Erzincan’ın yüksek rakımlı yaylalarında üretilen çeşit çeşit balların lezzetlerine doyum olmazken üretilen bu balların bir de arı kovanı içerisindeki hikâyesi var.
Erzincan’ın yüksek rakımlı yaylalarında üretilen çeşit çeşit balların lezzetlerine doyum olmazken üretilen bu balların bir de arı kovanı içerisindeki hikâyesi var. ‘Arılarım var, bal üretirim’ diyen bir arıcı maalesef ana arı olmadan ne arı kolonisi kurabilir ne de bal üretebilir. Bir ana arı hükümdarlığının sürdüğü kovanda asla iki ana arı olmayacağı gibi arılı kovanda ana arısız hükümranlık olmaz. Erzincan’da bal kovanı, arı ve ana arı satışını yapan Erzincanlı bir esnaf, ana arının öneminden bahsetti. Ana arının öneminden şöyle bahsetti;
“Ana arı anasız ya da bölme yaptıkları kovanlara verilir. Kovanda bir tane ana arı olur. O ana arı olmazsa ne bal üretilir ne de yavru yapar. Arıları ana arı zaten yumurtluyor. Arıları da oradan temin ediyoruz. Ancak bir ana arıyı tek başına bir kovana koyamazsınız. Ana arıyı arılı bir kovana vereceksiniz. İçerisinde arı olacak, yalnız ana olmayacak. Bizde bir ana arı fiyatı 130 TL. Ama o kovanın bel kemiğidir. Hem yumurtlar, hem yönetim yapar hem de bal üretir. Her şey onun elindedir. Erzincan’da bal üretim işi şöyle; arısız kovanla alanlar 1 bin 500’e 1 bin 250’ye aldılar. Masraflı bir iş değil. Ona da 250-300 TL gibi bir masraf eder. Örneğin 1 bin 250 TL’ye aldığı kovanlarını 1 bin 500’e tamamlarsa arıcı o sene kovanından verim almaya başlar. Ancak bir üretici bal üretmek isterse evinin bahçesinde bal üretemez. Yaylalarda üretilmesi gerekir. Kışın da kendi kovanında duruyor. Bir şey olmuyor. Soğukta, karda, kışta kendilerini koruyabiliyorlar. Bahar mevsimi geldi mi kovanlarından yeniden çıkıyorlar.”