SON DAKİKA
hava
Google News

BAŞKAN GÜNAY İL GENELİNDE YAŞANAN SÜT SORUNLARINI DEĞERLENDİRDİ

Son Güncelleme :

15 Mayıs 2024 - 11:43

/ 176 views kez okundu.
reklam
BAŞKAN GÜNAY İL GENELİNDE YAŞANAN SÜT SORUNLARINI DEĞERLENDİRDİ
reklam

Toplam 110 bin 656 büyükbaş hayvan sayısının bulunduğu Erzincan’da mevsim itibarıyla süt sağımındaki artıştan duyulan memnuniyeti dile getiren Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Faruk Günay bu alanda yaşanan sorunları değerlendirdi. Başkan Günay sütteki artışla bağlantılı olarak yaylalardan indirilen sütlerin erken bozulma riskine karşı soğutma tankı eksikliğinin giderilmesi amacıyla yetkililere seslendi.

Toplam 110 bin 656 büyükbaş hayvan sayısının bulunduğu Erzincan’da mevsim itibarıyla süt sağımındaki artıştan duyulan memnuniyeti dile getiren Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Faruk Günay bu alanda yaşanan sorunları değerlendirdi. Başkan Günay sütteki artışla bağlantılı olarak yaylalardan indirilen sütlerin erken bozulma riskine karşı soğutma tankı eksikliğinin giderilmesi amacıyla yetkililere seslendi. Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Faruk Günay süt fiyatları, süt arz ve talepleri ve süt ödemelerine ilişkin yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Bu sene süt fiyatlarında yüksek bir artış olmadı. Tarım ve Orman Bakanlığının çok cüzi bir rakamla artırmasına rağmen şu an İlimizde günlük 80 tonu geçtik. Bu sene çok yoğun bir süt üreten çiftçimiz var. Özellikle yem vermeye başladılar. 2023 yılındaki şartlar çiftçilerimizin hayvanlarını perişan etti. Ama biz bu sene gene 100 tonun üstüne çıkacağımızı tahmin ediyoruz. Topladığımız sütün yaklaşık 45-46 tonunu buradaki fabrikamız olan Karkas Süt’e veriyoruz. Geri kalanı da Bayburt ve Erzurum’a veriyoruz.

Buradan yetkililerimize Sayın Valime ve diğer İlçelerdeki kaymakamlıklara seslenmek istiyorum. Şu an çok yoğun bir soğutma tankına ihtiyacımız var. Bu konuda lütfen bize, çiftçimize yardımcı olsunlar. Çünkü biz yaylalardan da aynı sütü indiriyoruz. Soğutma tankı olmazsa bunu başarmamız mümkün değil. Bu konuda yaptığımız projelere ve yapılacak olanlara bir an evvel Sayın Valimizin ve İl Özel İdaresi başkanımızın bu konuda bize yardımcı olmasını bekliyoruz. Şu an acilen 100’ün üzerinde tanka ihtiyacımız var. 200 litre, 300 ve 500 litre. Çünkü tank olmazsa sütün muhafazası çok zor. Bunu biz bakkal ve marketlerde satılan sütlerde yaşıyoruz. Bize sık sık numuneler geliyor. Özellikle Ph problemi, yağ problemi ve içinde katkı malzemeler çıkıyor. Bu konuda soğutma tankı olursa biz çiftçimizin ürünlerini alırız. Sağa sola gitme ihtiyacı duymamış olurlar.”

Süt fiyatlarına ilişkin de açıklamada bulunan Günay şu ifadelere yer verdi; “Şu an süt fiyatlarıyla ilgili, 1 Mayıs tarihi itibaren Süt Konseyi 1 lira 10 kuruş daha bir zam verdi. Ama şu an konseyin verdiği1 lira 10 kuruş zammı firmalar tam uygulamıyor. 1 lira civarında bir zam verdiler. Şu an biz 1 Mayıs’tan itibaren çiftçimizden 14 lira 65 kuruşa kadar sütlerini alacağız. Artı Bakanlığımızın vereceği teşvik var. Ama şu an bizce süt fiyatları yetersiz. Bugün bir çuval yem 580 lira ila 620 lira arasında değişiyor. Yem ile mazot girdilerinin maliyetleri durdurulmadığı sürece süt fiyatını frenlemek hem et piyasasını perişan ediyor ediyor. Çünkü üretim olmazsa, süt olmazsa buzağı olmaz. Buzağı da olmazsa ne kurbanlık olur, ne et olur, ne de oradan gelen diş hayvanda süt olur. Bunu defalarca söylüyoruz. Dışarıdan ithal getirmeyle, insanların karnını geçici doyurmayla bu iş olmuyor maalesef. O yüzden sütün fiyatının en az şu an 17 lira olması lazım. 17 liradan aşağısını kurtaramaz, kurtarmıyor. Bu konuda eğer insanların ucuza et süt yemesi istiyorlarsa Bakanlığımızın süt teşvikini 50 kuruştan en az 2 liraya çıkarması gerekiyor. Bu konuda devletimiz bu desteği verirse insanlar ucuz yemiş olur. Hem maliyetler artmamış olur hem de satışlar daha düzgün olur.”

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.