SON DAKİKA
hava
Google News

ERZİNCAN MART AYI TARIM TAKVİMİ

Son Güncelleme :

01 Mart 2024 - 11:00

/ 433 views kez okundu.
reklam
ERZİNCAN MART AYI TARIM TAKVİMİ
reklam

2024 tarım sezonunun planlanması ve temel çalışmalarının yapıldığı Şubat ayının bitmesiyle birlikte toprağın ekime hazır hale gelmesi için son hazırlıkların yapıldığı ay Mart ayıdır. Erzincan’da havaya, suya ve toprağa düşen cemrelerin ardından adeta bir bahar havası yaşanıyor. Mart ayı ağırlıklı olarak fidan ekimi yapılırken Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Üzümlü’de üreticilere kayısı üretiminin arttırılması amacıyla %50 hibeli 12 bin adet kayısı fidanı dağıttı. Erzincan Mart ayı ile birlikte tarlada, bağda, bahçede hararetli bir çalışma temposuna girmiş durumda.

2024 tarım sezonunun planlanması ve temel çalışmalarının yapıldığı Şubat ayının bitmesiyle birlikte toprağın ekime hazır hale gelmesi için son hazırlıkların yapıldığı ay Mart ayıdır. Erzincan’da havaya, suya ve toprağa düşen cemrelerin ardından adeta bir bahar havası yaşanıyor. Mart ayı ağırlıklı olarak fidan ekimi yapılırken Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Üzümlü’de üreticilere kayısı üretiminin arttırılması amacıyla %50 hibeli 12 bin adet kayısı fidanı dağıttı. Erzincan Mart ayı ile birlikte tarlada, bağda, bahçede hararetli bir çalışma temposuna girmiş durumda. Mart ayında özellikle tarlaların temel hazırlıkları kapsamında yabani otların çapalanması, taş ve eski hasattan kalan kök parçalarının temizliği yapılır. Toprak organik gübreleme ile ekime hazır hale getirilirken serlerde sebze fidesi ekim zamanı da gelmiştir.

Ekim koşullarını kontrol ederek ılıman bölgelerde domates, patlıcan, salatalık, marul ve karnabahar ekimine başlanabilir. Ancak bazı bölgelerde halen bir don tehlikesine karşın uygun olmayan hava şartlarında taze fidelerin üzerlerinin örtülmesi tavsiye edilir.

Mart ayı bahçede bezelye, havuç, pancar, pırasa, ıspanak, taze soğan, bakla ve lahana ekmeye başlamak için iyi bir zamandır.  Çilek ve kuşkonmaz gibi kalıcı mahsullerin fideleri Martın gelmesiyle birlikte artık toprakla buluşturulabilir.

Mart ayıyla birlikte bağcılıkta budamanın sonuna gelinmiş demektir ve fidan dikimi başlar. Aynı zamanda bu ay bağlarda dikimle birlikte çırpı toplama, direk dikme, germe ve tel çekme gibi sürgün bağlama çalışmaları yürütülür. Sürgünlerin uyanmaya başlamasıyla birlikte bordo bulamacı ve kükürt atımı gibi uygulamalara başvurulur. Mart ayında bağlarda maymuncuk ve göz kurdu gibi hastalıklarla mücadele etmek için ilaçlamaya ihtiyaç duyulabilir.

İç mekan bitkilerini taze toprak ve daha büyük bir saksıyla değiştirmek için Mart ayı tercih edilir. Ayrıca diğer iç mekan bitkileri büyümeye teşvik etmek için budanır. Mart ayında bahçelerde ise güllerin budanması sürerken bir yandan gübreleme ve dip çapalama gibi bakım işleri yürütülür.

Sebze Fideleri Ekime Hazır

Mart ayında sebze üreticileri açık tarla yetiştiriciliği için toprak gübrelenerek sürerek, ay sonuna doğru domates, biber, patlıcan bideleri tarlaya aktarıyor. Kışlık sebzelerin hasadına ise devam ediliyor. Bezelye, bakla, soğan, fasulye, bamya tohumları ekilir. Fide kök çürüklüğü, köşeli yaprak leke hastalığı ve toprak altı zararlılarına karşı mücadele yapılır.

Turfanda karpuz yetiştiriciliği için hazırlanan plastik örtülü tünellere daha önceden yetiştirilen fideler dikilir. Azotlu gübrenin yarısı ile fosforlu ve potaslı gübrenin tamamı verilir. Sulama yapılır. Bu ayda olacak ilkbaharın geç donlarından korunmak için gerekli önlemler alınır. Kabak, biber ve salatalık hasadına başlanır. Fide kök çürüklüğü, köşeli yaprak leke hastalığı ve toprak altı zararlıları ile mücadele edilir.

Meyve eken çiftçiler ise Mart ayında iklim ve türe özgü analize dayalı gübreleme ve budama işlemleri tamamlanır. Aşılama ve çöğürlerde şaşırtma işlemleri devam eder. Mart ayında meyve ağacı dikimi başlar. Mevsimin ilk dikimi yapılan meyve ağacı ise kayısıdır.

Hububat ürünlerinde ise tahıllarda azotlu gübrenin yarısı nitrat formunda verilir. Yabani yulaf, yabancı ot ve ekin güvesine karşı mücadele yapılır. Mısır ekilecek sahalarda tarla hazırlığı yapılır. Taban gübrelemesi yapılır. Havalar uygun giderse Mısır ekimine başlanır.

Çayır-Mera ve Yem Bitkilerinde ise ekilen tek yıllık yem bitkilerinin hasadı yapılır. Silajlık mısır ekimi yapılır. Sorgum Sudan otu ekimi yapılır.

Büyükbaş Hayvancılığı Tarımı

Periyodik olarak sığırların tohumlanmasına devam edilir. Gelişmesi iyi 18-22 aylık Holştayn düveler ile 18-24 aylık Montofon düvelerde ilk defa tohumlamaya verilir. (Tohumlamada yararlanılacak boğalar, 18 ayını doldurmadan, yetiştirme hastalıkları yönünden testleri ile verim kayıtları incelenmeden, tohumlamada kullanılmamalıdır. Her fırsatta suni tohumlamadan yararlanma yoluna gidilmelidir.)

Bütün sığır materyaline şarbon, yanıkara, gerektiğinde sığır vebası aşıları yapılır.

Nokra mücadelesine devam edilmelidir. Danaların septisemi serumu, numaralama ve boynuz köreltme işlemine devam edilir. Doğan buzağıların göbek kordonu temiz bir makasla kesilir, günde iki defa tentürdiyot döküp gazlı bezle fazla sıkılmadan bağlanır.

Sığırların rasyonlarında enerji ihtiyaçları iyi dengelenmeli, geçici de olsa, noksan besleme yapılmamalıdır. Gebeliğin ilk aylarında besleme kaba yemlere dayalı olabilir. İki yaşına gelmiş dişi materyali de fazla beslememelidir. Çünkü fazla besleme nedeniyle, cinsel bezler yağlandığından, üreme gücü azalır.

Bu ayki çalışmalarda şecere, verim ve sağlık kartları işlenir.

Küçükbaş Hayvancılık Tarımı

Yüksek rakımlı yerlerde koyunların doğum işleri takip edilir. Ağıl yemlemesine devam edilir. Doğan kuzular soğuk hava şartlarında iyi korunmalıdır. Ova veya yakınlarındaki bölgelerde, kuzuları başlamalı, erkek ve dişi kuzular şimdilik bir arada otlatılmalıdır. (Kuzu ve toklulara temiz mera ayrılmalı, anaç koyunlar ayrı meralandırılmalıdır.)

Şarbon, Enf, Hepatit Nekrozan (Kara Hastalığı), Keçi ciğer ağrısı hastalığı ile ektima gibi belirli yer ve zamanlarda çıkan hastalıklara karşı, koruyucu aşılamalar yapılır.

Çoban köpeklerine şerit ilacı verilir.

Kümes Hayvancılığı Tarımı

Kuluçkahane ve civcivhanelerde, temizlik ve ilaçlama yapılır. Mart ayından başlayarak, Mayıs ayının ilk haftasına kadar çıkan civcivlerde daha fazla randıman alındığından, bu ayda kuluçka işlerine başlanır.

Civciv büyütme yerlerinde yem, su, ışık, ısıtma, dezenfeksiyon, altlık gibi tüm hazırlıklar, civciv getirilmeden önce tamamlanır.

Çıkan civcivlere ilk gün mutlaka marek aşısı ve seks ayrımı yapılır.

7-12 günlük civcivlere birinci burun-göz damla (yalancı veba) aşısı uygulanır.

Yirminci gün kızıl ishale karşı, koksidiyoz ilaçları verilir.

Yirmi birinci günden başlayarak, yirmisekizinci güne kadar gumbaro aşısı yapılır. Hastalık girmiş ticari sürüleri olan işletmelerde bu aşı 7-18 günlük civcivlere tatbik edilebilir.

Civcivler 10-15 günlük olduklarında, istenilirse gagaları 1/2 veya 1/3 oranında kesilir.

İlk iki hafta, 1 metrekare taban alan için 5 wat hesabı ile günde 22 saat ışık verilir. İkinci haftadan sonra ışık azaltılır.

Arıcılık

Arılarda esaslı muayene ve bakım işlemlerine mart ayında başlanır. Mart ayında arılar yavru ve yumurtaya başlarlar. Bu nedenle, kovanların açılması ve muayenesi havanın güneşli, rüzgârsız ve sıcaklığın 15 derecenin üzerinde olduğu 12.00-14.00 saatleri arasında yapılmalıdır. Yavruları üşütmemek için, kovanları fazlaca açık tutmaktan kaçınılmalıdır. Ayrıca elini çabuk tutarak, kovanları hemen kapatmalıdır.

Kovanların işçi arı mevcudu kontrol edilir. Kovanların anaarı olup olmadığı kontrol edilir. Öksüz kovanlar analı zayıf kovanlarla birleştirilir. Kovanlardaki fazla boş petekler çıkartılır. Yavru ve yumurta için teşvik şuruplaması yapılır. Elimizde varsa, ihtiyaçlı kovanlara ballı çerçeve takviyesi yapılır. Rutubetten dip tahtası ıslanan kovanlar varsa ya dip tahtası ya da kovan değiştirilir.

Su Ürünleri

Motor gücü kontrolleri yapılır. Denizlerde ve iç sularda, avlanma sirkülerinde belirtilen boy yasağı kontrolleri sürdürülür. Deniz ve iç suları kirleten sanayi kuruluşları denetlenir. Balık üretim tesislerinde, yumurtaların döllendiği ve yavru oluştuğu zaman. Kuluçkahanelerde denetimler gerçekleştirilir.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.