SON DAKİKA
hava
Google News

TARIM VE HAYVANCILIK ALANLARINDA 4 AYRI DEV PROJENİN PROTOKOL SÖZLEŞMELERİ İMZALANDI

Son Güncelleme :

13 Mart 2024 - 18:29

/ 179 views kez okundu.
reklam
TARIM VE HAYVANCILIK ALANLARINDA 4 AYRI DEV PROJENİN PROTOKOL SÖZLEŞMELERİ İMZALANDI
reklam

Erzincan Valisi Doç. Dr. Hamza AYDOĞDU başkanlığında Belediye Başkanı Bekir AKSUN, EBYÜ Rektörü Prof. Dr. Akın LEVENT, Vali Yardımcıları, İlgili Birim Amirleri ve Oda Başkanlarının katılımıyla “Tulum Peyniri ve Toplu Sera Bölgesi ile ilgili 4 ayrı protokolün imza töreni düzenlendi. Törende bir konuşma yapan VALİ AYDOĞDU; “Amacımız Erzincan’ı her alanda daha iyi noktalara getirmek, üretimi arttırmak, yeni istihdam alanları oluşturmak ve bu sayede diğer illere göçü durdurmak. İmzalanan protokollerin hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Erzincan Valisi Doç. Dr. Hamza AYDOĞDU başkanlığında Belediye Başkanı Bekir AKSUN, EBYÜ Rektörü Prof. Dr. Akın LEVENT, Vali Yardımcıları, İlgili Birim Amirleri ve Oda Başkanlarının katılımıyla “Tulum Peyniri ve Toplu Sera Bölgesi ile ilgili 4 ayrı protokolün imza töreni düzenlendi. Törende bir konuşma yapan VALİ AYDOĞDU; “Amacımız Erzincan’ı her alanda daha iyi noktalara getirmek, üretimi arttırmak, yeni istihdam alanları oluşturmak ve bu sayede diğer illere göçü durdurmak. İmzalanan protokollerin hayırlı olmasını diliyorum.” dedi. Erzincan İl Halk Kütüphanesinde Vali AYDOĞDU başkanlığında bir araya gelen İl protokolünün de hazır bulunduğu imza töreninde Tulum Peyniri ve Toplu Sera Bölgesine ilişkin 4 ayrı protokole imza atılmış oldu. Gerçekleştirilen protokollerle ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulunan Vali Yardımcısı Yusuf İZCİ sırasıyla protokollerle ilgili şu bilgileri aktardı; “Bugün 4 tane protokol imzalayacağız. Birincisi Erzincan Koyun Sütü Toplama Merkezi ve Coğrafi Tescilli Tulum Peynir Üretim Tesisi kurulmasına ilişkin protokol. Burada Erzincan Yöresel A.Ş. isimli şirket kuracağız. %75’i Erzincan Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinin olacak. Yüzde %12,5 Erzincan Belediyesi olmak üzere ve belediyeye ait Çağlayan Yolu üzerinde bulunan alanda bu şirkete yer tahsis edilecek Belediyeden. Bu şirket TKDK’ya hibe başvurusu yapacak Sayın Valim. Bu Tulum Peyniri Tesisi  kurulmasında %50’ye kadar hibe veriyor ve yaklaşık 3 Milyon TL’lik hibe verecek. Bunun 1,5 Milyon TL’si hibe olarak bize geldiğinde yaklaşık 50 Milyon TL bir katkı sağlamış olacak. Bu 50 Milyon TL ile yeni bir bina yapacağız.

Belediyenin verdiği alan üzerinde ve bizim amacımız burada Erzincan’da şu an bizim koyun peyniri üretim tesisinde tereme halinde ve bir sonraki aşamalar var. Biz bunu yaparak koyun sütünün sağıldığı andan itibaren soğuk zincirle koyun sütlerini alıp ve bu tesise getirip tesiste mayalama işlemi yapılacak ve aynı zamanda tereme ve sonrası olgunlaşma süresi 4-5 aylık olgunlaşma süresi burada olacak ve tamamen tulum peyniri, üretim süreci tüm aşamaları kontrol altına alınmış olacak. Ve böylece yeni tesiste yılda 300 tona yakın tulum peyniri üretim olmuş olacak. Ve bizim amacımız burada üretilen tulum peynirlerinin özellikle zincir marketlerde satılması. Çünkü Erzincan burası merkezde yaklaşık 25 adet üreticimiz var ve bunların birçoğu tescilli tulum peyniri üretmiyorlar. Bizim burada yapacağımız bu faaliyette, yeni yapacağımız fabrikayla hem tescilli tulum peyniri üretilmiş olacak hem de üretilen bu tulum peyniri daha çok zincir marketler dediğimiz ülkemiz genelinde faaliyet gösteren marketlerde Erzincan tulum peyniri isminde satılmış olacak. Yani biz Erzincan Yöresel A.Ş.’yi kurup bunun üreteceği bunun peynirlerine de farklı bir isim artık sonradan verilecek. O isimle zincir marketlerde Erzincan tulum peyniri olarak satılmış olacak.

İlimizde şu an 4 bin 500 ton tulum peyniri Erzincan yaylalarında üretiyor ama bunun 10 tonu sadece tescilli tulum peynir statüsünde. %12,5’i Özel İdare’ye ait olmuş olacak. %75 Koyun Keçi Birliğine, %12,5’ta Erzincan Belediyesine ve Erzincan Yöresel A.Ş. isimli şirketi de yarın kuracağız. Bugün toplantısını yaptık. Koyun Keçi Birliği kurup hisse devri yapacak.

Erzincan Valisi Hamza AYDOĞDU’nun ilk protokol için hayırlı olması temennilerinin ardından protokol sözleşmesinin taraflarca imzalanmasına geçildi. Ardından ikinci protokol sözleşmesine ilişkin bilgilendirmelerde bulunan Vali Yardımcısı Yusuf İZCİ şu ifadelere yer verdi; “Sayın Valim ikinci protokolümüz de yine Erzincan Tulum Peyniri az önce söylemiştik. 4 bin 500 ton yıllık üretim var ama 10 ton tescilli. Bu 10 ton olmasındaki en önemli olumsuz sebeplerden birisi Erzincan’da tulum peynir üretirken mayalama işlemi yapılıyor. Biz sektör temsilcileri bir 15’e yakın toplantı yaptık. Hem üniversite hem tarım hem de diğer paydaşlarla. Burada tulum peynirinin üretim aşamalarından birinde mayalama işlemi yapılıyor ve Erzincan Ticaret Sanayi Odasından aldığı tescilde önce kuzu şirdeniyle mayalama yapılıyordu. Daha sonra buzağı şirdeni de işin içerisine tescile konulmuş ve hazır maya da kullanılıyor üreticiler yaylada. Şimdi bu kullanılan maya her ne kadar koyun peynirinden, koyun sütünden yapılsa da inek sütünden yapılmış gibi sonuç veriyor. Bunun sebebi bir türlü bulunamıyor. Bu konuda bir akademik araştırma yapacağız Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi’yle beraber.

Bizim burada amacımız Sayın Valim tulum peynirin üretildiği dönem olan Mayıs, Haziran ve Ağustos aylarında, 4 aylık süre içerisinde yine üniversitedeki hocalarımız tarafından belirlenecek ölçülerde Tarım İl Müdürlüğü’nün gösterdiği yaylalarda ve üreticilerde analizler alınacak. Bu alınan sütlere maya oranında önce belli bir miktarda, biraz daha fazla ve biraz daha az olmak üzere ve bu belirtilerin maya çeşitlerinden kullanılacak. Eylül ayında bir akademik sonuç almayı düşünüyoruz. Çünkü burada belli dönemlerde yapılan tulum peynirinde bu maya işlemi yapılırken yani maşrapa dedikleri şeylerde çok fazla miktarda atılanlar da oluyor.

Bizim tahminimiz; bu çok fazla atıldığı zaman koyun sütünden yapılmış olmasına rağmen inek sütü gibi bir sonuç çıkarıyor. Böyle olunca üreticiler gıda kontrol laboratuvarının yaptığı analizlerde cezai işlemle karşı karşıya kalmaması için koyun sütüyle yapmış olmasına rağmen etiketlerde mevsimine göre koyun, keçi ve inek sütüyle yapılmıştır gibi ibare koymak durumunda kalıyor. Tabii bunu koyduğu zaman da Ticaret Odasının tescilinin belgesini kullanamıyorlar. Böylece üniversiteyle beraber bir akademik çalışma yaparak bunu hangi oranda kullanılması gerektiğini net olarak belirtmiş olacağız. Böylece hem firmalar, üreticiler bu miktarı kullandığı takdirde koyun sütüyle yaptığında artık koyun sütü ibaresini koymuş olacak hem de bizim tescille ilgili -işte az önce bahsetmiştik, 10 ton tescilli tulum peynirimiz var- bunun sayısının arttırılmasına ilişkin çalışmalarımızı yapacağız. Bu çalışma sonrasında eğer tulum peynirinin tescilinde değişmesi gereken maddeler olur ise -Ticaret Odası da bugün protokolün paydaşlarından birisi- üniversitenin yaptığı akademik çalışma sonrasında tulum peyniri tescilini değiştirme durumu söz konusu olursa Eylül ayından sonra tekrardan başvuru yapılarak tescilde değişikliğe gidilecek.

2.protokol hakkında verilen bilgiler ardından konuşan Vali AYDOĞDU; “Hayırlı uğurlu olsun. Bu dönemde malumunuz olduğu üzere aynı caddeden farklı yerlerden yediğiniz tulum peynirlerinde bile hem tat farkı hem de lezzet farkı var. Bunu bir standarda getirmek çok çok değerli. Bu konuda en önemli yük üniversiteye binecek. Onların yaptığı çalışmalar bize gönderilecek. Değerli Rektörümüze, Belediye Başkanımıza, İl Özel İdaresine, İl Tarım Müdürlüğüne çok teşekkür ediyoruz. 3. Protokolümüzde sıra. Bu protokol çok çok önemli Erzincan açısından.” İfadelerine yer verdi.

Protokol imzasının ardından 3. Protokol sözleşmesi hakkında bilgilendirmelerde bulunan Vali Yardımcısı Yusuf İZCİ şu ifadelere yer verdi; “3. Protokolümüzde Erzincan’da Toplu Sera Bölgesini kuracağız. Kemah yolu üzerinde 504 dönümlük sera alanımız vardı. 2 ay önce sizlerin de öncülüğünde Tarım Bakanlığı ile görüşerek mera statüsüne çıkararak Sera yapma amacıyla 271 dönümünü İl Özel İdaresine tahsis ettirdik. 233 dönümü de Erzincan Belediyesine tahsis edildi. Bunun tapudaki tüm işlemleri tamamlandı. Hem Erzincan İl Özel İdaresine hem de Erzincan Belediyesine geçmiş durumda. Bu 271 dönüm İl Özel İdaresinin alanıyla ilgili olarak zaten genel sekterimiz Emre Bey ile de görüşme halindeyiz. Haftaya ihaleye çıkacaklar. Burası 21 ayrı parsele ayrıldı. En büyük 16 dönüm, en küçükleri de 5 dönüm olmak üzere 21 ayrı parselde vatandaşlara 10 yıllığına alt kiralama işlemi yapılacak. Daha sonradan da 2029 yılına kadar uzatılabilecek. Burada kiralayan vatandaşlar haftaya TKDK tarafından IPARD-3 projesi zaten çağrıya çıkacak. %60 veya %70 hibeli olarak başvuru yapacaklar.

Bir diğeri de 233 dönüm Erzincan Belediyesi’ne zaten tahsis edildi. Burada Erzincan Belediyesi kendine ait alanda kendi şirketi vasıtasıyla sera yaparak işletmiş olacak. Toplam 504 dönümlük alan ama burada ayrılması gereken altyapı alanları var. Yol, su, elektrik gibi, tır parkı, kantar gibi yerlerinde ayrılması gerekiyor. Bunlar düştükten sonra eğer Erzincan Belediyesi ve TKDK’dan da tam bir şekilde hibe alınırsa 1-1,5 gün içerisinde de biterse yaklaşık bir 350 dönümlük tek kalemde sera alanı oluşturulmuş olacak ki şu an Erzincan’da son 10 yılda yapılan çalışmalar da sera alanımız 600 dönümdü. Tek kalemde 350 dönüm sera alanını kazandırmış olacağız ki burada yaklaşık bir 500 kişiye istihdam sağlanmış olacak.

Yine 250-300 milyon TL’lik bir parasal döngü Erzincan’da sağlanmış olacak. İlimiz ve bölge İlleri de dikkate alındığında Erzurum, Trabzon, Rize gibi illeri orada çok fazla sera imkânı konusu değil. Hem coğrafi durumdan dolayı hem de iklim durumundan dolayı. Erzincan ilimiz bulunduğu bölgede bir sera üssü olma yolunda adım atmış olacak. Buna ilişkin toplu sera bölgesi hem belediye başkanımız hem de Özel İdare Genel Sekreterimiz ve Tarım Müdürlüğü de gerekli orada seracılıkla iştigal eden faaliyet gösterecek kişilere teknik destek verecek. Erzincan toplu sera bölgesi kurulumuna ilişkin protokol imzalanacak.

İmzalanan 3. Protokole de ilişkin bir konuşma yapan VALİ AYDOĞDU; “Hayırlı uğurlu olsun arkadaşlar. Bu bizim için çok önemliydi. Özel idarenin çıkacağı ihaleye kurumlar da girebiliyor. STK’lar, Ticaret Odası, vatandaşlarımız hepsi girebilir. Devlette seracılığa %60 hibe veriyor. Bunu etrafımızdaki bütün insanlara duyuralım. Bizim topraklarımız bu anlamda seraya çok uygun. Şimdiye kadar 600 dönüm bir kalemde 350 dönüm seralar oluşacak. 1000 dönüme tekabül ettiği zaman Türkiye’nin ilk 3’üne giren illerden birisi olacak Erzincan. Bu anlamda Sivil Toplum Örgütlerimize, Ticaret Odasından, Borsasından, Esnaf ve Sanatkarlardan bu anlamda destek bekliyoruz. Hayırlı olsun.” İfadelerine yer verdi.

Son ve 4. Protokole ilişkin bilgilendirmelerde bulunan Vali Yardımcısı Yusuf İZCİ şu ifadelere yer verdi; “Son protokolümüz malum Ekşisu bölgesinde jeotermal kaynağımız var. Daha önceki dönemlerde de Jeotermal Sera OSB yapılmasına ilişkin Erzincan gündeminde bir konu vardı ama devamıyla ilgili çalışmalar hiç yapılmamıştı. Tarım Bakanlığı’nın öngördüğü sisteme göre önce burada jeofizik ETÜT yapma zorunluluğu var. Biz de burada kalkınma ajansının başkanlığında, kalkınma ajansının desteğiyle Jeofizik ETÜT yapacağız. 1000 dönümlük Ekşisu bölgesinde Erzincan Belediyesi’ne ait olan alanda Jeofizik ETÜT yapılarak bu ekip çalışması sonrasında alandaki bulunan suyun debisi, miktarı, derinliği ve sıcaklığı konusunda bize sonuçlar verilecek. Eğer elde edeceğimiz bu sonuçlar Jeotermal Sera OSB kullanımına yetecek bir sonuç olursa daha sonradan ilgili STK’lar ve Valimizin başkanlığında, yine belediye ve ilgili STK’ların da katılımıyla Jeotermal Sera kurulumuna ilişkin resmi olarak çalışmalara başlanacak. Zaten sizlerin de bildiği gibi şu anda Ekşisu bölgesinde ilimizde ilk defa özel bir müteşebbis tarafından Jeotermal Serayla üretime başlandı. Üretim şu an başladı. 2 ay sonra Nisan ayının sonunda ilk domatesler, ürünler alınacak

Son protokole ilişkin verilen imzaların ardından bir konuşma yapan Erzincan Valisi Hamza AYDOĞDU şu ifadelere yer verdi; “İnşallah domatesleri orada basın mensuplarıyla beraber ikram edeceğiz. Bu jeotermal OSB’nin özelliği şu; 11 ay üretimi yapabiliyor. Mesela biz Aksaray’da da kurduk. Bu çok değerli. Bugün dünyanın bu seracılıkta gittiği yer jeotermal enerjiyle üretim yapmak. Şimdi bunun da analizlerini yapacağız. İnşallah oraya uygun zaten yanında özel sektör yapıyor. Orada bu suyun derecesinin uygunluğunu bulduğumuz anda inşallah 6 ay içerisinde Jeotermal OSB’yi orada kuracağız ve çok rağbet var. Aksaray’da daha temelini atmadan evrak üzerinde dışarıda Türkiye’nin en büyük firmaları müracaat etti. Bu çok cazip bir iş. İnşallah tetkikler sonucunda bunu başarmış olacağız. Bunun yanında Tercan’da da karma OSB kurma çalışmalarımız da başladı. İnşallah Erzurum yolu üzerinde 1000 dönümlük bir yere karma OSB kurma çalışmalarımız da başladı. Bununla ilgili en büyük görevler Belediyemiz, üniversitemiz ve Özel İdare Genel Sekreterliği. Ben huzurlarınızda onlara da teşekkür ediyorum. Amacımız Erzincan’ı her alanda daha iyi noktalara getirmek, üretimi arttırmak, yeni istihdam alanları oluşturmak ve bu sayede diğer illere göçü durdurmak. İmzalanan protokollerin hayırlı olmasını diliyorum.”

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.