SON DAKİKA
hava
Google News

MİLLETVEKİLİ SARIGÜL; “ÇİFTÇİYE FAZLA PANCAR EKME ALAMAM, DENİYOR”

Son Güncelleme :

25 Mart 2024 - 9:53

/ 275 views kez okundu.
reklam
MİLLETVEKİLİ SARIGÜL; “ÇİFTÇİYE FAZLA PANCAR EKME ALAMAM, DENİYOR”
reklam

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa SARIGÜL Erzincan’ın temel geçim kaynaklarının en başında yer alan çiftçilerin yerelde ve genelde yaşanan sorunlarını irdeledi. Milletvekili Mustafa SARIGÜL Erzincan’da yaklaşık 2 bin çiftçinin şeker pancarı ürettiğini, geçimini pancar üretimi yaparak sağladığını ancak fabrikaların çiftçinin ürettiği bu pancarı alamayacağı için ‘pancar ekme’ şeklinde cevaplar aldıklarını belirtti. Milletvekili SARIGÜL çiftçilerin yaşadığı bu mağduriyeti yaptığı bir basın toplantısında dile getirdi.

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa SARIGÜL Erzincan’ın temel geçim kaynaklarının en başında yer alan çiftçilerin yerelde ve genelde yaşanan sorunlarını irdeledi. Milletvekili Mustafa SARIGÜL Erzincan’da yaklaşık 2 bin çiftçinin şeker pancarı ürettiğini, geçimini pancar üretimi yaparak sağladığını ancak fabrikaların çiftçinin ürettiği bu pancarı alamayacağı için ‘pancar ekme’ şeklinde cevaplar aldıklarını belirtti. Milletvekili SARIGÜL çiftçilerin yaşadığı bu mağduriyeti yaptığı bir basın toplantısında dile getirdi. CHP Erzincan İl Başkanlığında CHP Erzincan Belediye Başkan Adayı Özge Vataner ÖZEGE, Merkez İlçe Başkanı Ali ARAS ve partili üyelerin katıldığı toplantıda bir konuşma yapan Milletvekili Mustafa SARIGÜL şu ifadelere yer verdi; “Can Erzincan’ın geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Erzincan’da yaklaşık 12 bin çiftçimiz var. 10 bine yakın büyükbaş ve küçükbaş hayvan işletmesi var. 2023 yılında can Erzincan’da çiftçi başına yıllık ortalama 7 bin lira, hayvancılıkta işletme başına ortalama 6 bin lira destek ödemesi yapılmış, yılda 6 bin lira, 7 bin lira destek çok az. Tarım kanununa göre milli gelirin % 1’inin çiftçiye destek olarak verilmesi lazım. Ama yarısı bile verilmemiş. Kanuna uyulmuş olsa 7 bin lira alan çiftçimiz, en az 21 bin lira destek alacaktı. 22 yıldır ülkeyi yönetenler, tarımı önemsemediler, tarlayı görmezden geldiler. Üreticiyi değil ithalatçıyı kayırdılar.

Kota Uygulaması Çiftçilerimizi Mağdur Ediyor

Amerika, Avrupa, küresel şirketler, pamuk ekmeyin, tütün ekmeyin, pancar ekmeyin” dediler. Bizim ne ekeceğimize siz karışamazsınız diyemediler. Tarım ürünlerimize sahip çıkmadılar. Köyleri boşalttılar. Köylüleri şehirlerde patates, soğan kuyruğuna soktular. Çiftçiye destek vermediler. Çiftçiye destek vermedikleri gibi köstek oldular. Can Erzincan’da yaklaşık 2 bin çiftçi şeker pancarı üretiyor. Bu üretici kardeşlerim, büyük emeklerle pancarı ekiyor, çapalıyor, suluyor, yetiştiriyor. Şeker fabrikasına satıyorlar. Şimdi çiftçiye fazla pancar ekme alamam deniyor. Neden? Çünkü fabrika ürettiği şekeri satamıyor. Neden satamıyor? Dışarıdan şeker alıyoruz da ondan. Geçen yıl dışarıdan 600 bin ton şeker aldık. Yerli şeker üreticileri şekeri satamadı. Bu yıl frene basıyorlar. Burada pancar üreticisi varken şeker ithal etmek olmaz, bu vicdana sığmaz. Kota uygulaması çiftçilerimizi mağdur ediyor. Kotanın ya kaldırılması ya da artırılması lazım. Pancar üreticisi küser, pancarını ekmezse, üretim düşer. Birkaç sene önce olduğu gibi şeker kıtlığı çekeriz.

Biz diyoruz ki; çiftçi daha çok üretsin, çiftçi kazansın fabrika daha çok şeker yapsın, fabrika kazansın, şeker ucuzlasın. Halkımız kazansın. Biz diyoruz ki tarımı hor görmeyin tarımı hor görürsek, yarını zor görürüz. Bugün eğer, benim yaşlı teyzem sıcak pideye hasret kaldıysa, Erzincanlı hemşerim sabah 5’te ucuz et için kuyruğa giriyorsa, bunun nedeni ülkeyi yönetenlerin üretimi değil, ithalatı tercih etmeleridir.

Pahalılığı Önlemenin Formülü Ekonomik Milliyetçiliktir

Şimdi markette, etikette çözüm arıyorlar. Pahalılığı önlemenin yolu marketten değil tarladan geçer. Pahalılığı önlemenin formülü; tarlada fabrikada üretim kamuda dürüst yönetimdir. Pahalılığı önlemenin formülü; ülkemizde üretilen malları dışarıdan almamaktır. Bunun adı da ekonomik milliyetçiliktir. Ekonomik milliyetçilik, Rusya, kanada, ABD çiftçisini değil, Türk çiftçisini ihya etmektir.

Özge Başkan Belediyeyi iş, Aş ve Hizmet Üretme Merkezi Haline Getirir

Değerli basın mensupları, belediyecilik halkın derdine derman olmaktır. Özge Başkan Erzincan’ın derdine derman olmaya adaydır. Özge Başkan, belediyeyi iş, aş ve hizmet üretme merkezi haline getirir. Kadın kooperatifleri kurar, kadınlar üretir, para kazanır. Arıcılıkla, tarım ve hayvancılıkla ilgili işletme açar. Bu işletmelerde Erzincanlı çalışır, üretir, bu üretilenleri, Erzincanlı ucuza tüketir. Tarımsal kalkınmaya destek verir. çiftçiye tohum desteği, fide desteği ekipman desteği sağlar. Seçime 1 hafta kaldı. Üreten bir belediye, esnaf dostu bir belediye, ötekisi olmayan bir belediye, yola çıktı geliyor. Özge başkanla, Erzincan’a hevesi ve heyecanı yüksek bir belediye geliyor. Erzincan’a varlık, bolluk ve bereket geliyor.”

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.