Tarih 13 Şubat 2024. Erzincan’ın İliç ilçesinde vahşi madencilik faaliyetleri yürüten ve bu faaliyetlerin ne denli büyük tehlikeler barındırdığı bilinmesine karşın Çöpler Altın Madeni İşletmesi tarafından Liç Yığın Alanında meydana gelen ve dünyanın en hızlı ve en yoğun toprak kayması olarak değerlendirilen felaket maalesef 9 işçimizi hayattan kopardı. 10 milyon m3 toprağın altında kalan 9 işçimizin arama kurtarma çalışmaları aralıksız devam ederken çalışmaların 116. Gününde son işçilerimizin cenazelerine ulaşıldı.
İliç maden faciasında yığın liç alanında çalışmaların 53. Gününde Uğur Yıldız, 67. Gününde Adnan Keklik, 82. Gününde Ramazan Çimen ve Kenan Öz, çalışmaların 113. Ve 116. Gününde ise Fahrettin Keklik, Şaban Yılmaz, Hüseyin Kara, Abdurrahman Şahin ve Mehmet Kazar’ın cenazelerine ulaşıldı. Yığın toprak alanında oluşan çatlakların bildirilmesine rağmen tedbir almayarak bir faciaya sebep olan altın madeni firması yetkilileri hakkında yürütülen soruşturma TBMM İliç Araştırma Komisyonunun son raporuyla tamamlanmış olacak.
Kütle hacmi 10 m3 olan yaklaşık 800 metre kadar hareket ettiği tespit edilen hareket hızının saniyede 10 m3 olduğu anlaşılan 300 dönümlük yığın liç alanında iş makineleri 7/24 arama kurtarma çalışmalarını yürüttü. Erzincan Valiliği koordinesinde AFAD ve ilgili birimlerin katılımıyla kazanın bir çevre felaketine dönüşmemesi için tüm tedbirler alındı. Ancak bölgede yaşanan tedirgin ve risk hem Erzincan’ı hem de tüm ülkeyi İliç Altın Madeni Sahasını eleştiri odaklarının merkezi haline getirdi. Bunun üzerine CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül’ün girişimleriyle TBMM’de İliç Araştırma Komisyonunun kurulmasına ilişkin verilen önerge kabul edildi. TBMM’de komisyon çalışmaları sürerken aralarında Erzincan Milletvekilleri Süleyman Karaman ve Mustafa Sarıgül’ün de bulunduğu 22 kişilik komisyon Erzincan’a gelerek incelemelerde bulundu. Türkiye’yi derinden üzen bu kazaya sebebiyet veren kişi ve kişiler hakkında soruşmalar devam etti. En son maden firması yöneticilerinden 13 kişi daha tutuklanarak hapse gönderildi. Ardından İliç araştırma komisyonu bilim insanlarını ve firma yetkililerini dinleyerek konuyu tüm detaylarıyla takip etti. Komisyon çalışmalarının önemli bir aşamaya gelmesiyle birlikte “Önce insan, önce çevre, sonra güvenli madencilik” anlayışıyla güvenilir ve sürdürülebilir yeni bir madencilik mimarisini oluşturmak için araştırmalar ülke genelinde yayıldı. Komisyon İliç maden faaliyetleri hakkında kesin bir rapor hazırlığına devam ederken ülke genelinde can alıcı şu soru ön plana çıkıyor; “Ülkemizde iş yükünün tehlike arz ettiği işyerlerinde neden işyeri güvenliği, iş sağlığı ve işçi güvenliği tedbirleri yok denecek kadar az?”
İliç maden faciasında göçük altında kalan son 5 işçimizin cansız bedenine daha ulaşılmasıyla birlikte tıbbi incelemelerin ardından işçiler Fahrettin Keklik, Şaban Yılmaz, Hüseyin Kara, Abdurrahman Şahin ve Mehmet Kazar’ın cenaze namazları Erzincan Terzibaba Camiinde öğlen namazına müteakip kılınacak. Mehrum işçiler Fahrettin Keklik ve Şaban Yılmaz’ın cenazeleri Erzincan’ın İliç ilçesinde, Hüseyin Kara ve Abdurrahman Şahin’in cenazeleri Sivas ilinde, Mehmet Kazar’ın cenazesi ise Osmaniye İlinde toprağa verilecek.
Merhum 9 işçimize Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Allah Erzincan’ımıza bir daha böyle acılar yaşatmasın.