SON DAKİKA
hava
Google News

‘SÜRDÜRÜLEBİLİR BESLENME’ TEMALI TOPLANTI DÜZENLENDİ

Son Güncelleme :

14 Mart 2024 - 11:21

/ 166 views kez okundu.
reklam
‘SÜRDÜRÜLEBİLİR BESLENME’ TEMALI TOPLANTI DÜZENLENDİ
reklam

Erzincan İl Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi arasında yürütülen işbirliği çalışmaları devam ediyor. Doğal ve doğaya zarar vermeyen besin üretim yöntemlerinin kullanılması, mevsiminde ve yerel besinlerle beslenme, atık azaltımı ve altyapı olanaklarının tespiti konularında yürütülecek çalışmalara ilişkin bir toplantı düzenlendi.

Erzincan İl Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi arasında yürütülen işbirliği çalışmaları devam ediyor. Doğal ve doğaya zarar vermeyen besin üretim yöntemlerinin kullanılması, mevsiminde ve yerel besinlerle beslenme, atık azaltımı ve altyapı olanaklarının tespiti konularında yürütülecek çalışmalara ilişkin bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Enstitü Müdürü İsmail ESMEK, Yetiştirme Tekniği Bölüm Başkanı Meral ASLAY, Ziraat Mühendisi Zakine KADIOĞLU ve Ziraat Mühendisi Hamza TURAL, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevil KARAHAN YILMAZ, Dr. Öğr. Üyesi Büşra BAŞPINAR, Arş. Gör. Ece YALÇIN PEHLİVAN ve Arş. Gör. Mihrican KAÇAR sağladı. Toplantıda Sürdürülebilir Beslenmeye ilişkin üretilen ve tüketilen bitkiler konusunda yapılacak çalışmaların planlanması yapıldı.

Sürdürülebilir Beslenme

Sürdürülebilir beslenme; besleyici, güvenli, sağlıklı, ekosistemi koruyucu, ulaşılabilir, adil, ekonomik olarak erişilebilir, doğal kaynaklı yaşam biçimi olarak tanımlanmıştır. Dünyada gıda üretim modellerinin değerlendirilmesi, biyoçeşitliliğin arttırılması, su kaynakları, iklim değişiklikleri ve toprak alanlarının doğru değerlendirilmesi ile ilgili yapılan araştırmaların sonucunda Sürdürülebilir Beslenmeye ilişkin bazı prensipler belirlenmiştir. Bu ilkeler şu ortak noktalarda buluşturulmuştur; Yeterli ve dengeli beslenin. Hayvansal kaynaklı proteinlerin (yumurta, et, süt) yerine bitkisel protein kaynaklarını tercih edin. Günde en az 5 porsiyon sebze meyve tüketmeye özen gösterin. Şeker, yağ, tuz içeren paketlenmiş gıdaların tüketim sıklığına ve miktarına dikkat edin. Baklagillerin, tam tahılların, fındık, ceviz veya badem gibi yağlı tohumların tüketimini arttırın. Sürdürülebilir balıkçılık ile avlanmış (sezonunda avlanmış, avlanma riski olmayan) balıkları tercih edin. Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketin. Yerel besinleri tüketmeye ve yerli üreticilerden alışveriş yapmaya özen gösterin. İdeal vücut ağırlığınızı koruyun ve ideal vücut ağırlığına ulaşmak için çabalayın. Sofranıza gelen tüm besinlerin nereden, nasıl geldiğini düşünün ve sorgulayın. Kırmızı et, işlenmiş et ürünleri ve hayvansal kaynaklı yağ tüketimini azaltın. Satın aldığınız besinleri doğru koşullarda saklayın. Hiçbir besini israf etmeyin. Besinlerin sularını veya sap, yaprak gibi kısımlarını değerlendirin. Ambalaj, poşet, plastik kullanımını azaltın, tekrar tekrar kullanılabilen çevreye zarar vermeyen geri dönüştürülebilir ürünler tercih edin.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.