SON DAKİKA
hava
Google News

ASRIN FELAKETİ 6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN 1. YILDÖNÜMÜNDE 53 BİN 537 VATANDAŞIMIZIN BIRAKTIĞI HATIRALAR YÜREKLERİ DAĞLIYOR

Son Güncelleme :

05 Şubat 2024 - 16:25

/ 341 views kez okundu.
reklam
ASRIN FELAKETİ 6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN 1. YILDÖNÜMÜNDE 53 BİN 537 VATANDAŞIMIZIN BIRAKTIĞI HATIRALAR YÜREKLERİ DAĞLIYOR
reklam

06 Şubat 2023 tarihinin 1. Yıldönümünde 9 saat aralıklarla meydana gelen 7.8 ve 7.5 büyüklüğündeki depremlerde yaşanan 53 bin 537 acı kayıp geride bıraktıkları hatıralarla yürekleri dağlıyor. Kahramanmaraş merkezli depremde 11 İlimizin de adeta yok olduğu bu tarih yalnızca depremi yaşayanların değil tüm Türkiye’yi ve hatta dünyayı telafisi imkânsız acılar yaşanmasına sebep oldu. ERT Şah Medya olarak 6 Şubat depreminin yıldönümünde yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyor, geriye bıraktıklarına geçmiş olsun temenni ediyoruz. Bir daha böyle acılar yaşanmaması dileklerimizle…

06 Şubat 2023 tarihinin 1. Yıldönümünde 9 saat aralıklarla meydana gelen 7.8 ve 7.5 büyüklüğündeki depremlerde yaşanan 53 bin 537 acı kayıp geride bıraktıkları hatıralarla yürekleri dağlıyor. Kahramanmaraş merkezli depremde 11 İlimizin de adeta yok olduğu bu tarih yalnızca depremi yaşayanların değil tüm Türkiye’yi ve hatta dünyayı telafisi imkânsız acılar yaşanmasına sebep oldu. Pazarcık merkezli ilk deprem, Türkiye ve Suriye’nin yanı sıra Lübnan, Kıbrıs, Irak, İsrail, Ürdün, İran ve Mısır’ın da yer aldığı geniş bir coğrafyada hissedildi. Kahramanmaraş Pazarcık İlçesinde gece saat 04.17’de 7.8’de meydana gelen deprem Gaziantep, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana başta olmak üzere tüm çevre illerde yoğun olarak hissedildi. Felaketin ardından yine Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde saat 13.24’te 7.5 büyüklüğündeki depremde tüm Türkiye ve dünya adeta kıyamet kopmuşçasına bir şok yaşadı. Depremlerin ardından en büyüğü 6,6 büyüklüğünde olmak üzere 78 artçı deprem meydana geldi. Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman SOYLU sabahın erken saatlerinde depreme ilişkin açıklamada bulunarak The Emergency Responce Coordination Centre ERCC üzerinden depremi 4. Seviye (S4 Uluslararası desteğe ihtiyaç vardır) olarak açıklayarak kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulundu. Dünya Sağlık Örgütü depremler için 3. Seviye (S3 Ulusal desteğe ihtiyaç vardır) acil durum ilan etti. Ayrıca depremlerden etkilenen 10 ilde 3 ay süreyle olağanüstü hâl ilan edildi ve hayatını kaybedenler için Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yedi gün, Kosova, Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve Bangladeş’te ise bir gün ulusal yas ilan edilmesine karar verildi. 102 ülke Türkiye’ye yardım teklifinde bulunurken 94 ülkeden gelen 141 binden fazla kişi arama kurtarma çalışmalarına dâhil oldu. Onlarca ülke ilk yardım malzemesi, teçhizat, sağlık ekibi gönderdi ve taziye mesajları yayımladı. Ayrıca Ermenistan-Türkiye sınırı yardım sevkiyatı için otuz yıl aradan sonra ilk kez açıldı. 2023 Meclis Deprem Araştırma Komisyonu’nun raporuna göre depremlerin toplam maliyeti Türkiye’de 148.8 milyar $ oldu. Türkiye’nin 2023 gayrisafi yurt içi hasılasının %9’una denk gelen maddi zarar, 1999 Marmara Depremi’nin yol açtığı maddi kaybın yaklaşık 6 katından fazla oldu. Dünya Bankası, depremlerin Suriye’ye doğrudan maliyetinin ise toplamda 5,1 milyar $ olduğunu duyurdu. İki ülkede toplam 153.9 milyar $ maddi zarara yol açan depremler, dünyada en çok maddi zarara sebep olan üçüncü deprem oldu.

Pazarcık’ta meydana gelen ilk deprem, 1668 Kuzey Anadolu depreminden sonra Anadolu topraklarında gerçekleşen en büyük ikinci deprem ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinde kaydedilen en büyük deprem olarak kayıtlara geçti. Elbistan merkezli ikinci deprem ise Türkiye’de meydana gelen depremler arasında en büyük üçüncü deprem oldu. Deprem bölgesinde 400 km yüzey kırığı oluşurken, bölge 3 ila 9 metre batıya kaydı. Depremler, 1939 Erzincan depremini geride bırakarak Türkiye’de, 1822 Halep depremini geride bırakarak Suriye’de en ölümcül sarsıntılar olarak kaydedildi. Aynı zamanda, 300 binden fazla insanın öldüğü 2010 Haiti depreminden bu yana dünya çapındaki en ölümcül depremdir.

Yaşanan iki büyük deprem yaklaşık 350 bin km2’lik bir alanda büyük hasara yol açtı. Asrın felaketi 6 Şubat depreminden toplam 14 milyon insan etkilendi. Türkiye’de birçok tarihi yapı dâhil 35 binden fazla bina yıkıldı, 300 bine yakın bina ağır hasar aldı.

Depremlerde enkaz altında kalarak hayatını kaybedenler yanında hayatta kalmayı başarabilenler için de durum hiç kolay değildi. Yüzbinlerce insan evsiz, işsiz kaldı. Büyükşehirlere büyük bir göç başladı. Asrın felaketinde evlerini kaybeden insanlarımıza barınma imkânı sağlamak için seferber olundu. Türkiye Tek Yürek Kampanyası ile yurtiçinden ve yurtdışından milyonlarca insan toplam 6 milyar dolar yani 115,1 milyar TL yardımda bulundu. Kampanya televizyon ve radyo kanallarında tam 7 saat sürdü.

Oldukça geniş bir coğrafyayı etkileyen depremlerde resmi açıklamalara göre 53 bin 537 kişinin hayatını kaybettiği, 107.204 kişinin ise yaralı olduğu belirtilmiştir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının açıklamalarına göre Hatay’da 13 bin 883, Kahramanmaraş’ta 7 bin 295, Adıyaman’da 5 bin 826, Malatya’da 4 bin 197, Gaziantep’te ise 3 bin 805 olmak üzere bölgede 36 bin 932 bina deprem anında yıkılmıştır.

AFAD’ın açıklamasına göre depremden bir gün sonra 07 Şubat 2023 saat 19.00 itibarıyla “Bölgede AFAD, PAK, JANDARMA, DAK, Milli Savunma Bakanlığı, UMKE, İtfaiye, Milli Eğitim Bakanlığı, STK ve Gönüllüler, Güvenlik, Yerel Destek Ekipleri’nden görevlendirilen personel ile uluslararası arama-kurtarma ekiplerinden oluşan toplam arama ve kurtarma personeli sayısı 60.217’dir. Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde diğer ülkelerden yardım için gelen 3.251 personel afet bölgesine sevk edilmiştir.”

Cumhuriyet tarihimizin en ağır felaketiyle karşı karşıya geldiğimiz 6 Şubat depremleri bugüne kadar yaşadığımız pek çok büyük depreme karşın ülkemizin, şehirlerimizin, binalarımızın, kurumlarımızın ve halkımızın depreme hazır olmadığı gerçeğini çok acı biçimde ortaya çıkarmıştır.

Kahramanmaraş merkezli depremin hemen ardından bölgede hayatın normale dönmesi için bütün imkanlar seferber edildi. Afet bölgesinin yeniden ihya ve inşa çalışmalarına yoğun bir şekilde devam edildi. ‘Yerinde Dönüşüm’ projesi başlatılarak 11 şehirde 14 milyon insanı etkileyen depremin yaraları sarılmaya başlandı. Adana’da 21 bin 21 konut ve köy evi, Adıyaman’da 64 bin 811 konut ve köy evi, Diyarbakır’da 21 bin 712 konut ve köy evi, Elazığ’da 20 bin 261 konut ve köy evi, Gaziantep’te 41 bin 922 konut ve köy evi, Kahramanmaraş’ta 112 bin 414 konut ve köy evi, Malatya’a 103 bin 19 konut ve köy evi, Hatay’da 254 bin 195 konut ve köy evi, Kilis’te 3 bin 261 konut ve köy evi, Osmaniye’de 20 bin 502 konut ve köy evi ve Şanlıurfa’da 16 bin 782 konut ve köy evi inşaatına başlanarak çalışmalara hızla devam ediliyor.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.