Erzincan Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğinden yapılan açıklamada; 9 Haziran 2021 tarihli ‘7326 Bazı Alacakların yeniden yapılandırılması ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun’ 31506 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandığını duyurdu.
Erzincan Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğinden yapılan açıklamada; 9 Haziran 2021 tarihli ‘7326 Bazı Alacakların yeniden yapılandırılması ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun’ 31506 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandığını duyurdu.
TBMM’de kabul edilen kanun teklifi ile Özel il idareleri, SGK, Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Belediyeler ve yatırım koordinasyon kurumlarına ilgili borçlar yeniden yapılandırılacak.
Vergi Usul Kanunu kapsamına giren yapılandırılacak borçlar; Karşılıksız çek ve protestolu senetler, kredi ve kredi kartları borçları, gelir ve kurumlar vergisi, vergi tarhından doğan borçlar, gümrük vergileri, sigorta primleri ve KYK borçları.
30 Nisan 2021’den başlayan borçlar bu yapılandırmadan yararlanacağı gibi yapılandırmadan yararlanacak borç mükellefiyeti olan gerçek kişi ile tüzel kişiler 31 Ağustos 2021’e kadar başvurularını yapabilecek. İlk taksit ödemeleri ise Eylül ayının sonuna kadar gerçekleştirilecek.
YAPILANDIRILANCAK BORÇLARIN KAPSAMLARI
Belediyelerin su, atık su ve katı atık ile sunduğu bazı hizmetlerden kaynaklanan ücret alacakları, aldığı bazı paylar, büyükşehir belediyelerinin katı atık ücretleri ile su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları,
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu, Türkiye Barolar Birliği, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Türk Tabipleri Birliği, Türk Diş Hekimleri Birliği ile Türk Veteriner Hekimleri Birliğinin bazı alacakları yapılandırılacak,
Her bir taşıt için motorlu taşıtlar vergisi, taşıta ilişkin idari para cezaları ile geçiş ücretinin en az yüzde 10’unun ödenmesi şartıyla taksit ödeme süresince fenni muayene izni verilecek,
Yabancı Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun kapsamında yurt dışında öğrenim görenlerin borçlarının da yeniden yapılandırılmasına imkân sağlanacak,
Kesinleşmemiş ya da yargı aşamasında olan resen veya idarece yapılmış vergi tarhiyatları ile gümrük vergileri, çeşitli oranlarda yapılandırılacak.
Hesaplanan borç, ilgilinin durumu ve ödenmesi gereken meblağ dikkate alınarak azami 5 yıla kadar taksitlendirilebilecek. Yapılandırılacak tutarların, kanunda öngörülen süre ve şekilde ödenmemesi halinde vade tarihinde değişiklik yapılmayacak.
KAPSAM DIŞI OLAN BORÇLAR
Yasaya göre, SGK prim borçları, gümrük cezaları da yeniden yapılandırılabilecek. Otoyol ve köprü cezaları da bu kapsam içinde yer aldı. Koronavirüsle mücadele kapsamında kesilen idari para cezaları ise yapılandırma dışında tutulacak.
KARŞILIKSIZ ÇEKLERE İLİŞKİN GEÇİCİ MADDE İLAVE EDİLDİ
20210609 sayılı Resmi Gazete’nin 13. Maddesi 22/1/2009 tarihli ve 5834 sayılı Karşılıksız Çek ve Protestolu Senetler ile Kredi ve Kredi Kartları Borçlarına İlişkin Kayıtların Dikkate Alınmaması Hakkındaki kanuna geçici madde ilave edildi.
Bu kapsamda yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
“GEÇİCİ MADDE 3 – (1) Anapara ve/veya taksit ödeme tarihi 20/05/2021 tarihinden önce olup da; kullandığı nakdi ve gayri nakdi kredilerinin anapara, faiz ve/veya ferilerine ilişkin ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerin, ticari faaliyette bulunan ve bulunmayan gerçek kişilerin ve kredi müşterilerinin karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi karı ve diğer kredi borçlarına ilişkin 5411 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesi hükmü uyarınca kurulan Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi nezdinde tutulan kayıtları, söz konusu borçların ödenmesi geciken kısmının 31/12/2021 tarihine kadar tamamının ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde, bu kişilerle yapılan finansal işlemlerde kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar tarafından dikkate alınmaz.
(2) Kredi kuruluşları ve finansal kuruluşların birinci fıkra hükmü uyarınca mevcut kredileri yeniden yapılandırması veya yeni kredi kullandırması, bu kuruluşlara hukuki ve cezai sorumluluk doğurmaz.”