Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından bağ küllemesi ile ilgili bilgilendirme yapıldı.
Bağ Küllemesi, asmanın yaprak, sap, sürgün, salkım gibi tüm yeşil aksamında gelişerek zarar oluşturan önemli bir hastalıktır. Hastalık, iklim koşullarının uygun gittiği ve mücadelesinin doğru yapılmadığı yıllarda %90’a varan ürün kayıplarına neden olabilmektedir.
Hastalığın Yapraktaki Belirtileri
Hastalık başlangıçta yaprakların üst yüzeyinde yağ lekesine benzeyen sarımsı-açık yeşil renk açılmalarına neden olur. İleriki dönemde yaprak parlaklığını ve esnekliğini kaybeder, kalınlaşır, gevrekleşir ve kenardan içe doğru kıvrılır. Hastalığın bulunduğu kısımlarda grimsi-beyaz tozlu bir görünüm oluşur.
Hastalığın Sürgünlerdeki Belirtileri
Sürgünler üzerinde başlangıçta siyaha yakın koyu renkli lekeler oluşur. Sürgündeki bu lekeler sezon sonuna doğru kırmızımsı kahverengine dönüşmektedir.
Hastalığın Tanelerdeki Belirtileri
Hastalığa erken yakalanan taneler küçük kalır ve gelişemez. Hastalık tanelerde meyve sapı doğrultusunda çatlamaya neden olur. Taneler ben düşme dönemine kadar hastalığa duyarlıdır.
Mücadelesi ve Kültürel Önlemler
Hastalıklı çubuklar budanarak imha edilmelidir. Yetişme sezonu içinde yaprak ve sürgün seyreltmesi yapılarak asmanın iç kısımlarına kadar iyi bir havalanma ve güneşlenme sağlanmalıdır.
Kimyasal Mücadele
- İlaçlama: Sürgünlerin 25-30 cm uzunlukta olduğu dönemde,
- İlaçlama: Çiçeklenme öncesi, çiçek tomurcuklarının ayrıldığı dönemde,
- İlaçlama: Tanelerin saçma iriliğinde olduğu dönemde,
- ve sonraki ilaçlamalar: Üçüncü ilaçlamadan sonra hastalık gelişimi ve kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak ben düşme dönemine kadar yapılmalıdır. Son ilaçlama ile hasat arasında gerekli bekleme süresine dikkat edilmelidir.