Erzincan’ın Üzümlü ilçesinde ve köylerinde yetiştiriciliği yapılan Cimin Üzümü ya da kirazı olgunlaşmaya başladı. Erzincan’ın tescilli ürünü olan Cimin üzümü hasadının Ağustos’ta başlanması bekleniyor.
Erzincan’ın Üzümlü ilçesinde ve köylerinde yetiştiriciliği yapılan Cimin Üzümü ya da kirazı olgunlaşmaya başladı. Erzincan’ın tescilli ürünü olan Cimin üzümü hasadının Ağustos’ta başlanması bekleniyor. Havaların mevsimsel olarak normal seyretmesi halinde rekolte ve kalitede artış olmasını bekleyen çiftçilerin yüzü gülmeye başladı. Her yıl 6 -7 bin ton arasında hasadının yapıldığı Cimin üzümü üreticisinin yanı sıra ilçe ve il ekonomisine de katkı sağlıyor.
Üzümlü’de 23 farklı üzüm çeşidi yetiştiriciliği yapılıyor. En yaygın ve ilk akla geleni ise ‘Karaerik’ üzüm çeşidi. Yörede uzun zamandan beri yetiştirildiği bilinen ve yöreye özgü; Kabuğu Yufka, Kirli Şerife (Bulut), Ağrazaki, Hacı Tespihi, Golot (Ağ Golot, Gök Golot), Şıra (Haskü) ve Kamik gibi çeşitler yanında, son yıllarda hobi olarak yöreye getirilen Çavuş, Tilki Kuyruğu, Sultani Çekirdeksiz, Razaki, Öküzgözü ve Besni gibi çeşitler de bulunuyor. Bu çeşitler dışında yöreye has olup olmadıkları tam olarak belirlenemeyen Kızıl Üzüm, Keten Gömlek, Beyaz Üzüm, Gelin Parmağı, Yılan Dili, Keçi Memesi, Arı Üzümü, Abdehir, İnek Memesi ve Kuş Üzümü gibi çeşitler de saptanmıştır.
Cimin Üzümü, Siyah renkli, şekli basık-oval, ortalama tanesi 3-4 gram ağırlığında, çekirdek sayısı ortalama 1-4 adet, orta kabuk kalınlığında, aroması tatlı-mayhoş, konik şeklinde, dolgun sıklıkta, 300-1500 gram salkım iriliğinde sofralık bir üzüm cinsidir.
Özellikleri yöreye özgü coğrafi durum, iklim özellikleri, nem, sıcaklık ve rüzgâr gibi faktörlerden gelmektedir. İçerisindeki şeker oranı sıfıra yakın olmasından dolayı şeker hastaları bile rahatlıkla kullanabilmektedir. Güzellik iksiri, gerçek beyin besini ve zayıflama rejimlerinin ana ürünüdür. Kabuklarında bulunan resveratrol maddesi kansere karşı savaşmakta, antioksidan görevi sayesinde yağlı bileşiklerin kılcal damarlarda birikmesini engellemekte, aspirin gibi kanı sulandırarak koroner kalp hastalıklarına karşı insanları korumaktadır. Bilim adamlarına göre, siyah üzüm suyu içmek, hafıza kaybını azaltıyor ve hatta bu kaybı tersine çevirebiliyor.