Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan kur artışı ve yüksek enflasyona bağlı olarak her şeyin zamlandığı günümüzde yerel gazetelerin resmi ilan fiyat tarifelerine zam yapılmadığını belirtti.
Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan kur artışı ve yüksek enflasyona bağlı olarak her şeyin zamlandığı günümüzde yerel gazetelerin resmi ilan fiyat tarifelerine zam yapılmadığını belirtti. Önceki yıllarda, Aralık ayında belirlenen ve 1 Ocak’tan itibaren uygulanmaya başlayan resmi ilan fiyat tarifesinin Ocak ayının sonlarına yaklaşılmasına rağmen henüz belirlenmediğini hatırlatan Burhan, gazetelerin resmi ilan faturalarını 2021 yılı tarifesi üzerinden kesmeye devam ettiğine dikkat çekti.
Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Basın İlan Kurumu Resmi İlan Fiyat Tarifesi henüz belirlenmediği için yerel gazeteler zor günler geçiriyor. Yerel gazetelerin kâğıt ve baskı maliyetleri bir önceki yıla oranla yüzde 200 seviyesinde arttı. Personel giderine yüzde 50 zam geldi. Kovid19 nedeniyle satışları büyük oranda düştü. Özel reklam gelirleri de azaldı.”
İlgili kurum ve kurulları göreve davet eden Burhan; “Milletin evlatları, vatan sevdalısı gazeteciler tarafından çıkarılan ve çalışanları da bu nitelikte olan yerel gazetelerin içinde bulunduğu haksız durumun ivedilikle sonlandırılması gerekmektedir. Yapılacak zammın da artan maliyetler göz önünde bulundurularak yapılması zorunludur. En az yüzde 80 zam bekliyoruz. Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nu ve konuyla ilgili tüm kurumları göreve davet ediyoruz.” dedi.
Burhan aynı zamanda Anadolu Yayıncılar Derneği radyo, televizyon ve gazetelerin zor bir dönemde olduklarını, bunun en önemli nedenini sosyal medya fenomenleri olduğunu belirterek, “Youtube, Instagram, Facebook, Twitter’den vergi alınsın.” açıklamasında bulundu.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan şu ifadelere yer verdi; “Sosyal medya fenomenleri internet üzerinden yayın yapıyorlar. Gerek kamudan, gerek özel sektörden çok ciddi gelir alıyorlar. Belediyeler bu isimlere canlı yayın bedeli ödüyor. Her biri bir TV gibi çalışıyor. Devlete tek kuruş vergi ödemiyorlar. İstihdam yapmıyorlar. Geleneksel medyanın suçu nedir? Sosyal medya üzerinden yayın yapan kuruluşlar denetime de tabi değiller. İstedikleri yalan haberi yapıyorlar. İstedikleri provokasyonu yapıyorlar. Bu konuda devletimizin ivedi bir düzenleme yapması gerekir. Instagramdan ya da kendi youtube kanalından canlı yayın yapanlar ciddi para kazanıyor. Kimseye hesap vermiyor. Gazete ve televizyonlara destek verilmeyecekse bu mecralar kontrol altına alınmalıdır. Devletimiz gazete ve TV’ler destek vermelidir. Sosyal medya fenomenleri gazete ve TV’lerin reklam payına göz diktiler. Bu konuda geleneksel medya zor durumdadır. Gazete ve televizyon kanalları ekonomik olarak dar boğazdayken birde sosyal medya mecraları ortaya çıkmıştır. Elbette teknoloji yeni alanlar açacaktır. Kimse teknolojinin önünde duramaz. Ancak bu mecralar gazete ve TV’lerin reklamlarına göz dikmiştir. Geleneksel medya kapanma noktasına gelmiştir. Bu mecralar bir denetime tabi olmalıdır.”