SON DAKİKA
hava
Google News

KİLOSU 750 TL’YE SATILAN ÇARŞIR MANTARI ADETA ALTINLA YARIŞIYOR

Son Güncelleme :

24 Nisan 2024 - 13:48

/ 1.162 views kez okundu.
reklam
KİLOSU 750 TL’YE SATILAN ÇARŞIR MANTARI ADETA ALTINLA YARIŞIYOR
reklam

Erzincan ve Tunceli dağlarında genellikle Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında yaygın olarak görülen Çarşır Mantarı arasan bulunmuyor. Munzur dağlarında yetişmiş bu mantarın kilosu ise 750 TL’den satılıyor. Adeta altınla yarışan Erzincan Çarşır Mantarı fiyatıyla dudak uçuklatıyor.

Erzincan ve Tunceli dağlarında genellikle Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında yaygın olarak görülen Çarşır Mantarı arasan bulunmuyor. Munzur dağlarında yetişmiş bu mantarın kilosu ise 750 TL’den satılıyor. Adeta altınla yarışan Erzincan Çarşır Mantarı fiyatıyla dudak uçuklatıyor. Özellikle bitki çeşitlerinin az bulunduğu yüksek kesimlerde görülen bu mantar çeşidi etli ve kendine has lezzetiyle yöresel yemek menüleri arasında yer alıyor. Bu sezon Erzincan’ın yüksek kesimlerinde yaygın olarak görülen Çarşır Mantarı Çaşır, Çakşır, Çaşur, Çarçur, Heliz, Kırkor, Göbek, Göbelek ve Mendik Mantarı olarak da biliniyor.

Kuzu etiyle karşılaştırılmaz, kuru eti lezzetinden de daha lezzetli bir mantar çeşidi olduğunu belirten Mantar Toplayıcısı Şah Verdi Gülçiçek Erzincan’da yalnızca Buğday Meydanının güney girişinde satış noktalarının olduğunu ve bu mantarı Erzincan’ın hiçbir yerinde bulunamadığını belirtti. Tezgâhlara geldiği an anında satışının yapıldığını ve çabucak tükendiğini belirten mantar toplayıcıları bu mantarı ne pazarlarda ne de marketlerde bulmanın mümkün olmadığını belirtiyor. Kilosu 750 TL olan Çarşır mantarının da şimdiden alıcısı çok.

Çarşır Mantarının en önemli özelliği ise kalori değerinin düşük vitamin, selenyum ve potasyum gibi değerler bakımından yüksek besin değerine sahip olmasıdır. Karların erimesi sonrasında keskin kokusuyla kolaylıkla fark edilebilen bu mantar türü kendi bıraktığı köklerinden yeniden büyür. Pişirildiğinde bir lezzet harikasına dönen Çarşır Mantarı diğer zehirli mantarlarla karıştırılmamalıdır. Konunun ehli olan kişiler bu mantarın biçimsel özelliklerini hemen tanıyıp Pazar ve market tezgâhlarına kadar ulaşılmasını sağlarlar.

Çobanlara özgü bir mantar olarak da bilinen Çarşır Mantarı yüzeyindeki parlak görünümüyle çabucak tanınır. Yüksek dağ kesimlerde kumluk arazilerde büyümesi sebebiyle yetiştiriciliği yapılamamaktadır. Çevresel koşullardan çabucak etkilenebilen bu mantar türünün toplandığı süre içerisinde kısa bir süreçte tüketilmesi tavsiye edilir.

Çarşır Mantarının pek çok faydası bulunmaktadır. Bir sağlık deposu olan bu mantar türünün ömrü uzattığına inanılır. Şeker hastalığı olan hastaların değerlerinin düzelmesine destek olduğu gibi kalp rahatsızlığı, kanser hastalığı, iştahsızlık, bağırsak ve sindirim sistemini düzenleyici özellikleri nedeniyle tercih edilir. Ayrıca mantarın kurutulup toz haline getirilerek yaralara sürüldüğünde yaraları hızlıca iyileştirici bir özelliğe sahiptir.

Çarşır Mantarı en çok yumurtaya bulunarak tüketilmesinin yanı sıra haşlanarak veya yağda kızartılarak da tüketilmesi yaygındır. Özellikle sabah kahvaltısında ve akşam yemeğinde tüketilmesi tavsiye edilir.

 

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.