Son günlerde Rize ve Artvin’de yaşanan sel felaketinin bir benzeri Bayburt’ta yaşanacak olursa kent buna hazır mı sorusunun cevabını vatandaş merak ediyor.
Son günlerde Rize ve Artvin’de yaşanan sel felaketinin bir benzeri Bayburt’ta yaşanacak olursa kent buna hazır mı sorusunun cevabını vatandaş merak ediyor.
Küresel ısınmanın son yıllarda artmasıyla birlikte sağanak yağmurlar çoğalıyor ve sel baskınlarının yanı sıra doğal felaketlerin artmasına neden oluyor. Bu durumun en etkili örneği ise bir kaç gün önce Rize ve Artvin’de aşırı yağış sonucu taşan nehir ve derelerin neden olduğu sel baskınlarında yaşandı. Yüzlerce ev iş yeri kullanılmaz hale gelirken yaşamını yitiren insanlarda oldu.
Küresel kuraklık ve ısınmanın etkisi yarım yüzyıl veya daha önceki yıllarda yaşananların bir benzerinin günümüzde yaşanır hale gelmiş olmasıdır. Buradan yola çıkılacak olunursa, Bayburt’un benzer bir sel riskine ne kadar hazır olup olmadığı vatandaşlar tarafından merak konusu.
Cevap bekleyen bazı sorular;
Sel felaketi riskinin yüksek olabileceği yerlerin tümü belirlenerek sel felaketi risk haritası çıkarıldı mı?
Kentin jeolojik yapısı nedeniyle alt yapısı sel taşkınlarını kaldıracak kapasiteye sahip mi?
Şehir içerisinden geçen Çoruh Nehri’nin ve Pönserek deresinin taşkın hesaplaması yapılmış mıdır?
Kent merkezinde saatte metrekareye kaç kilogram yağış düştüğünde sel baskınları yaşanabileceği belirlenmiş midir? Örneğin Artvin’de saatte metrekareye düşen 170 kilogram yağışın bir benzeri Bayburt’ta yaşanacak olursa kent buna hazır mıdır?
“Bayburt sel baskınlarını yaşamış bir kenttir”
Yaşı ellinin üzerinde olanlar çok iyi bilirler, 1930 ile 1960’lı yıllarda yoğun sağanak yağışlar sonrası meydana gelen sel nedeniyle Çoruh Nehri birçok defa taşarak cumhuriyet caddesi sular altında kalmıştır. Aynı şekilde pönserek deresinden gelen seller, büyük baş hayvanlarını dahi önüne katarak nehre kadar sürüklemiştir. Yaklaşık 20 yıl önce ise yağış sonrası meydana gelen sel nedeniyle pönserek deresinin tıkanması sonrası su baskınına uğrayan bir evde aile boğulmaktan son anda kurtarılmıştır.
Yine yıllar önce yoğun sağanak yağışlar sonrası Çoruh Nehri kıyılarına yakın az sayıda bulunan iş yerleri ve evlerin zemin katları sel sularıyla dolup taşmıştır. Yani Bayburt, sel baskınlarını yaşamış bir kent olmasına rağmen, benzer bir sel riskine karşı dersini çalışmış bir kent midir, vatandaş bunu merak ediyor.
Son yıllarda kısa süreli sağanak yağışların yaşandığında, cumhuriyet caddesinde sorunlar yaşandığı biliniyor. Rize ve Artvin’de saatte metrekareye düşen 170 kilogram yağışın aynısının Bayburt’ta yaşanmayacağının garantisi yoktur.