SON DAKİKA
hava
Google News

OMEGA 3 ZENGİNİ USKUMRU EKMEK ARASI MENÜSÜYLE POPÜLER

Son Güncelleme :

24 Şubat 2024 - 9:59

/ 284 views kez okundu.
reklam
OMEGA 3 ZENGİNİ USKUMRU EKMEK ARASI MENÜSÜYLE POPÜLER
reklam

Eminönü dediğimizde ilk akla gelen ekmek arası uskumru artık hem Türkiye’nin hem de Erzincan’ın en lezzetli menülerinden biri haline geliyor. Kuzey denizlerinin efsane balığı uskumru içeriğindeki Omega 3, A, C, B6, B12 vitaminleri, kalsiyum, demir ve magnezyum ile besin değeri en zengin lezzetlerden biri. Erzincan’da pazarlarda tanesi 20 TL olan uskumru aynı zamanda bütçeye de uygun.

Eminönü dediğimizde ilk akla gelen ekmek arası uskumru artık hem Türkiye’nin hem de Erzincan’ın en lezzetli menülerinden biri haline geliyor. Kuzey denizlerinin efsane balığı uskumru içeriğindeki Omega 3, A, C, B6, B12 vitaminleri, kalsiyum, demir ve magnezyum ile besin değeri en zengin lezzetlerden biri. Erzincan’da pazarlarda tanesi 20 TL olan uskumru aynı zamanda bütçeye de uygun. Uskumruyu en çok tüketilen balık türlerinden biri yapan neden ise kılçığının kolaylıkla etinden ayrıştırılabilmesidir. Pişirilmesinin de gayet kolay ve kısa zamanda olması nedeniyle tercih edilen uskumru aynı zamanda bir sokak lezzeti haline gelmiş durumda. Erzincan’da tanesi 20 TL’den satılan uskumrunun kilosu 120 TL.

Uskumru kolyosa çok benzeyen ve sürüler halinde dolaşan göçmen bir balıktır. Denizlerimizde 30 cm civarında olan uskumru Kuzey Denizinde 50 cm’ye kadar büyür. Yaz aylarını Karadeniz’de geçiren uskumru Eylül ve Ekim aylarında Marmara’ya iner ve kışı burada geçirip yumurtlar. Mart ile Haziran aylarında da Karadeniz’e döner.

Uskumru büyüklüğüne göre üç değişik ad ile adlandırılır. En küçüğü Kalinaryadır. 20-25 cm civarında ve yağlı olanları Uskumru, dönüş uskumrusu ise Çiroz olarak adlandırılır. Yazın yakalananlara ise Lipari denir. En lezzetli olduğu dönem Eylül ayından yumurtlamaya başladığı Ocak ayı sonuna kadardır. Bu süre içinde ızgarası, kâğıt kebabı, dolması, köftesi ve tuzlaması çok güzel olur. Bu mevsimlerde yağlı olduğundan tavası tavsiye edilmez. Şubattan itibaren yağını kaybetmeye başladığından tavası yapılabilir. Yazın yakalananlar ise pilaki ve tava için uygundur. İlkbaharda Karadeniz’e dönüş yapan çirozlar kurutulur. Esas adı çiroz kurusu olan bu kurutulmuş balığa geçen zaman içinde ismi kısaltılarak yalnızca çiroz denmeye başlanmıştır.

 

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.