Erzincan’ın tarihi mekânlarından olan, çoğu kişinin bildiği fakat gidip göremediği Kızlar Kalesi. Şehir merkezine 10 km mesafede olan zikzaklı ve zorlu bir tırmanış sonunda ulaşılan Kızlar Kalesi kayaların oyulmasıyla oluşmuş.
Erzincan’ın tarihi mekânlarından olan, çoğu kişinin bildiği fakat gidip göremediği Kızlar Kalesi. Şehir merkezine 10 km mesafede olan zikzaklı ve zorlu bir tırmanış sonunda ulaşılan Kızlar Kalesi kayaların oyulmasıyla oluşmuş. Buğdaylı köyü yakınlarındaki Kızlar Kalesi’nin ismi ise çok eski zamanlarda, Erzincan bölgesine yapılan düşman baskınlarında halkın genç kızları bu kalede saklamasından geliyor. Erzincan’ın tarihi turistik mekânlarından biri olan Kızlar Kalesi, Urartu devrinde önemli bir yerleşim yeri olan Altıntepe’nin yakınlarında bulunuyor. Çoğu kişinin bildiği fakat sarp kayalıklar üzerinde bulunduğu için gidip ziyaret edemediği Erzincan şehir merkezine 10 kilometre uzaklıkta yer alan Kızlar Kalesi’ne Buğdaylı Köyü’nü geçtikten sonra zikzaklı bir tırmanış yolu üzerinden ulaşılıyor.
Yöre halkı tarafından Köşküngar olarak da adlandırılan Kızlar Kalesi, kayaların oyulmasıyla oluşturulmuş. Uzaktan bakıldığında kale olduğunu anlamanın zor olduğu Kızlar Kalesi, günümüzde bir harabe halinde bulunuyor. İçerisinde oyularak yapılmış iki adet sarnıç yer alan Kızlar Kalesi’nde su kanalları da bulunmaktadır. Yaklaşık 3 metre aralıklarla yapılan bu sarnıçlara kaya merdiven basamaklarıyla iniliyor. Sarnıçlar, yaklaşık 2 metre yüksekliğe ve 2 metre genişliğe sahip. Erzincan-Erzurum karayolunu takip edip Buğdaylı Köyü’nün ardından zikzak çizen bir yolu takip edip tepenin zirvesine ve kaleye ulaşmak mümkün. Kale yolunun bir kısmını özel araçla gitmek mümkünken, son kısımları yaya olarak gitmek gerekiyor. Yerel hikâyelere göre Erzincan Kızlar Kalesi’nin ismi, çok eski zamanlarda, Erzincan bölgesine yapılan düşman baskınlarında halkın genç kızları bu kalede saklamasından geliyor.