Ceviz yüksek besinli bir gıda maddesi olarak yemeklerde, tatlılarda, salatalarda kullandığımız hatta kuruyemiş olarak çiğ de tükettiğimiz bir ürün. İşte faydası saymakla bitmeyen mucizevi besin kaynağı cevizi tüketmemiz için 9 iyi neden; 1- Yüksek…
Ceviz yüksek besinli bir gıda maddesi olarak yemeklerde, tatlılarda, salatalarda kullandığımız hatta kuruyemiş olarak çiğ de tükettiğimiz bir ürün. İşte faydası saymakla bitmeyen mucizevi besin kaynağı cevizi tüketmemiz için 9 iyi neden;
1- Yüksek Omega 3 alımı, kalp-damar hastalıkları riskini azaltıyor.
2- Kalp hastalıkları riskini yüzde 30, inme riskini yüzde 49 azaltıyor.
3- Ceviz, yüksek oranda polifenol içeriyor. Büyük çoğunluğu antioksidan olan polifenol kalp hastalıkları ve kanserden korumada önemli bir rol oynar.
4- Günde 42 gram ceviz tüketmek kalp-damar hastalıklarının iki risk faktörü olan non-hdl kolesterolü ve apolipoprotein-b’yi anlamlı düzeyde azaltıyor.
5- Yüksek miktarda ceviz tüketimi, kadınlarda tip 2 diyabet riskinde anlamlı bir azalmayla ilişkilendiriliyor.
6- Ceviz dahil olmak üzere daha yüksek miktarda yemiş tüketiminin, ileri yaşlarda Alzheimer gibi hastalıkları önlemede etkili olduğu, bilişsel kabiliyette de iyileşme sağladığı biliniyor.
7- Ceviz, kalp-damar hastalıklarında iki önemli risk faktörü olan düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterolünü ve kan basıncını azaltıyor.
8- Günde bir avuç ceviz hafıza ve konsantrasyon dahil olmak üzere bilişsel fonksiyon testlerinde performansı artırıyor. Ayrıca bilişsel fonksiyon; yaş, cinsiyet ve etnik kökenden bağımsız olarak ceviz tüketen herkeste yükseliyor.
9- Ceviz, sağlıklı bir beslenme düzeninde kanseri önleyici bir seçenek olarak yer alıyor.
Haber: Sebahattin KAPLAN