SON DAKİKA
hava
Google News

YAĞIŞLI HAVALARDA YÜK TAŞIYAN ARAÇLARIN TAKİP MESAFESİ FAZLA TUTULMALIDIR

Son Güncelleme :

09 Ocak 2024 - 13:41

/ 251 views kez okundu.
reklam
YAĞIŞLI HAVALARDA YÜK TAŞIYAN ARAÇLARIN TAKİP MESAFESİ FAZLA TUTULMALIDIR
reklam

Erzincan İl Emniyet Müdürlüğü yağışlı havalarda trafikte olan yük taşıyan araçların takip mesafesinin fazla tutulmasına ilişkin uyarılarda bulundu. Güvenli takip mesafesi, yaklaşım olarak kendi aracınızın kilometre cinsinden saatteki hızının en az yarısı kadar metredir veya aracınızın 2 saniyede kat edeceği yol uzunluğu kadardır.

Erzincan İl Emniyet Müdürlüğü yağışlı havalarda trafikte olan yük taşıyan araçların takip mesafesinin fazla tutulmasına ilişkin uyarılarda bulundu. Güvenli takip mesafesi, yaklaşım olarak kendi aracınızın kilometre cinsinden saatteki hızının en az yarısı kadar metredir veya aracınızın 2 saniyede kat edeceği yol uzunluğu kadardır. Kara yolları sık sık kazaların yaşandığı yerlerdir. Kaza raporlarına göre sadece geçtiğimiz yılda Türkiye’de çok sayıda trafik kazası meydana gelmiş, bu kazalardan bazıları yalnızca maddi hasarlı olurken bazıları ise daha ağır sonuçlara açmıştır.

Trafik kazaları hem yolcu hem de sürücü kaynaklı olabilir. Yolcular; yaya geçidini kullanmamak, kırmızı ışıkta geçmek gibi hatalarla trafikte kazalara sebep olur. Sürücüler ise hız sınırını aşmak, dikkatsiz araç kullanmak, yayaya geçiş hakkı tanımamak gibi hatalar yaparlar. Ayrıca trafik kazalarının en önemli sebeplerinden biri de araç takip mesafesine uyulmamasıdır.

Araç takip mesafesi, aynı şeritte arka arkaya ilerleyen iki aracın arasındaki mesafedir. Arkadan gelen aracın takip mesafesini aşması demek, öndeki aracın ani fren yapması durumunda iki aracın kaza yapma ihtimalinin artması demektir. Seyir halindeyken takip mesafesini korumak güvenliğin için önemlidir. Çünkü aracın ne kadar hızlı ilerliyorsa o kadar zor durur.

Takip mesafesi ne kadar olmalı sorusu araç kullanan kişilerin merak ettiği bir konudur. Çünkü trafikte takip mesafesinin kaç metre olduğunu bilmek, mesafe kaynaklı trafik kazalarını önlemek ve takip mesafesi ihlalinin yaşanmaması için önemlidir. Seyir halindeyken takip mesafesi, standart hava ve yol şartlarında aracın kilometre cinsinden hızının en az yarısı kadar olmalıdır. Örneğin 100 km/ saat hızla ilerlediğini varsayalım. Bu şartlarda takip mesafen en az 50 metre olmalıdır. Eğer seyir halinde iken öndeki araç ile araç ile aranı başka bir araç girerse bu durumda o araçla da aranda 50 metre takip mesafesi olmasına özen göstermelisin.

Takip mesafesi hesaplamak birçok sürücü için zor olabilir. Peki, takip mesafesi hangi sayma kuralı ile kontrol edilir? Böyle bir durumda “88 89” kuralı uygulayabilirsin. Bu kurala göre yapmanız gereken şudur: Trafiktesin ve önündeki araç bir ağacın ya da herhangi büyük bir cismin yanından geçiyor. Sen de de tam o noktada 88, 89 şeklinde 2 saniye saymalısın. Öndeki aracın geçtiği noktaya 2 saniyeden önce gelmediysen takip mesafeni koruyorsun demektir.

70 km Hızla Giden Aracın Takip Mesafesi: Hızının 70 km/saat ise aracının alacağı yol 35 metre olur.

80 km Hızla Giden Aracın Takip Mesafesi: 80 km hızla giden sürücünün takip mesafesi 40 metredir.

90 km Hızla Giden Aracın Takip Mesafesi: 90 km hızla giden bir aracın takip mesafesi 45 metredir.

110 km Hızla Giden Aracın Takip Mesafesi: 110 km/saat hızla giden bir aracın önündeki aracı takip mesafesi 55 metredir.

Diğer Şartlarda Takip Mesafesi

Trafik yoğunluğu, yol ve hava durumu, zemin, aracın taşıdığı yük, aracın cinsi gibi etkenler takip mesafesini etkileyen diğer faktörlerdir. Bu nedenle takip mesafesini yalnızca aracın hızına göre hesaplamak doğru değildir.

Kuru Zeminde Asgari Araç Takip Mesafesi: Kuru zeminde önündeki araçla bırakman gereken araç takip mesafesi, binek araçlarda en az 2 saniye, minibüs ve kamyonetlerde 3 sn, ağır vasıtalarda ise asgari 4 sn’dir. Kuru zeminde takip mesafesini aracının hızı, yük durumu, yol, hava ve trafiğin durumuna göre gerektiği takdirde en az 1 sn artırabilirsin.

Kuru Havada Takip Mesafesi: Kuru havada takip mesafesi 2 saniye olmalıdır. Ancak kuru zeminde olduğu gibi kuru havada takip mesafesi de yağışlı havada ve araç ile yük taşınması durumlarında 3-4 saniye çıkarılabilir.

Kırmızı Işıkta Takip Mesafesi: Kırmızı ışıkta iken öndeki araç ile aranda en az 1 metre mesafe olması gerekir aksi durumda olası bir kazada arkadan çarpan kişi suçlu sayılır.

Tehlikeli Madde Taşıyan Araçların Takip Mesafesi: Tehlikeli madde taşıyan araç sürücülerinin yerleşim birimleri dışındaki tüm karayollarında diğer araçla arasında en az 50 metre takip mesafesi olması gerekir.

Hareketsizken: Trafikte duran bir aracın arkasındaysan burada takip mesafesinden pek söz edilemez, ancak dikkat etmen gereken nokta eğimli yollardır. Eğimli yollarda öndeki aracın kalkış sırasında yapacağı manevrayla geri kaçabileceğini göz önünde bulundurmalısın.

Yağışlı/Karlı Hava Takip Mesafesi: Kötü hava koşullarında takip mesafesi normale göre daha fazla tutulmalıdır; çünkü hem kaygan zemin, aracın durmasını zorlaştırabilir hem de görüş mesafesi düştüğü için öndeki aracın hareketleri anında fark edilemeyebilir. Soğuk havalarda araba camının buğulanması gibi durumlar da görüşü zorlaştırabilir.

Normal şartlarda öndeki araçla aradaki mesafe 2 saniye olmalıyken bu şartlarda en az 3 saniye olmalıdır. Ayrıca kış lastikleri kötü hava şartlarında olmazsa olmaz araç ekipmanıdır. Trafikte ciddi bir kaza yaşamamak için kış lastiklerini düzenli olarak mevsiminde taktırman önemli.

Sıkışık Trafik: Sıkışık trafikte takip mesafen yine hızının en az yarısı kadar olmalıdır. Başka şeritlerden araçlar yoğunluktan dolayı senin takip mesafeni işgal ederlerse Emniyet Genel Müdürlüğünü arayarak plakasını aldığın araç için hatalı şerit değiştirme şikayetinde bulunabilirsin.

Kötü Yol Koşulları: Özellikle bozuk ve taşlı yollarda fren mesafesi artacağı için bu yerlerde araç takip mesafesini normalden daha fazla ayarlamak doğru olacaktır.

Öndeki Aracın Şartları: Tehlikeli madde taşıyan araç sürücülerinden biri sen isen ya da önündeki araç tehlikeli madde taşıyan bir araçsa takip mesafesinin normalden daha fazla olması güvenlik için önemlidir. Ayrıca ağır yük taşıyan araçları takip ederken de takip mesafesi daha uzun tutmalısın.

Trafik kuralı ihlali denince akıllara en başta yüksek hız, dikkatsizlik gibi konular gelse de aslında takip mesafesine uymamak güvenli sürüşü tehdit eden ihlallerin başında yer alır. Bu nedenle diğer trafik kurallarına olduğu gibi bu kurala da mutlak bir dikkatle uymak hem senin için hem de trafikteki diğer araçlar ve yayalar için çok önemli. Trafikte yaşanabilecek olası kazalara karşı önlem almak da bir o kadar önemli bir konudur.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.