SON DAKİKA
hava
Google News

BİTKİ ÜRETİMİNDE MODERN TEKNİKLER

Son Güncelleme :

23 Temmuz 2022 - 14:45

/ 240 views kez okundu.
reklam
BİTKİ ÜRETİMİNDE MODERN TEKNİKLER
reklam

Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanlığından gelen Ziraat Mühendisleriyle bir araya geldi. Ziraat Mühendisleri Erdal Çetin ve Erol Eksik ile inceleme ve değerlendirme toplantısında bir araya gelen Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitki üretiminde modern tekniklere ilişkin görüş alışverişinde bulundu.

Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanlığından gelen Ziraat Mühendisleriyle bir araya geldi. Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin’in de katıldığı toplantıya Bakanlık Ziraat Mühendisleri Erdal Çetin ve Erol Eksik ile Erzincan’da Bitki Üretiminde Modern Teknikler ele alınarak inceleme ve değerlendirmede bulunuldu.

Erzincan’da örtü altı sebze üretimi ve jeotermal sera konuları üzerine değerlendirilmelerin yapıldığı toplantıda; sebze üretiminin yaygın olarak yapıldığı Erzincan’da ürün alma süresinin erkene alınması, kış aylarında üretilen ürünlerin kurulacak ısıtma sistemleriyle masrafların en aza indirilerek yapılması, bu sayede açılacak olan işgücü potansiyeliyle tarım alanında istihdamın kazandırılması, hububat ve endüstriyel bitkilerin çeşitlendirilmesi bu kapsamda turfanda sebzeciliğinin daha modern tekniklerle geliştirilmesi konularında değerlendirmeler yapıldı.

Örtü altı yetiştiriciliği sebze yetiştiriciliğinde cam veya plastik örtülerden yararlanılarak yapılan bir yetiştiricilik faaliyeti olarak biliniyor. Her sebzenin kendi florasına göre yetiştiriciliğinin yapıldığı ve bir diğer adı olan sera yetiştiriciliğinde sebzelerin iklimlerin olumsuz şartlarından etkilenmemesine ilişkin farklı yöntemlere başvurulabiliyor. Bu güne kadar ülke genelinde 10 farklı ilde başlayan jeotermal seracılık yönteminde ise yenilebilir enerji kaynaklarının tarım sektöründe kullanılarak yaygınlaşması amacıyla çalışmalar yürütülerek projeler geliştiriliyor.

Topraksız kültürün gerçekleştirildiği modern seralarda yetiştirilecek bitkinin ısıtma, ışıklandırma, havalandırma ve karbondioksit isteklerinin yeterli oranda sağlanmasıyla yıl boyu üretim yapılabiliyor. Ancak özellikle ısıtma en önemli maliyet unsurunu oluşturmakta ve sınırlayıcı bir etkisi oluyor. Sera ısıtmasında enerji kaynağı olarak fosil yakıtların (fueloil, LPG, kömür, doğalgaz, vb.) yanı sıra, yenilenebilir enerji kaynakları (güneş enerjisi, jeotermal enerji, biokütle, vb.) da kullanılıyor. Fosil yakıtlar içerisinde kaliteli kömür kullanımı ekonomik olmakta, ancak jeotermal sıcak su kaynaklarının bulunduğu bölgelerde ısıtma maliyeti daha da düşüyor.

Jeotermal enerjinin tarımsal üretim alanlarında kullanılması, bitkinin ihtiyaç duyduğu sıcaklığı sağlama yanında, aşırı sıcak dönemler hariç üretimin kesintiye uğramadan yılın her döneminde yapılabilmesine imkân tanıyor. Isıtmanın düzenli yapıldığı seralarda ürün kalitesi dışında hastalık riski de minimize edilmiş oluyor.

 

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.