Erzincan’da ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde her yıl bahar aylarında dağlardan toplanan ve birçok hastalığa şifa olduğu bilinen ışkın, bu yıl da Pazar tezgâhlarındaki yerini aldı.
Erzincan’da ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde her yıl bahar aylarında dağlardan toplanan ve birçok hastalığa şifa olduğu bilinen ışkın, bu yıl da pazarcı tezgâhlarındaki yerini aldı.
Erzincan’da kilosu 20 TL’den satılan Işkın, her yıl nisan ve mayıs aylarında dağlardan toplanıyor. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Işkın, bazı yörelerde ışgın, ekşi ışgın, uçkun veya dağ muzu olarak da bilinir.
Anadolu’da yetişen tek ravent türüdür. Yapılan araştırmalara göre kanser hücrelerini yok ettiği ve kanser tedavisinde yardımcı olduğu bilinir.
Yalnızca kanser hastalığı değil birçok hastalığın tedavisinde kullanılan ve kuzukulağı giller familyasına bağlı olan Işkın otunun boyu 40 santimetre ile 150 santimetre arasında değişmektedir.
Işkın içerisinde bulunan polifenol maddesi sayesinde kanser hücrelerinin gelişimini engeller. Bol miktarda C vitamini barındırır. Aynı zamanda A, B1, B2, E, ve K vitaminleri bakımından da zengindir. Taze Işkın tüketimi mide bulantısını geçirir. Hazmı kolaylaştırır ve mideyi rahatlatır. Işkın vücuda zindelik ve direnç sağlar. Hamilelikte oluşan lekeleri giderici özelliğe sahiptir.
Grip ve ateşli hastalıklara karşı tedavi edicidir. Yorgunluk, uykusuzluk ve strese karşı kullanımı mevcuttur. Işkın başta Erzincan olmak üzere Erzurum, Malatya, Sivas, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Muş, Hakkâri, Van ve Tunceli çevresinde yetişmektedir. Hafif ekşimsi kiviyi anımsatan bir tadı vardır.