SON DAKİKA
hava
Google News

MEYVE BAHÇELERİNDE BORDO BULAMACI NASIL KULLANILIR?

Son Güncelleme :

14 Mart 2025 - 12:07

/ 87 views kez okundu.
reklam
MEYVE BAHÇELERİNDE BORDO BULAMACI NASIL KULLANILIR?
reklam

Bahar mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte Erzincan’da bulunan meyve bahçelerinde bahar hazırlıkları da başladı.

Bahar mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte Erzincan’da bulunan meyve bahçelerinde bahar hazırlıkları da başladı. Sezon öncesinde Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden bordo bulamacı uyarıları geldi.

Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirmede, çiftçilere meyve bahçelerinde bordo bulamacı kullanımında dikkat edecekleri hususlar hatırlatıldı.

Yapılan yazılı açıklamada çiftçilere öncelikle bordo bulamacının nasıl hazırlanacağı hatırlatıldı.  Sonbahar ve ilkbahar olmak üzere yılda iki kez kullanılmakta olan bordo bulamacı kullanıldığı  zamana göre göztaşı ve kireç oranları da değişiyor.  Sonbaharda % 2’lik  ve ilkbaharda  %1’lik bordo bulamacı  uygulanıyor.

Açıklamada çiftçilere şu uyarılarda bulunuldu: “İlkbaharda uygulanacak koruma amaçlı bordo bulamacı % 1’liktir. %1’lik bordo bulamacı  ölçüleri örnek alınarak diğer oranlarda da bordo bulamacı hazırlayabilirsiniz.

%1’lik Bordo Bulamacının  Hazırlanışı (100 Litre ) için Gerekli Malzemeler:

  •      1000 gr göztaşı ve 500 gr sönmemiş kireç
  •      1 adet  20 Lt. plastik kova,
  •      İki adet  ağaç karıştırma  sopası .

500 gr sönmemiş kireç bir plastik kovaya konur ve üzerine bir miktar  su ilave edilir ve ağaç sopa ile  karıştırılarak ayran kıvamına getirilir.

Aynı şekilde 1000 gr göztaşı başka  bir plastik kovaya konur ve üzerine iki litre  su ilave edilerek tahta sopa ile karıştırılır. 100 litrelik pompaya bir miktar su konur. Bunun üzerine önce hazırlanan sönmüş kireçli su tankın süzgecinden geçirilerek boşaltılır. Daha sonra hazırlanan göztaşı eriyiği yine tank süzgecinden geçirilerek yavaş yavaş boşaltılırken bir yandan da devamlı karıştırılır. Böylece açık mavi renkli bir karışım  meydana gelir. İlaçlama pompasına su ilave edilerek 10 litreye tamamlanır. Böylece %1’lik 10 litre bordo bulamacı hazırlanmış olur.

Bordo Bulamacını mutlaka kontrol ediniz

Usulüne göre hazırlanmış  bordo bulamacının mavi renkte, nötr veya alkali olması arzu edilir. Tek başına göztaşı eriyiği yakıcıdır. Konulan kirecin yeterli gelip gelmediğini kontrol etmek için 3-5 cm boyunda, passız,  parlak bir çivi hazırlanan bordo bulamacına batırılarak 4-5 dakika bekletilir ve sonra çıkarılır. Çivi üzerinde esmer, kırmızı bir leke meydana geldiyse biraz daha kireçli su ilavesi gereklidir. Şayet çivi olduğu gibi lekesiz çıkar ise ilaç iyi hazırlanmış ve kullanıma hazır demektir.

Bordo Bulamacı hazırlarken  dikkat etmeniz gerekenler:

Bordo bulamacı hazırlanırken demir, saç  ve teneke gibi metal kovalar kullanılmamalıdır.

Bordo bulamacı hazırlanırken daima kireçli suyun üzerine, göztaşı eriyiği ilave edilir.

Bunlara riayet etmezseniz bazı  kimyasal gelişmeler olacağından bordo bulamacının koruyucu özelliğini kaybedecektir.

Tankınıza  göztaşı eriyiği ve kireç eriyiği doldurulurken bir tülbent veya ince bir süzgeçten geçiriniz ki  ilaçlama aleti  memesi  tıkanmasın.

Bordo bulamacı hiçbir ilaçla karıştırılarak atılamaz.

İlaçlama esnasında rüzgarı dikkate alarak rüzgarın arkanızdan esmesine dikkat ediniz.

Ağacın üst dallarından başlayarak alta doğru pulverize ediniz.  Kuru dal kalmayacak şekilde  ilaçlama yapınız.

İlaçlamadan sonra 10 saat içinde yağış olursa ilaçlamayı tekrar etmek gerekir.

Bordo bulamacı yapıldığı gün içinde kullanılması gerekir.

Bordo bulamacı bittikten sonra ilaçlama pompası su ile yıkanmalı ve temiz su püskürtülerek memesi de temizlenmelidir.

Bordo Bulamacının yararları: 

Bordo Bulamacı;

  1. a)  Elma ve armut kara lekesi,

b)Armutlarda memeli pas,

c)Yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında ateş yanıklığı, monilya,

  1. d) Eriklerde cep hastalığı, kayısı ağaçlarında sürgün ve dal yanıklığı,
  2. e) Kayısılarda yaprak delen, sert çekirdekli meyve ağaçlarında bakteriyel kanser ve zamklanma, kiraz dal yanıklığı, şeftali yaprak kıvırcıklığı, şeftalide yaprak delen, meyve ağaçlarında  kök çürüklüğüne karşı fayda sağlar.”
reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.