza AYDOĞDU ve müdürlerimizin de destekleriyle çalışmalara başlayacağız.” İfadelerine yer verdi.

Erzincan İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından Erzincan’da 2023 yılı boyunca gerçekleştirilen çalışmalar ile AFAD Erzincan İl Müdürlüğü çalışmalarını değerlendiren bir basın toplantısı düzenlendi. AFAD İl Müdürü Kadir ÇELİK’in başkanlığında düzenlenen toplantıya İl Müdürlüğüne bağlı 4 birim müdürleri de katıldı. AFAD İl Müdürü ÇELİK burada gerçekleştirdiği konuşmasında; “Erzincan’ı Türkiye’nin lojistik üssü yapacağız. Deprem bölgelerine en hızlı hareket eden il Erzincan oldu. Biz de bunu Erzincan lehine nasıl çevirebiliriz dedik ve Erzincan’ı bir lojistik üs haline getirmek için Sayın Valimiz Doç. Dr. Hamza AYDOĞDU ve müdürlerimizin de destekleriyle çalışmalara başlayacağız.” İfadelerine yer verdi. Erzincan İl Afet ve Acil Durum Müdürü Kadir ÇELİK Erzincan’da yürütülen ve devam etmekte olan çalışmaları göstermek için hazırlanan sunum eşliğinde bir konuşma gerçekleştirdi. Müdür ÇELİK konuşmasında şunları kaydetti; “2023 yılında yaptığımız çalışmalar hakkında bilgi vereceğim. Müdürlüğümüz 4 Şube Müdürlüğü ile çalışmaları takip etmekte. Bunlar; Planlama, Zarar Azaltma ve İyileştirme Şube Müdürlüğü, Yönetim Hizmetleri Şube Müdürlüğü, Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi Şube Müdürlüğü ve Eğitim Şube Müdürlüğü. Mevcut personel durumumuz; Memur statüsünde 94 norm kadrodan 60 tanesi dolu 34 tanesi boş bulunmaktadır.

Müdürlüğümüzde mevcut bulunan 10 Mühendisten: 3 personel Jeoloji, 3 personel İnşaat, 2 personel Harita, 1 personel Endüstri, 1 personel ise Makine Mühendisidir. 1 Elektrik Mühendisimiz de atandı. Önümüzdeki Pazartesi günü başlayacak.

Müdürlüğümüzde 4 Temizlik Görevlisi(Hizmetli) ve 6 AFAD Lojistik deposunda (Güvenlik Görevlisi) olmak üzere 8 Sürekli İşçi bulunmaktadır. Müdürlük Binamızda ise 6 Koruma ve Güvenlik Görevlisi bulunmaktadır.

Ayrıca Osmaniye İl AFAD Müdürlüğü personellerinden 1 Enformasyon Memuru, Erzincan Valiliği personellerinden 1 Şoför, Erzincan İl Milli Eğitim Müdürlüğü personellerinden 1 Şoför olmak üzere 3 personel Müdürlüğümüzde geçici olarak görev yapmaktadır. Mersin İl AFAD Müdürlüğü personellerinden 1 Şube Müdürü Müdürlüğümüzde geçici olarak görev yapmaktadır.

1 Arama Kurtarma Teknisyenimiz Elazığ İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde, 1 Eğitim Uzmanımız AFAD Başkanlığında, 1 İşçimiz (Temizlik Görevlisi) Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde geçici olarak görev yapmaktadır.

60 kişilik kadro dedik. Bu sayı az gözükebilir. Şunu bilmenizi isterim ki arkadaşlarımızın hepsi kendi konularında oldukça tecrübeli. İnanın bu arkadaşlarımızla deprem bölgelerinde 150-200 kişinin yapamayacağı işi bu az sayıda arkadaşlarımızla yaptık. Halen de görev yapmaya devam ediyoruz.

Arama kurtarma personel sayımız 14. Bu arkadaşlarda kendi konularında oldukça yeterli. Olası bir depremde bu 14 kişi yeterli mi, elbette yeterli değil. Biz bu konuyu farklı yollarla çözümlemeye çalıştık. İnşallah Afet olmaz. Olduğunda da yetiştirdiğimiz AFAD Destek Gönüllüleri ile bu işi inşallah devam ettireceğiz.

Geçen 26 Aralık 2023 tatbikatında da belirtilmiştim. Erzincan’da şu anda olası büyük bir afette en az 50 enkaza müdahale edecek şekilde ekipler yetiştirdik. Bu ekipleri 10’ar kişi sayarsak, 500 kişi şu an depremin ilk anında hazır olarak Erzincan’da bulunmakta. Geçmişte bu sayı maalesef hiç yoktu. Son yıllarda AFAD’a olan ilgiden dolayı bizde memnun kaldık. Arkadaşlarımız bu konuda yanımızdalar.

4 tane tam donanımlı arama kurtarma aracımız var. Toplam araç sayımız 10. 2 tanesi kayak merkezinde görevli. 1 tanesi paletli. Diğer 4 tanesi ise arazi aracımız. Köylerde hizmet etmeye devam ediyoruz.

Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’mizde 2023 yılındaki olay verilerine baktığımız zaman 19 tane mahsur kalma, 7 kaybolma, 64 trafik kazası, 1 KBRN, 1 Orman yangını, 5 Su baskını, 5 Yangın, 2 Fırtına 1 Boğulma, 7 kayıp vakasına müdahale edilmiştir.

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde Adıyaman, Malatya özellikle Doğanşehir’de, Erkenek’de arama kurtarma faaliyetlerini yürüttük. 27 enkaza müdahale ettik. 52 vatandaşımızı enkazdan çıkarttık.

İyileştirme çalışmaları kapsamında Adıyaman’a 42 Çadırkent, Malatya’ya ise 13 Konteynerkent Müdürlüğümüzce kurulmuştur. Bir ile gittiğiniz zaman gerçekten o ili bilmiyorsunuz. Hele böyle bir felakette bunu tahmin etmek bile imkânsız halde. Adıyaman’ı hiç görmemişim hayatımda ve orada Erzincan iline Çadır Kent kurma görevi verildi. Tabii bu görevi yerine getirirken önce toplanma ve barınma alanlarını bilmemiz lazım. Daha çok barınma alanlarını bilmemiz lazım. Hiç bir bilgi evimizde yok. Gitmişiz orada ve Adıyaman’ın ne kadar kötü olduğunu biliyorsunuz, depremden etkilendiğini.

Buna rağmen arkadaşlarımız sağ olsunlar çok güzel işler çıkarttılar. 42 tane çadır kentimizi Adıyaman’da kurduk. İşlettik ve 26 günde teslim ettik ve Adıyaman’daki görevimizi sonlandırdık. Tabii benden sonra da dönem dönem arkadaşlarımız görev aldı. Ondan sonra Malatya İline geldiğimizde, Malatya’da da yaklaşık 4,5 ay kaldık. Erzincan İline yine Konteyner Kent verdiler. Dediğim gibi yeri bilmiyorsunuz, tanımıyorsunuz. 13 tane Konteyner Kenti arkadaşlarımız kurdu. Eşyalarına kadar İl Müdürlüğümüz personellerince düzenlendi. Afetzedelere teslim ettik. 4,5 ay sonunda döndük.

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde farklı tarihlerde, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüzden Malatya İline 43 personel, Adıyaman İline 25 personel, halen Hatay İline 3 personel, halen Tunceli İline 4 personel, Şanlıurfa İline 3 personel, Bingöl iline 1 personel, Adana İline 1 personel, halen Elazığ iline 2 Personel, Kahramanmaraş İline 4 personel görevlendirilmiştir. Halen orada olan personel arkadaşlarımız görevlerine devam etmektedir.

Eğitimde İlimiz Türkiye Sıralamasında 5. Oldu

2023 Yılında toplam 2860 kişi Temel AFAD Gönüllüsü yapıldı. 2023 Yılı içerisinde yine toplam 190 kişinin Destek AFAD Gönüllüsü eğitimleri tamamlandı. Bu ne demek; enkazlara müdahale edecek ekipler demek. 190 kişi ve 3. Orduyu da kattığımızda bu sayı oldukça yükselmektedir.

İlimizde 190 kişiye Destek AFAD Gönüllüsü eğitimleri verildik. Erzincan merkez mahallelerinde görev yapan Muhtarlara Destek AFAD Gönüllüsü eğitimlerini verdik, tamamladık. Merkez bitti. İlçeler ve köyler kaldı. İnşallah onu da bu yıl içerisinde tamamlayacağız.

İHH İnsani Yardım Derneği 16 kişi, Hayrat Derneği 29 kişi, Karayolları 16.bölge Müdürlüğü 15 kişi, MEB AKUB 21 kişi gönüllülerine ve 3. Ordu Komutanlığı personellerine 38 kişi Destek AFAD Gönüllüsü eğitimleri verildi.

Afet farkındalık ve okul afet farkındalık eğitimi 92.818 kişiye verildi. Türkiye sıralaması Ocak ayında açıklandı. İki gün önce açıklandı. Eğitimde ilimiz Türkiye sıralamasında 5. oldu. Afetlere katılmamıza rağmen AFAD Afet Eğitim Yılında dahi eğitimlerimizi asla aksatmadık.

Destek AFAD Gönüllüsü eğitimleri 190 kişiye verildi. Büyük çaplı trafik kazalarında koordineli çalışma ve olay yeri yönetimi eğitimi 200 kişiye verildi. Çadır Kurma eğitimi 183 kişiye verildi.

Hafif arama ve kurtarma eğitimi 190 kişiye verildi. İnsani yardım ve psikososyal destek eğitimi 190 kişiye verildi. KBRN farkındalık ve Şüpheli posta eğitimleri 139 kişiye verildi. Sivil savunma farkındalık eğitimi 160 kişiye verildi. TAMP-AYDES eğitimi 63 kişiye verildi.

Yangın Farkındalık 20559 kişiye verildi. Yangın Uygulaması 13876 kişiye verildi. Tahliye Uygulaması 22548 kişiye verildi. Deprem Anı Uygulaması 27129 kişiye verildi.

Planlama Zarar Azaltma ve İyileştirme Şube Müdürlüğümüzde; 3 Jeoloji Mühendisi, 2 Harita Mühendisi, 3 İnşaat Mühendisi, 1 Mimar, 1 Makine Mühendisi, 4 Teknisyen ve gelecek olan 1 Elektrik Elektronik Mühendisi ile şu an sayımız toplam 15’e çıktı. Erzincan’da tüm teknik çalışmaları bu arkadaşlarımız yürütmektedir.

İlimiz 2023-2024 Yılı Yatırım Programında Yer Alan İnşaatları Tamamlanan / Devam Eden İnşaatlar

Bingöl İli Karlıova İlçesi’nde meydana gelen 14-15.06.2020 tarihli 5.7 ve 5.8 büyüklüğündeki depremler ve İlimiz Tercan İlçesi’nde meydana gelen 28.10.2020 tarihli 4.2 büyüklüğündeki deprem nedeniyle hak sahibi olan vatandaşlara yapılacak olan 106 konut ve 39 ahır TOKİ tarafından ihale edilmiş olup inşaatlar devam etmektedir.

Buradaki tarihe bakınca tabii ki bazı şeyleri de hatırlamak gerekiyor. Şu aklımıza gelebilir. 2000 yılında olan bir deprem. Niye 2024 yılına girmemize rağmen konutlar tamamlanmadı. Siz de hatırlarsanız Pandemi yıllarıydı. 2 yılımız Pandemi ile geçti. İhale edilmesine rağmen fiyat farklılıkları da oldu. İhaleye hiçbir müteahhit girmedi. Bu gecikme o nedenle oldu.

Görsellerde gördüğünüz konutlar Tercan İlçemizde devam eden Afet konutlarımız. Güzel bir şekilde devam ediyor. Bu konutlar 8 büyüklüğündeki bir depremde dahi hasar almayacak şekilde inşaatlarına devam ediliyor.

Bingöl İli Karlıova İlçesi’nde meydana gelen 14-15.06.2020 tarihli 5.7 ve 5.8 büyüklüğündeki depremler nedeniyle hak sahibi olan 1 afetzede vatandaşın iş yerinin yapımı ise E.Y.Y. (Evini Yapana Yardım) Yöntemiyle Tercan İlçesi, Kazım Karabekir Mahallesi’nde 29.05.2023 tarihinde tamamlanmıştır.

İlimiz, Refahiye İlçesi, Mendemebaşı Köyü Bektaşlı Mezrası’nda heyelan afeti nedeniyle E.Y.Y. (Evini Yapana Yardım) Yöntemi ile Refahiye Merkezde 1 hak sahibi ailenin afet konutu devam etmekte olup 2024 yılı içerisinde tamamlanacaktır. Bu konutu Refahiye Merkezde yapıyoruz çünkü köyde uygun bir yer olmadığından dolayı Merkeze taşıdık.

Yine eğitimlerimize 3. Ordudan daha çok personel katmak amacıyla Berköz Kışlası’nda bir eğitim alanı yaptık. Ülkemizde 06.02.2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası ortaya çıkan ihtiyaçlar ve alınacak tedbirler doğrultusunda AFAD Başkanlığımız bünyesinde görev yapan arama kurtarma personelleri ile paydaş kurumlarda arama kurtarma alanında görev yapan personellerin teknik kapasitelerinin ve yeteneklerinin arttırılması, meydana gelmesi muhtemel depremler sonrası daha etkin mücadele yürütülebilmesi amacıyla planlanan kentsel arama kurtarma eğitim parkuru yapım işi Yoğurtlu Bayrak Mahallesi General Mahmut Berköz Kışlası’nda devam etmektedir. Bitme aşamasında diyebiliriz. Bittiğinde burada verilen Afet Eğitimi alan personelleri hızla alacağız.

İlimiz, Kemah İlçesi, Yukarı Mahallede muhtemel kaya düşmesi afeti nedeniyle hak sahipliği ve borçlandırma çalışmaları tamamlanmış 28 konut, 16 ahır için yer seçimleri onaylanmıştır. İnşaatların yapımı için TOKİ’ye bildirilmiştir. İnşallah 2024 yılı içerisinde buranın inşaatlarına da başlanacaktır.

İlimiz, Kemaliye İlçesi, Aşağı Umutlu Köyü kuzeyindeki düşme tehlikesi gösteren kaya bloklarının toplam 24 konut için tehdit oluşturması sebebiyle çelik bariyer sistemi yapılarak tehlikenin önlenmesi amacıyla etütler yapılmış, Genel Hayata Etkili ilan edilmiş ve ihale aşaması tamamlanarak yer teslimi yapılmıştır.

İlimiz, Refahiye İlçesi, Sarıbayır Köyü’nde 15.03.2023 tarihinde meydana gelen kaya düşmesi nedeniyle çelik bariyer yapılması yönünde Jeolojik Etüt Raporu düzenlenmiş, Genel Hayata Etkili ilan edilmiş ve ihale aşaması tamamlanarak yer teslimi yapılmıştır.

Aşağı Umutlu köyü ile Sarıbayır köyümüzü inşallah 2 aya kadar riskten uzaklaştırmış olacağız.

Erzincan Merkez Acil Durum Toplanma Alanları

Yunus Emre Mahallesi-1., 2., 3., 4. Acil Durum Toplanma Alanları, Akşemsettin Mahallesi-1., 2. Acil Durum Toplanma Alanları, Fatih Mahallesi-1., 2. Acil Durum Toplanma Alanları, Mengüceli Mahallesi Acil Durum Toplanma Alanı, Gülabibey Mahallesi Acil Durum Toplanma Alanı, İnönü Mahallesi Acil Durum Toplanma Alanı, Arslanlı Mahallesi-1., 2. Acil Durum Toplanma Alanları, Yavuz Selim Mahallesi-1., 2. Acil Durum Toplanma Alanları, Ergenekon Mahallesi-1., 2., 3., 4. Acil Durum Toplanma Alanları, Mimar Sinan Mahallesi-1., 2., 3., 4., 5., 6. Acil Durum Toplanma Alanları.

Erzincan’da toplanma alanı bizim için barınma alanı kadar önemli değil. Toplanma alanları daha çok büyükşehirler, metropoller için önemli. İstanbul, Ankara gibi. Çünkü oralarda yüksek katlı binalar olduğu için, vatandaşların sığınacakları gidecekleri yer yok. İlimiz bu bakımdan çok güzel. İnşallah gelecekte de 3 kat projesi devam eder. İlimizde hemen hemen her mahallede var. Afet öncesi mesela e-devlete girdiğimiz zaman toplanma bölgesi yazdığımızda barınma ve toplanma alanlarını rahatlıkla öğrenebiliriz.

Bu toplanma alanlarını her yıl güncelliyoruz. Mesela geçen deprem çalıştayında biri sormuştu. Demirkent’te niye yok? Güncelleme çalışmalarında arkadaşlarımız notlarını aldı. İnşallah 2024 yılı programımızda Demirkent’i de aldık. Orada uygun bir yer bulduğumuz da orada da toplanma alanını belirlemiş olacağız.

Tabii toplanma alanlarında dikkat edilecek husus şu oluyor; mülkiyeti özel kişilere ait olunca sıkıntı oluyor. Bizim için ilk başta mera olacak, kamu yeri olacak, hazine yeri olacak. Çünkü şahıs arazisi olduğu zaman sıkıntı yaratabiliyorlar. Her mahallede çeşitli toplanma alanlarımız var.

Erzincan’ı Türkiye’nin Lojistik Üssü Yapacağız

Depomuzda yeterli miktarda şu anda elimizde çadırımız var. Şu andaki çadır sayımız 26 bin 500. Erzincan’da ilk müdahalede elimizde yeterince çadırımız var.

Şu an bunu kabul ettirdik, zaman zaman duyurular da yaptık. Erzincan’ı Türkiye’nin Lojistik üssü yapacağız. Bu ne demek oluyor? Biz şunu gördük: İzmir depremine ilk konteyner Erzincan’dan gitti. Elazığ’a yine öyle. Giresun’da yaşadığımız sel afetlerinde dahi en hızlı hareket eden İl Erzincan.

Biz de dedik ki; o zaman bunu Erzincan’ın lehine nasıl çevirebiliriz? Biz bu kadar hızlıysak Erzincan’ı Lojistik üs yapalım. Başkanlarımızla da konuyu paylaştığımda kabul edildi. Sağ olsunlar, AFAD Başkanımız olsun Sayın Valimiz olsun. Bu konuda Sayın Valimiz Doç. Dr. Hamza AYDOĞDU’da gerçekten iyi takip ediyor. Üzerimize düşeni kesinlikle yapacağız ve burada lojistik üs kuracağız.

1 tane Bölgesel Lojistik Depomuz var. 1 tanesinin de ihalesi dün yapıldı. Yeni bir depo daha kuruyoruz. Mevcut deponun iki katı büyüklüğünde bir depoyu da onun yanında kuracağız inşallah. 3 tane büyük Lojistik Depo. Bu fevkalade büyük bir şey olacak.

Yine o alanda 50 bin konteynerlik stoklama alanı ve 30 bin çadır stoklamayı düşünüyoruz.

Bu çalışmalarımız bitme aşamasına geldi. Biz deprem bölgesinde görevlendirildiğimizde bir tane bile kamu personeli yoktu. Hiçbir yeri tanımıyorduk. İletişim kuramıyorduk. Çok zorlandık. Oradaki zorlukları gözümüzün önünde canlandırarak Erzincan’da da böyle bir afet yaşanırsa, bütün kurumların devre dışı kaldığı düşünülürse en azından bir faydamız olsun diye bir Çalışma Rehberi hazırladık. Çalışma Rehberi çalışmamızın son aşamasına geldik. Erzincan için her şeyi dâhil ettik. Bu Çalışma Rehberini 400 sayfalık bir kitap haline getireceğiz. İçinde barınma, toplanma, çadır alanları, depolama alanları vb. bütün detaylar olacak. Bu kitapçığı belli bazı kurumlara vereceğiz. Köyün muhtarı gelip bu kitapçığı açacak ve neyin nerede olduğunu öğrenecek. Tüm kamu kurum ve kuruluşları bu kitapçığa göre görevlendirilecek.”

Erzincan İl Afet ve Acil Durum Müdürü Kadir ÇELİK gerçekleştirdiği kapsamlı bilgilendirme konuşması ardından toplantı basın mensuplarının soruları ve cevaplar şeklinde sona erdi.

 

 

 

 

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.