Cumhur İttifakı Erzincan Belediye Başkan Adayı Bekir AKSUN Erzincan’da gerçekleştirilmesi planlanan ve çalışmalarına başlanılan projeler hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Cumhur İttifakı Erzincan Belediye Başkan Adayı Bekir AKSUN Erzincan’da gerçekleştirilmesi planlanan ve çalışmalarına başlanılan projeler hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Başkan AKSUN projelerini şöyle dile getirdi;
“KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ
Merkez Çarşısı Kentsel Dönüşümü: Acele kamulaştırma kararı alınmıştır. Yaklaşık 100 parsel Belediyemiz tarafından kamulaştırılmıştır. Projesi hazırlanmıştır. Zemin katlar iş yeri, üst katlar ise karma kullanım (ofis, konut) olarak planlanmıştır. Toplam 50 bin m2 kentsel dönüşüm içerisinde 538 adet parselden oluşan ve içerisinde 565 adet iş yerinin olduğu kentsel dönüşüm alanı. 2024 araç kapasiteli zemin altı iki kat otopark.
Keresteciler Sitesi Kentsel Dönüşümü: Keresteciler Sitesi mevcutta 42 bin 875 m2 alanı kapsamaktadır. Keresteciler sitesinin yeni yapılacağı alan; Organize Sanayi Bölgesi batısında 293 bin 500 m2 yüzölçümü olup, alanın planlama işlemleri yapılmış ve tahsis müracaatında bulunulmuştur. Kentsel dönüşüm gerçekleştirerek sektörün gelişimine önemli ölçüde katkı sunulacaktır.
13 Şubat Çarşısı ve Köy Durakları Kentsel Dönüşümü: 13 Şubat Çarşısı ile ilgili kamulaştırma çalışmaları başlatılmış olup, 13 Şubat caddesine yakışan ve bölgenin ticaret ve ulaşım ihtiyacını da karşılayacak modern mimari çizgilere sahip yeni bir bina inşa edilecektir.
Yeni Şehir Esnaflar Çarşısı ve Otel Binası Kentsel Dönüşümü: Mülkiyet sorunu sebebiyle daha önce kamulaştırılamayan bu alan kamulaştırıldı. Kentsel dönüşüm sonrası modern ve estetik mimarı ile cadde üzerindeki ticari aks tamamlanacak.
Askeri Lojmanlar Kentsel Dönüşümü: 15 bin m2’lik alan kamulaştırıldı. Eski yapılar yıkılarak geçici olarak ücretsiz oto park olarak kullanılmaktadır. Şehrimizin en önemli ticari caddelerinden olan Ordu Caddesinde ticari aksın devamlılığını, bölgede trafik akışkanlığını hızlandıracak avan proje hazırlanmıştır. Proje içerisinde modern, estetik mimari çizgileriyle ticari iş yerleri ve karma yapılarıyla şehrimize prestij katacak olan projemiz hayata geçirilerek kentsel dönüşüm tamamlanacaktır.
Riskli Binaların Tespiti ve Kentsel Dönüşümü: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Erzincan Valiliği, Erzincan Belediyesi ve Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi tarafından kurulan “Yapı Stoğu Değerlendirme Komisyonu” ile şehrimizdeki ön görülen tüm riskli binalar komisyonumuzca özenle çalışıldı. 2000 yılından önce yapılan 2 kat ve üzeri yapıların tamamı incelenmeye alınmış olup, incelenen yapıların komisyon rapor sonuçları yapılacak olan 2. Etap çalışması sonrası sonuç bildirgesi paylaşılacaktır. Riskli yapıların dönüşümü için kentsel dönüşüm projeleri hazırlanarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı işbirliği ile dönüşüm sağlanacaktır.
Fatih Mahallesi, Yunus Emre Mahallesi ve Akşemseddin Mahallelerindeki 1992 öncesi ve 4 katlı yapıların Belediyemizce yapılan çalışmalar neticesinde ivedi bir şekilde kentsel dönüşüm çalışma programına alınması gerekliliği görülmüştür.
İmar Revizyonu: Mevcut imar planının günün gelişen ihtiyaçlarına göre revize edilmesi ve yeni bağlanan beldelerin planlı ve plansız alanlarının imar planına entegrasyonunun sağlanması için imar planı revizyonu kararı alınmış ve bu kapsamda çalışmalara başlanmıştır. İmar planı yapımı için gerekli olan jeolojik ETÜT ve hali hazır harita çalışmaları bitirilmiştir. Yapılmakta olan imar revizyonu çalışmaları kapsamında bitirilmiş olan jeolojik ETÜT raporu doğrultusunda ilimizin depreme karşı yapı stokunun uygun hale getirilmesi amaçlanmıştır.
YEŞİL ALAN, REKREASYON VE KENT ESTETİĞİ PROJELERİ
Ekşisu İlave Mesire Alanı: Şehrimizin cazibe merkezlerinden biri olan Ekşisu Mesire Alanına vatandaşlarımızın talebini karşılayacak 200 bin m2 büyüklüğünde; içerisinde aktivite merkezleri de bulunacak olan ilave mesire alanı yapılarak hemşehrilerimizin hizmetine sunulacaktır.
Esentepe 2. Etap Rekreasyon Projesi: 60 bin m2 büyüklüğündeki Esentepe 1. Etap Rekreasyon projemizi 2023 yılında hemşehrilerimizin hizmetine sunmuştur. 140 bin m1 büyüklüğünde olan 2. Etap çalışmaları kısa süre içerisinde tamamlanarak hemşehrilerimizin hizmetine sunulacaktır.
Mihrali Aksu Millet Bahçesi: Şehrimizin en büyük kentsel dönüşüm projesi olan Kızılay-Hocabey kentsel dönüşüm alanı içerisinde 20 bin m2 büyüklüğünde, içerisinde oyun grupları, dinlenme alanları ve sosyal tesisi barındıran millet bahçemiz yapılarak hemşehrilerimizin kullanımına sunulacaktır.
Mahalli Ölçekli Yeşil Alan ve Park Projeleri: 2019-2024 yılları arasında 51 adet yeni park 39 adet revizyon olmak üzere 90 adet park ile birlikte toplamda yaklaşık 250 bin m2 yeşil alan şehrimize kazandırılmıştır. 2024-2029 yılları arasında toplam büyüklüğü 300 bin m2 70 adet ilave park yapılması planlanmaktadır.
Cadde ve Sokak Sağlıklaştırma Projeleri: Kent estetiğinin arttırılması adına şehir merkezinde bulunan ve kentin ana yaya ulaşım iskelet sistemini oluşturan cadde ve sokakların sağlıklaştırma çalışmaları yapılması planlanmıştır.
Şehir Giriş-Çıkış Güzergahları Peyzajı ve Işıklandırma Çalışmaları: Şehrimize giriş ve çıkış güzergahlarında bulunan kara yolları niteliğindeki geniş caddelerin yapılacak peyzaj ve sıklaştırma çalışmalarıyla kentimize yakışır bir görünüm kazandırılması hedeflenmektedir.
Atatürk Parkı Revizyonu: 80 bin m2 alan büyüklüğüyle şehrimizin en büyük ve en önemli yeşil alan mirasımız olan Atatürk Parkı yapılacak revizyon çalışmasıyla daha modern, daha aydınlık ve daha fonksiyonel bir görünüm kazandırılacaktır.
TARIM VE HAYVANCILIK GELİŞTİRME PROJELERİ
Erzincan Çiftçi Eğitim ve Peyzaj Üretim Merkezi (ERÇEM): İçerisinde tarımsal faaliyet yürüten vatandaşlarımıza hizmet etmek üzere; AR-GE laboratuvarı, eğitim ve toplantı salonları, satış mağazası, kurutma ünitesi, üretim seraları bulunan çiftçi eğitim merkezi kurulması planlanmıştır. Aynı zamanda bu tesis içerisinde belediyemizin peyzaj çalışmalarında kullandığı çiçek, ağaç vs. bitkilerin üretimi öz kaynaklarımızla yapılacaktır.
Gül ve Lavanta Üretim Projeleri: Gül ve Lavanta bitkilerinin endüstriyel ölçekte yetiştirilerek işlenmesi yöntemiyle yeni iş alanlarının oluşturulması adına belediyemizce toplam 75 bin adet lavanta fidesi ve 150 bin adet lavanta çeliği ile 50 bin gül bitkisi çeliği seralarımıza uygun alanlara dikimi yapılmıştır. Yapılacak olan analiz çalışmalarının uygun sonuçlar vermesi sonrası bu bitkilerin geniş alanlara ekimi yapılarak belediyemize ve vatandaşlarımıza ilave gelir kaynağı oluşturulması hedeflenmiştir.
İSTİHDAM VE ÖZ KAYNAK ODAKLI PROJELER
Bögert Maden Suyu Geliştirme ve Çeşitlendirme Projesi: 30 bin m2 alana sahip fabrika belediyemizce satın alınarak, Erzincan’ın unutulmaz tadı bögert maden suyu günlük 100 bin adet üretim kapasitesiyle faaliyete geçirilmiştir. Yapılacak ilave fabrika binası ve üretim bantları yapılarak kapasite arttırımı ve ürün çeşitlendirmesi gerçekleştirilecektir. İlimiz ekonomisine katkısı daha da iyi noktalara taşınacaktır.
Ambalajlı Hazır Su Tesisi: Çakırman Bölgesinde yer alan ülkemizin en kaliteli sularından olan içme suyu, ambalajlı su haline getirilip üretimi yapılarak şehrimize ve ülkemize katma değer katacak şekilde pazarlanacaktır. Bögert maden suyu fabrikası yanında bulunan arsaya yapımı planlanan ambalajlı su tesisi şu an ruhsat aşamasındadır.
Belediyemiz Tekstil Atölyesinin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması: Ev hanımlarına meslek edindirmek, ev ekonomilerine katkı sağlamak ve ilimiz Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren tekstil firmalarının kalifiye personel ihtiyacını sağlamak adına Demirkent Yerleşkesinde Tekstil Atölyesi kurulmuş, 65 kursiyer ile faaliyete başlanılmış olup yeni dönemde mevcut atölyenin kapasitesinin arttırılması ve tekstil atölyelerinin yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.
Yeni Güneş Enerji Santrali Projeleri: Dört farklı bölgede yaklaşık 6 MW büyüklüğünde güneş enerji santrali (GES) belediyemizce kurulmuş olup, yapılacak olan yeni yatırımlarla mevcut kurulu gücün arttırılması planlanmıştır.
Beton Elemanları ve Kent Mobilyaları Üretim Tesisi: Organize Sanayi Bölgesinde kurulacak beton elemanları ve kent mobilyaları üretim tesisinde belediyemizin ulaşım ve pis su altyapısında ihtiyaç duyduğu kilit parke, bordür, beton boru ile kanalizasyon bacası vb. gibi beton elemanları ve peyzaj çalışmalarında kullanılan kent mobilyalarıyla belediyemiz öz kaynaklarıyla üretimi hedeflenmiştir.
ULAŞIM PROJELERİ
Katlı Otopark: İlimiz ana ticari merkezinde bulunan taşıt trafik yoğunluğunun sebep olduğu otopark probleminin kalıcı bir şekilde çözüme kavuşturulması adına, yeni açılacak olan Devlet Hastanesi’nin konumu da dikkate alınarak Kızılay-Hocabey Kentsel Dönüşüm Projesi 2. Etap Sınırları içerisinde ve hastane yoluna cephesi bulunan 924 araç kapasitesine sahip katlı otopark inşası yapılacaktır.
Kent İçi Trafik Çözümlemeleri ve Yol Genişletmeleri: Şehrimizde gün geçtikçe artan taşıt yoğunluğunun getirdiği trafik düzensizliğine katlı otopark inşa ederek ana caddeler üzerlerindeki araç parkı oranının azaltılması, yapılacak olan yol genişletme çalışmaları ile alternatif ulaşım akslarının oluşturulması, yeni kavşak düzenleri ve sinyalizasyon çalışmalarının yanı sıra akıllı kavşak uygulamaları yapılarak şehir içi trafiğinin rahatlatılması hedeflenmektedir.
Bisiklet Yolları: Bisiklet kullanımını daha yaygın ve daha güvenli bir ulaşım aracı haline getirmeyi hedefleyen belediyemiz, bu doğrultuda ki en önemli adımını Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi kampüsünden şehir merkezine kadar uzanan; çift yönlü ve motorlu taşıt trafiğinden tecrit edilmiş, 17 km uzunluğunda bisiklet yolu yapımı planlanmıştır. Bisiklet yolunun yapılacağı üniversite yolu yapılacak olan yol iyileştirme çalışmasıyla daha estetik ve daha konforlu hale getirilecektir.
Tır Parkı: Akyazı-Erzurum Karayolu üzerinde 30 bin m2 alan Tır Parkı olarak düzenlenerek ağır tonajlı araçların şehir içi trafiğini aksatmaması ve nakliye işi ile uğraşan esnafımızın faaliyetlerini daha güvenli ve daha sağlıklı bir alanda devam ettirmeleri sağlanacaktır.
KÜLTÜR SOSYAL VE BİLİŞİM PROJELERİ
Çok Amaçlı Salon-Fuar ve Kongre Merkezi: Şehrimizin en önemli eksikliklerinden biri olan kültürel ve sosyal faaliyetlerin düzenlenebileceği kapalı alan ihtiyacını karşılayan, sahip olduğu mimari özellikleri ile de yakın bölgenin toplantı cazibe merkezi olabilecek ve içerisinde çok amaçlı salon da bulunduracak olan bir fuar ve kongre merkezi yapılması planlanmaktadır.
Sosyal Medya İçerik Üretim-Bilişim Merkezi: Geleceğimizin teminatı gençlerimizi bilimle buluşturmayı, bilim ve teknolojiyi onlar için anlaşılır ve ulaşılır kılmayı, bilim ve teknolojinin önemini her yaştaki vatandaşlarımızın gözünde arttırmayı, gençlerimizi denemeye ve keşfetmeye teşvik etmeyi hedefleyen, çağın gerektirdiği eğitim modellemelerinden İHA ve SİHA gibi teknolojilerin üretimi için Robotik Kodlama ve Yapay Zeka gelişimlerine katkı sağlayacak bir bilişim ve teknoloji merkezi kurulması planlanmaktadır.
Kapalı Çocuk Oyun Parkı: Çocuklarımızın soğuk ve aşırı sıcak havalarda dışarıda oyun oynayabileceği uygun şartlar oluşmadığında keyifle vakit geçirebilecekleri kapalı bir çocuk oyun alanı binası inşa edilmesi planlanmıştır. Bu tesiste farklı tarzda oyun grupları kullanılacak aynı zamanda tesis içinde yer alan kafe alanında anne ve babalar çocukları güven içerisindeyken sosyalleşme imkanı bulacaklardır.
Kadın-Çocuk Aktivite Merkezi: Şehrimizde yaşayan hanımefendilere spordan sanata, sağlıktan kültürel etkinliklere kadar pek çok alanda hizmet sağlamak amacıyla çocuklarıyla birlikte keyifli vakit geçirebilecekleri birbirinden zengin içerik ve programlara sahip Kadın-Çocuk Aktivite Merkezi inşa edilecektir.
Taziye Evleri: İlimizde ihtiyaç duyulan bölgelere içerisinde erkek misafirleri ve kadın misafirleri ayrı ayrı ağırlayacak şekilde tasarlanmış olan her iki kısımda da mutfak, oturma salonu ve lavabosu bulunan bir taziye evi inşa edilmesi planlanmıştır. Yapılacak taziye eviyle cenaze sahiplerinin acılarının paylaşılmasına vesile olup, taziye sahiplerinin omuzlarındaki yükü bir nebzede olsa hafifletmek hedeflenmiştir.
ERZİNCAN TURİZMİ VE TANITIMINI GELİŞTİRME PROJELERİ
Yeni Kaplıca Tesisi ve Termal Otel: İlimizin önemli turizm odaklarından biri olan kaplıca tesisimizin sahip olduğu potansiyeline ulaştırmak ve Sağlık Turizmi açısından bölgemizde yeni bir cazibe merkezi oluşturmak adına yaklaşık 35 bin m2 alanda modern bir kaplıca tesisi ve termal otel yapılarak hemşehrilerimizin hizmet ve beğenisine sunulacaktır.
Bungalov ve Karavan Park: Uluslararası ulaşım ağı üzerinde merkezi bir konumda olan ilimizin sahip olduğu turizm potansiyeli göz önünde bulundurularak seyahat rotalarında Erzincan’ımızı konaklama merkezi yapabilmek adına Ekşisu bölgesinde Bungalov ve Karavan Park alanları oluşturularak turistlerimizin ve hemşehrilerimizin kullanımına sunulacaktır.
Aqua Park: Şehrimizin ve bölgemizin en büyük mesire alanlarından olan yerli ve yabancı yılda yaklaşık 300 bin turisti ağırladığımız ve hemşehrilerimizin göz bebeği olan Ekşisu Mesire Alanımızda halkımızın da talepleri doğrultusunda, bölgede sosyal yaşamı desteklemek adına Aquapark yapılarak hizmete sunulacaktır.
Türk Dünyası Kültür Başkenti: Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallılar Konseyi Başkanı Sayın Binali Yıldırım ve Kültür ve Turizm Bakanlığının himayelerinde, Erzincan Valiliği ve Erzincan Belediyesi işbirliğinde düzenlenen Uluslararası Türk Dünyası Sempozyumu Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Ev Sahipliğinde 2022 yılında gerçekleştirilmişti. 2026 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti Sempozyumunu da şehrimizde gerçekleştirmek için çalışmalarımız başlamıştır.”