Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı öğrencileri tarafından Dünya Astım Günü etkinlikleri kapsamında Millet Bahçesinde stant açıldı. Açılan stantta vatandaşlara kronik bir solunum yolu hastalığı olan Astım hakkında bilgilendirmeler yapıldı.
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı öğrencileri tarafından Dünya Astım Günü etkinlikleri kapsamında Millet Bahçesinde stant açıldı. Açılan stantta vatandaşlara kronik bir solunum yolu hastalığı olan Astım hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Yaklaşık 30 öğrencinin katıldığı etkinlikte öğrencilerin Astım Ağacı dikkat çekti. Bilgilendirme afişlerinin bulunduğu stantta öğrenciler vatandaşlara broşürler dağıttı. Günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapan EBYÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği Bölümü 2. Sınıf öğrencisi Adem Dağtan şu ifadelere yer verdi; “Burada İç Hastalıkları dersi kapsamında arkadaşlarımızla birlikte Dünya Astım Günü için bir stant açtık. 30 küsur arkadaşımla beraber burada broşürlerle Millet Bahçesi içerisinde insanlara astımla ilgili bilgiler veriyoruz. Astım nedir? Astım bir solunum yolu hastalığı olarak geçiyor ama temel olarak belirtileri veya bulguları oluyor. Bunun sebepleri oluyor. Astım sigara kullanılan bir ortamda olursanız, boya veya parfüm gibi ortamlara maruz kalırsanız astımınız daha da tetiklenebiliyor. Bu yaz dönemlerinde de polenlerden kaynaklanabiliyor. Mevsimsel değişiklikler olabiliyor. Belirtilerine gelirsek; öksürük, nefeste darlık, göğüs sıkışması gibi durumlar artabiliyor. Son olarak ‘Astım seni değil, sen astımı kontrol altına al’ diyoruz.”
Astım Nedir?
Astım, solunum yollarını tıkayan ve nefes almayı zorlaştıran kronik bir hastalıktır. Astımda; alerjenler, duman, soğuk hava veya egzersiz gibi tetikleyicilere yanıt olarak, hava yolunda balgam adı verilen yapışkan salgının üretimi artar. Bu durum hava yolunu daraltır ve nefes darlığı oluşturur.
Belirtileri Nelerdir?
Kuru öksürük krizleri, Nefes darlığı, Hırıltılı solunum, Nefes alıp verme sırasında ıslık sesi gelmesi, Göğüs ağrısı ve göğüste baskı hissi.
Astım Kimlerde Görülebilir?
Astım genellikle çocukluk çağında %80 oranında da 5 yaştan önce başlar. Toza, dumana maruz kalınan meslek gruplarında, sigara kullanımı bulunan bireylerde, hayvan tüyleri, temizlik ürünleri gibi alerjik maddelere yakın temasta bulunan bireylerde görülebiliyor.
Astımı Tetikleyen Faktörler Nelerdir?
Astımı olan her insanın tetikleyicisi farklı olabilmektedir. Astım ataklarının ortak tetikleyicileri şunlardır: Tütün ve odun dumanına maruz kalmak, kirli hava solumak, parfümler veya temizlik ürünleri, küf, toz veya hayvan tüyleri gibi maddelerin solunması, soğuk, grip, sinüzit veya bronşit enfeksiyonlar geçirmek, soğuk ve kuru havaya maruz kalmak, ağaç ve bitki polenleri.
Astımı Önlemek İçin Neler Yapabiliriz?
Birey alerjisi olup olmadığını öğrenmelidir. Hava kirliliğinden mümkün olduğunca uzak durmalıdır. Pasif ve aktif sigara içiciliğinden kaçınılmalıdır. Polenlerin bulunduğu ortamlardan kaçınmak, evde çiçekli bitkiler yetiştirilmemelidir. Parfüm ve ağır kimyasal madde solunumundan kaçınılmalıdır. Ani mevsim değişikliklerinde (soğuk hava) tedbirli olunmalıdır. Egzersiz hayatın bir parçası haline getirilmelidir.