SON DAKİKA
hava
Google News

AŞIRI SICAKLAR KEMAH TUZU ÜRETİMİNİ VERİMLİ HALE GETİRİYOR

Son Güncelleme :

12 Temmuz 2024 - 12:25

/ 233 views kez okundu.
reklam
AŞIRI SICAKLAR KEMAH TUZU ÜRETİMİNİ VERİMLİ HALE GETİRİYOR
reklam

Erzincan’ın Kemah İlçesine bağlı Kömür köyünde 3 bin yıllık Kemah Tuzu’nda üretim bereketi yaşanıyor.

Erzincan’ın Kemah İlçesine bağlı Kömür köyünde 3 bin yıllık Kemah Tuzu’nda üretim bereketi yaşanıyor. 450 yıl önce kurulan tuz ocağı üretimine devam ediyor. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesine de konu olan Kemah tuzunun kendine özgü bir lezzeti var. Kemah tuzu lezzetinin yanı sıra gıda ürünlerinin raf ömrünü uzatılmasını sağlıyor. Kemah tuzu yörede peynirciler, yaylacılar ve salamuracılar tarafından tercih ediliyor. Kemah İlçesine 4 km uzaklıkta bulunan Kömür köyünde Tuz İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından işletilen Kemah Tuzu aynı zamanda Doğu Anadolu Bölgesinin de tuz ihtiyacını karşılıyor. Özellikle sıcak havalarda daha çabuk kuruyarak daha fazla üretim sağlanıyor. Tuz ocağında yaklaşık 100 metre derinlikteki tünelden gelen tuzlu su sayısı 150’yi bulan göletlere aktarılıyor. Buharlaşan su sonrasında havuzlar tuzla doluyor. Tuzlar işçiler eliyle toplanarak dağıtıma ayrılıyor.

Kemah tuzu eskiden buzdolabı olmadığı için insanların gıda ürünlerini tuza basarak korumasıyla dünden bugüne kadar gelen bir gelenek halini almış durumda. Özellikle Erzincan’ın yöresel ve meşhur tulum peynirine lezzet bırakan tuz Kemah tuzu. Bu sayede bölge ekonomisine de önemli katkısı var.

Kemah tuzu ağır metal barındırmıyor. Doğal yollardan elde edilen tuzda hiçbir kimyasal katkı maddesi bulunmuyor. Kaynağından suyla erimiş halde gelen tuz havanın sıcaklığı ile buharlaşarak anında kristalize oluyor. Zor şartlarda ve yalnızca yaz aylarında çıkarılabilen Kemah tuzu üretimi her sene artarak devam ediyor.

İşçilerin sıcak altında zahmetli uğraşları sonucu üretilen Kemah tuzu, Doğu Anadolu’da Erzurum, Tunceli, Malatya ve çevredeki iller başta olmak üzere İstanbul, Ankara ve İzmir’in de yer aldığı birçok kentte satışa sunuluyor.

Yörede yıllardır üretildiği belirtilen ve lezzetinin yanı sıra gıda ürünlerinin raf ömrünün uzatılmasını sağlayan Kemah tuzu, yörede peynirciler, yaylacılar ve salamuracılar tarafından tercih ediliyor.

Kemah tuzu, ağır metal barındırmıyor

Yetkililer, Kemah tuzunun içerisinde ağır metalleri barındırmadığı için kaliteli olduğunu ifade ederek, şu bilgileri aktardı:

“Doğal olarak elde edilen bu tuzda hiçbir kimyasal katkı bulunmamaktadır. Kaynağından suyla erimiş olarak gelen tuz, havuzlara alınarak burada güneşin sıcaklığı ile buharlaştırılarak tekrar kristalize ediliyor. Tabii bunun için havanın sıcak olması önemli. Buradaki üretim haziran ayı ortasından eylül ayı ortasına kadar sürüyor. Zor şartlarda ve 3 ay gibi kısa sürede Erzincan ve çevresinin tuz ihtiyacını karşılıyoruz.

 

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.