SON DAKİKA
hava
Google News

UZM. DYT. DİĞDEM DOĞAN AKAGÜNDÜZ; “SAHURDA SUSAMAYI TETİKLEYECEK YİYECEKLERDEN UZAK DURMALIYIZ”

Son Güncelleme :

21 Mart 2024 - 11:17

/ 668 views kez okundu.
reklam
UZM. DYT. DİĞDEM DOĞAN AKAGÜNDÜZ; “SAHURDA SUSAMAYI TETİKLEYECEK YİYECEKLERDEN UZAK DURMALIYIZ”
reklam

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uzman Diyetisten Diğdem Doğan AKAGÜNDÜZ oruç ayı Ramazan’da sahur ve iftar vakitlerinde tüketilen gıdalara dikkat çekti. Diyetisyen AKAGÜNDÜZ özellikle su tüketmenin önemine dikkat çektiği açıklamasında özellikle sahur vaktinde susamayı tetikleyecek aşırı yağlı besinler, tuzlu ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini belirtti.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uzman Diyetisten Diğdem Doğan AKAGÜNDÜZ oruç ayı Ramazan’da sahur ve iftar vakitlerinde tüketilen gıdalara dikkat çekti. Diyetisyen AKAGÜNDÜZ özellikle su tüketmenin önemine dikkat çektiği açıklamasında özellikle sahur vaktinde susamayı tetikleyecek aşırı yağlı besinler, tuzlu ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini belirtti. Oruç ayı Ramazan’da vatandaşların daha rahat bir oruç ayı geçirebilmeleri amacıyla sahur ve iftar vakitlerindeki öğünlere dikkat çeken UZM. DYT. Diğdem Doğan AKAGÜNDÜZ konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Merhaba. Ben Uzman Diyetisyen Diğdem Doğan AKAGÜNDÜZ. Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 5 yıldır görev yapmaktayım. Ramazan’da beslenme önemli bir konudur. Biz de bu konuda oldukça fazla soru almaktayız. Ramazanda dikkat etmemiz gereken en önemli şeylerden biri sahura kalkmayı alışkanlık haline getirmiş olmalıyız. Çünkü böylelikle hem açlık süremizi kısaltmış hem de metabolizma hızımızı korumuş oluruz. Sahurda da yemek olarak, çorba, az yağlı pişirilmiş sebze yemekleri ve kahvaltılık ürünlerini tercih etmeliyiz. Kahvaltılık deyince de Erzincan’da aklımıza gelen ilk şey Erzincan tulumudur. Tabii ki Erzincan tulumunda da porsiyonuna dikkat ederek tüketebilirsiniz. Ayrıca sahurda susamayı tetikleyecek aşırı yağlı besinler, tuzlu ve baharatlı yiyeceklerden de uzak durmalıyız.

Bir diğer dikkat etmemiz gereken şey ise iftar öğünüdür. Orucu önce çorba ile açmak, bir süre ara verdikten sonra yemeğe geçmek doğru tercih olacaktır. Çünkü boş mideyi birden doldurmak ani tansiyon, şeker yükselmelerine ve mide bağırsak rahatsızlıklarına neden olacağı için iftardan sonra öğün sayısını arttırıp aralıklı beslenmeye özen göstermeliyiz.

Tatlı seçiminde iftardan hemen sonra yapmak yerine birkaç saat sonra ara öğünde tüketilmelidir. Tatlı tercihi olarak da ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar, hafif meyve tatlıları ve dondurma tercih edilmelidir. Ramazan süresince meyve tüketimi ihmal edilmemelidir. Günde iki porsiyon çiğ olarak ya da şeker ilave edilmeden yapılan komposto şeklinde tüketilebilir.

Ramazan’da hareketsizlik bağırsak hareketlerinde de yavaşlamaya neden olur. Bu nedenle iftardan sonra yarım saatlik yürüyüşler sindirimi kolaylaştırır. Ramazan ayında mideyi rahatsız etmemek ve alınan kaloriyi kontrol altında tutmak için yemekleri, ızgara, fırın, haşlama ve buğulama yöntemleriyle pişirmeliyiz. Çok fazla yağ alımına neden olan kızartma ve kavurma yöntemlerini tercih etmemeliyiz. Tüm vatandaşlarımızın sağlıklı ve huzurlu bir Ramazan ayı geçirmesini diliyorum. Teşekkür ederim.”

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.