Hz. Muhammed (S.A.V) bütün insanlık için bir yol gösterici, ilahi bir nur, sönmeyen bir kandildir. Hz. Muhammed (S.A.V)’in dünyaya teşriflerinin yıl dönümü olan Mevlid Kandili Mübarek olsun.
Hz. Muhammed (S.A.V) bütün insanlık için bir yol gösterici, ilahi bir nur, sönmeyen bir kandildir. Hz. Muhammed (S.A.V)’in dünyaya teşriflerinin yıl dönümü olan Mevlid Kandili Mübarek olsun. Mevlid Kandili, İslam dini için büyük önem arz eder. Mevlid Kandili, müminler için Hz. Muhammed’in doğumunu anmak adına mübarek gündür. Onun örnek ahlaki değerlerini hatırlatır. Bu mübarek gün, Peygamber sevgisinin daha çok yayılmasına ve Peygamber’in hayatı hakkında kıymetli bilgilerin daha çok kişiye ulaşmasına vesile olmaktadır. Hicri takvimin üçüncü ayı olan Rebiülevvel ayı içerisinde idrak edilen Mevlid-i Şerif gecesi Peygamber Efendimiz’in (SAV) dünyaya teşrif ettiği gecedir.
Mevlid kelimesi sözlükte doğum anı, doğum yeri, doğum zamanı gibi anlamlara gelir. İslamiyet’te Mevlid, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (SAV) doğum günüdür. 571 yılında Mekke’de doğan Hz Peygamberimiz için dünyanın tüm İslam diyarlarında her yıl Mevlid-i Şerif programları düzenlenir.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (S.A.V) dünyayı teşriflerinin Müslümanlar tarafından Kur’an-ı Kerim okumak, salavatlar getirmek ve dualar etmek gibi ibadetler ile değerlendirildiği Mevlid Kandili, Hicri takvime göre Rebiü’l-Evvel ayının 12. gecesidir. Peygamber Efendimizin 571 yılında Rebiü’l-Evvel ayının 12. günü dünyaya gelmesi, vefatından bir süre sonra o günün İslam âlemince ibadetlerle geçirilmesine vesile olmuştur. Mevlid, “veladet” (doğmak) kelime kökünden türeyen ve “doğma, doğuş, doğum yeri” anlamına gelen bir kelimedir. İslami literatürde ise Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (S.A.V) dünyayı teşrif edişini ifade etmektedir. Peygamber Efendimizin doğduğu Rebiü’l-Evvel ayının 12. günü yapılan ibadetler Osmanlı döneminde minarede yakılan kandiller ile duyurulmuş ve II. Selim’in döneminde Peygamber Efendimizin anıldığı bu güne Mevlid Kandili ismi verilmiştir. Camilerde Mevlid-i Şerif okunan ve dualarla, salavatlarla, Kur’an-ı Kerim okumaları ile geçirilen bu mübarek günlerde Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in doğumunda yaşanılan mucizelerle ve mübarek hayatı ile ilgili sohbetler de yapılır.
İslam dininde ve medeniyetinde kandil ifadesi yer almamaktadır. Kandil kelimesinin İslamiyet’in önemli gün ve geceleri ile özdeşleşmesi uzun yıllar süren bir gelenektir. Osmanlı döneminde ve özellikle II. Selim döneminden itibaren başlayarak dini geceler minarelerde yakılan kandillerle duyurulup kutlandığından bu geceler kandil geceleri adını almıştır.
O günü hatırlatmak için kandil yakılmasıyla halk mescit ve camilerde toplanmıştır. Yine eskilerden günümüze elektrik olmayan karanlık sokaklarda büyüklerin ve çocukların dikkatini çekmesi amacıyla parlamak, ışık saçmak anlamına gelen kandil yakılması dini gecelerin kandil olarak anılmasını beraberinde getirmiştir.
Kainatta en büyük hadise, hiç şüphe yok ki Kainatın Efendisi Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (SAV) dünyaya teşrifleri hadisesidir. Çünkü yaradılış ağacının çekirdeği son peygamber Resulullah’tır. Allah (cc) O’nun gelişini takdir etmeseydi dünyada insan da olmayacaktı. “Sen olmasaydın Ey Habibim, kainatı yaratmazdım” kutsi hadisi, bu sırra işaret etmektedir.
Âlemlere rahmet olarak gönderilen Nebiyy-i Ekrem Efendimizin dünyaya geliş gecesi İslam ümmeti tarafından Mevlid kelimesiyle bilinmiştir. Mevlid Kandili’nin anlamı Peygamberin her zaman olduğu gibi o gecede bir farklı anılmasıdır.
Peygamber Efendimizin nurundan önce kainat umumi bir matem içindeydi. O’nun nuruyla şenlenen kainatta, ümmeti olarak bizler O’nu her şeyden çok sevip, anlamak, anlatmak mecburiyetinde olduğumuz gibi aynı zamanda rehber edinmeliyiz. Özetle Mevlid Kandilinin önemi budur.