SON DAKİKA
hava
Google News

MEYDAN 24 YAŞAM MERKEZİ 1 KASIM’DA AÇILIYOR

Son Güncelleme :

18 Ekim 2024 - 15:25

/ 81 views kez okundu.
reklam
MEYDAN 24 YAŞAM MERKEZİ 1 KASIM’DA AÇILIYOR
reklam

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Vakfı ve Erzincan Kültür ve Eğitim Vakfı tarafından projelendirilerek Nisan 2023’te başlatılan Meydan 24 projesi, 1 Kasım’da açılıyor.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Vakfı ve Erzincan Kültür ve Eğitim Vakfı tarafından projelendirilerek Nisan 2023’te başlatılan Meydan 24 projesi, 1 Kasım’da açılıyor. Bu kapsamda bilgilendirmek amacıyla, Erzincan Valisi Doç. Dr. Hamza Aydoğdu, Milletvekili Süleyman Karaman, Belediye Başkanı Bekir Aksun ve Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Erzincan’daki basın mensuplarıyla bir araya geldi. Burada ilk olarak bilgilendirmede bulunan Rektör Prof. Dr. Akın Levent şu ifadelere yer verdi;

“Meydan 24 Yaşam Merkezine uzun çabalar sonucunda inşallah birkaç gün itibariyle açılış programı yapıyoruz. Hepinizi davet etmek istiyoruz. Buralara nasıl geldik? Amaç nedir? Kısaca müsaadenizle ondan bahsetmek istiyorum. Bildiğiniz üzere Meydan 24 Yaşam Merkezi şu amaçla kuruldu; Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinin daha ileriye gidebilmesi için kaynak ihtiyaçları var. Her gün kaynakla İlgili çabalarımız var. Bu kaynağı temin etmek için birkaç yol denedik ama bu yolun en iyi yol olduğuna karar verildi ve Erzincan Kültür ve Eğitim Vakfı ile Erzincan Binali Yıldırım Üniversite Vakfı birlikte Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi’nin edindiği, arsanın üzerine ittifak ihalesi yaparak her iki vakfın da kuruluş amacına, vakıf senedinde belirtilen amaçlara uygun olarak bir organizasyona girdik. Vakıfların amaçları nelerdir? Hepimiz biliyoruz. Vakıflar kamu yararına kuruluşlardır, satılamazlar. Bunların şahsi olarak değerlendirilemez. Şahıslar bunu paylaşamaz, satamazlar.

Her iki vakfımızın senedinde de bu ve benzeri şeyler var. Şöyle kısaca söyleyecek olursak EKEV’in vakıf senedinde kuruluş amaçlarında Erzincan ili daha ön planda. Tabii ki üniversite, öğrenciler var ama Erzincan ilinin birtakım faaliyetlerine destek verme önceliği var. Yine bunu da söyleyebiliriz ki Erzincan Kültür Eğitim Vakfı Merkezi, Türkiye’de açık ara üniversite öğrencilerine en fazla burs veren bir vakıftır.

Bu iki vakıf ortak amaçları üniversitedeki eğitim öğretime katkı sunmak, öğrencilerin burslarını sağlamak, ekonomik durumu zayıf olan öğrencilerin ebeveynlerin çocukları olan öğrencilerin eğitimlerine katkı sunmak, burs sağlamak amacıyla kuruldu. Bu Meydan 24 Yaşam Merkezindeki amacımız tam olarak bu. Genel bütçeden biz bir pay alıyoruz ama bu payın içerisinde öğrencilerle alakalı veyahut da bilimsel araştırma projelerine alakalı bir kare yok. Bu kareler de bu yaşam merkezinde gelecek gelirlerle sağlayacağız.”

Ardından knuşan Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, projenin Erzincan’a hayırlı olmasını dileyerek şu ifadelere yer verdi;

“Gerçekten şehrimiz adına yapılan yatırımların değerlendirildiği bir programda bizi de davet etmeleri bizleri ziyadesiyle mutlu etmiştir. Kendilerine teşekkür ediyorum. Tabii burada yapılan Meydan 24 Yaşam Merkezi’nin öncelikle vakıf ifadesi geçen bir yere ait olduğunu bir daha da buradan öğrenmiş olduk. Herhangi bir zümreye, herhangi bir aileye, herhangi bir kişiye ait olmadığını öğrendik. İnşallah üniversitemizin hayrına gelişmeler olur. Netice itibariyle şehirde bir kazanım elde ettiysek bu Erzincan’ının kazanımıdır. Biz yöneticiler olarak her yatırımın kıymetli olduğunu düşünüyoruz. Ben başarılar diliyorum. Hayırlı olmasını, bereketli olmasını diliyoruz, saygılar sunuyorum.

Ardından Konuşan Milletvekili Karaman projenin sürecini şöyle anlattı;

“Burada biz biliyorsunuz bir banka vardı. Dolayısıyla bu bir gün baktık ki Ziraat Bankası bu arsayı satıyor. Mimari de her şeyi belli. Ne yapılacağı belli. Kim alırsa alsın. Neler yapılacağı belli olan bir arsa satılıyor. Her konuda olduğu gibi Başbakanımıza müracaat ettik. O zaman ve dedik ki bu yani buraya bu arsa Ziraat Bankası’nın, milli emlakla ilgili konuları görüşerek bu arsayı biz üniversiteye kazandırabilir miyiz? Döndük Erzincan’a, ne yapılabilir? Burada 1996’da kurulmuş bir vakfımız var. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Vakfı. Bu vakfın yeniden canlandırarak bu vakfa burayı devredebilir miyiz? Gibi bir çalışmaya girdik. Sonra Ziraat Bankası Genel Müdürü o zaman şimdi Tarım Kredileri Kooperatifi Başkanı olan Hüseyin Bey’le Başbakanımız görüştü. Dolayısıyla buranın her Erzincan Yıldırım Üniversitesi’ne devri için çalışmalar başladı. Sonra burayı Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesine bir arsa devretti. Dolayısıyla Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi’nin bir arsası oldu. Şimdi bu arsayı ne yapacağız? Toplandık, yine bu salonunda birlikte toplandık ve dedik ki; acaba buraya bir yer yapılıp, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesine bir gelir elde edilebilir mi?

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi hakikaten buradan tekrar Başbakanımıza Teşekkür ediyorum. Gerçekten üzerinde çok titredi, durdu ve büyütmek için elinden geleni yaptığı üniversitemiz bu büyüklükte illerin arasında iddiam şudur ki en iyisi, en kalitesi, en sağlam yapısı olan üniversitedir. Bu Erzincan için çok önemli. Yani ben de biliyorsunuz üniversitede öğretim görevliliği yaptım. Oradaki sıkıntıları bilirim. Dolayısıyla burasının daha iyi gelişmesi, Erzincan’ın daha iyi katkı vermesi için oraya bir yer yapıp, oranın gelirlerinden Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi’nin bütçesinin yine katkıda bulunması, öğrencilere burs, üniversitenin diğer çalışmalarına katkı, en önemlisi Erzincan’daki bütün sanayide, ekonomide çalışmaları, Erzincan Üniversitesi’nin katkıda bulunması lazım. Onun için yetenekli öğretim görevlilerinin burada olması lazım. Bunların hepsi bütçeyle ilgili. Dolayısıyla katkı verecek.

Şimdi buraya kadar geldik. Hakikaten burada çok benim bile zaman zaman yani zorlandığım zaman bir takım hayırseverlerin hemen imdada yetiştiği ve de böyle bir binanın bitirildiği bir günü yaşıyoruz. Onun için mutluluğu olduğumuzu bu arada ifade etmek istiyorum.

Değerli kardeşlerim buradan hakikaten hem EBYÜ hem de EVEK Vakıf olduğu için bu gelirlerin hepsinin üniversiteye aktarılacağını zaten rektörümüzde, belediye başkanı da, valimize anlattı. Ben de bir daha tekrar edeyim. Herhangi bir özel kişiye, sektöre, bir yere gitmesi mümkün değil. Vakfın gelirleri olacak. Vakıftan da üniversiteye aktarılacak ve üniversitenin gelişimi sağlanacak.

Son olarak konuşan Erzincan Valisi Doç. Dr. Hamza Aydoğdu şu ifadelere yer verdi;

“Biliyorsunuz Sabancı Üniversitesi’nin Sabancı vakfı var. Koç Üniversitesi var, Koç Üniversitesi’nin vakfı var. İzzet Baysal Üniversitesi var, İzzet Baysal Vakfı var. Bunların kurulmasının en büyük sebebi üniversitelerin akademik araştırma fonlarına ve yetenekli öğrencilerini desteklemek. Yurt dışında okutmak, yüksek lisanslı doktora yaptırmak. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Erzincan’ın mülkü. Yani şimdi netice itibariyle üniversiteler, devletten gelirleri olan kamu kuruluşları ama hocam da burada kamunun verdiği kaynağın %70-80’i personel gideri. Daha fazlası hatta. Bu vakıfların yani Rektör burada geçici. Rektör değişince gelen rektör otomatikman vakfın üyesi oluyor. Belediye başkanı değişince öyle. Yani kişilerle kaybolan bir yer değil vakıflar. Ve vakıflar kişilere bağlı değil. Onun için vakfın gelirlerinin iki vakıf tarafından öğrencilerin gelişimine, araştırma fonlarına, burslara verilmesi Erzincanlıların da hepimizin de canı gönülden istediği, talep ettiği bir şey. Bu açılacak Meydan 24’ün de bütün gelirleri vakfa gelecek ve vakıfta her yıl bu gelirlerini nerelere aktardığını zaten kamuoyuna şeffaf bir şekilde denetimler yapılarak kamuoyuna bilgilendiriliyor. Bundan da herkesin haberi oluyor.

Üniversiteler şehrin can damarıdır. Bunu samimi olarak söylüyorum bizim Erzincan’da 27 bin üniversite öğrencimiz var. Bu şehrin yani şehri kuşatan bir şey. Üniversiteler de eğer şehri kuşatıyorsa şehirle birbirine çok ciddi anlamda entegre oluyorsa o şehir hemen hızlı bir şekilde dünyaya da adapte oluyor. Öncelikle bu üniversitenin kurulmasında, gelişmesinde ya bu vakıfların olmasına desteği olan herkese, değerli Başbakanımıza, işte vakıf başkanımıza, rektörümüze, belediye başkanımıza, milletvekillerimize, bundan önce emeği geçen herkese huzurlarınızda teşekkür ediyorum.”

Ardından soru-cevap kısmına geçilerek gazetecilerin soruları yanıtlandı.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.