SON DAKİKA
hava
Google News

BİR ERZİNCAN LEZZETİ “TAVA LEBLEBİSİ”

Son Güncelleme :

30 Ekim 2021 - 12:27

/ 1.238 views kez okundu.
reklam
BİR ERZİNCAN LEZZETİ “TAVA LEBLEBİSİ”
reklam

Erzincan lezzeti olan ve kuruyemiş denildiğinde akla ilk gelen Erzincan Tava leblebisi İri taneleri ve bakır tavada kavrularak pişirme özelliğiyle tercih nedeni oluyor. Doyumsuz lezzetinin ünü ise dillerden dile dolaşıyor. Çiğdem Turan’ın özel haberi.

Erzincan lezzeti olan ve kuruyemiş denildiğinde akla ilk gelen Erzincan Tava leblebisi İri taneleri ve bakır tavada kavrularak pişirme özelliğiyle tercih nedeni oluyor. Doyumsuz lezzetinin ünü ise dillerden dile dolaşıyor

Erzincan’a özgü ve tadıldığında ayrı bir aroma ile farkını gösteren Erzincan Tava Leblebisi dişleri yormadan tüketilme özelliğini taşıyor. Özelliği ise her şehirde üretilen nohutla aynı nohut olmasına rağmen, farkı pişirme tarzında saklı.

Birçok yerde olduğu gibi otomatik kavurma makinelerinde, alüminyum veya çelik tamburlarda değil Bakır Tamburlarda beneklenerek meşhur Erzincan Tava Leblebisi haline geliyor. Bu leblebinin en önemli özelliklerinden biride sıradan leblebilere göre 15 gün değil de 1 ay dayanması. Bu nedenle yerli ve yabancı turistler tarafından tercih edilerek sevilerek tüketiliyor.

Erzincan Tava Leblebisi üretim ve satışını yapan kuruyemişçi Harun Düzenli yıllardır yaptığı kuruyemişçilik mesleğini Tava Leblebicisi olarak sürdürüyor.

ERT Haber’e konuşan Harun Düzenli; “35 senedir Erzincan’da kuruyemiş sektöründeyiz. Erzincanlılara ve tüm Türkiye’ye bu hizmeti sunmaktayız. Erzincan Tava Leblebisinin özelliği yok denecek kadar yağ oranının düşük olması ve nohutundan kaynaklanıyor. Erzincan tava leblebisinde bizim kullandığımız nohut kırmızı nohut. Daha lezzetli ve daha gevrek oluyor. Erzincan leblebisi nohutunun daha uzun süre dinlendirilmesi ve kıvamının iyi olması leblebiye lezzet katıyor. Bu yüzden Erzincan leblebisi diğer leblebilere göre daha meşhur, daha lezzetli ve gevrek. Şu an Erzincan leblebisinin kilosunun fiyatı 30 TL. Son zamanlarda ülkemizdeki ekonomik durumlar belli. Ondan dolayı fiyatlar biraz yükseldi. Daha da yükselecek deniyor. Birde şu an nohut üretimi kısıtlı. Ondan dolayı fiyatlarda biraz yükselme var.”

Leblebinin tava olmadan önceki süreci ise şöyle; Nohutlar sulama kanalında sulanır. Tavlama tamburunda tavlandıktan sonra 1 ay bekletilerek kurutulur. Bu beklemenin ardından bakır tamburlarda tavlanan nohut beneklenerek leblebi halini alır. Kavurma tamburlarında 150 derecede 5 dakikada kavrulan nohut sofralarımızın en çok tercih edilen yemişi halini alır.

Bu altın değerinde kuruyemişin faydaları ise oldukça çoktur. Öncelikle önemli bir protein kaynağıdır. Leblebinin bel ağrılarına, diş etlerine ve bağırsaklara iyi geldiği; vücuttaki su miktarını dengelediği bilinmektedir. Erzincan’da üretilen Erzincan tava leblebisi, yok denecek kadar az yağ içermesiyle, vücuttaki asit fazlasını alarak mideyi rahatlatmaktadır.” dedi.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.