Günlerdir hazırlığı yapılan ve Erzincan’ın tarihi, kültürel, ekonomik, sosyal ve kentsel gelişimine büyük katkı sağlayacak olan ‘Cumhuriyet’in 100. Yılında Yerel Dinamikleri Harekete Geçirme Çalıştayı’ Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Prof. Dr. Erdoğan BÜYÜKKASAP Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen açılış programıyla başladı. 2 gün sürecek olan çalıştay da tarım, hayvancılık, kültür, turizm, doğa sporları, sanayi, teknoloji, sağlık, eğitim, gençlik, aile ve deprem bilinci konularında gerçekleştirilen atölye çalışmaları değerlendirilerek Çalıştay Sonuç Raporuna eklenecek.
Günlerdir hazırlığı yapılan ve Erzincan’ın tarihi, kültürel, ekonomik, sosyal ve kentsel gelişimine büyük katkı sağlayacak olan ‘Cumhuriyet’in 100. Yılında Yerel Dinamikleri Harekete Geçirme Çalıştayı’ Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Prof. Dr. Erdoğan BÜYÜKKASAP Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen açılış programıyla başladı. 2 gün sürecek olan çalıştay da tarım, hayvancılık, kültür, turizm, doğa sporları, sanayi, teknoloji, sağlık, eğitim, gençlik, aile ve deprem bilinci konularında gerçekleştirilen atölye çalışmaları değerlendirilerek Çalıştay Sonuç Raporuna eklenecek. Erzincan’ın geleceğini tasarlamak, vizyon oluşturmak, şehrin geleceği için gerekli olan stratejileri ve ihtiyaç duyulan eylem planlarını belirlemek, sektörlerin katma değerinin artmasına destek olmak üzere düzenlenen çalıştaya 6 farklı sektör temsilcilerinden 657 sektör temsilcisi olmak üzere toplamda 900 katılımcı katılım gösterdi.
Erzincan’da bulunan tüm kamu kurum ve kuruluşları temsilcilerinin katılım gösterdiği çalıştaya Erzincan Valisi Doç. Dr. Hamza AYDOĞDU, Vakıflar Genel Müdürü Sinan AKSU, Jandarma Kıdemli Albay Veysel YANIK, Erzincan Belediye Başkanı Bekir AKSUN, Çalıştay Başkanı Prof. Dr. Cem Şems TÜMER, EBYÜ Rektörü Prof. Dr. Akın LEVENT, Erzincan Valiliği Vali Yardımcıları, AK Parti İl Başkanı Mehmet Cavit ŞİRECİ, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve öğretim görevlileri katıldı.
Cumhuriyet’in 100. Yılında Yerel Dinamikleri Harekete Geçirme Çalıştayı Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Ardından Erzincan’ın tarihi, coğrafik, kültürel ve ekonomik özelliklerini anlatan bir video sunumu yapıldı. Çalıştay etkinliği organize eden Çalıştay Başkanı Prof. Dr. Cem Şems TÜMER’in konuşmasıyla başladı. Prof. Dr. Cem Şems TÜMER burada yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Bugün burada toplanmamıza vesile olan çalıştayımız, şehrimizin tüm paydaşlarını oluşturan yerel dinamikleri bu kadar geniş katılımlı bir perspektifle aktif olarak bir araya getirmek ve aktüel olarak şehrimizin geleceğine yönelik fikir üretilmesine zemin hazırlamak bakımından bir ilk olma özelliği göstermektedir.”
İl protokol konuşmaları kapsamında konuşan EBYÜ Rektörü Prof. Dr. Akın LEVENT şu ifadelere yer verdi; “Buradaki kalabalık Erzincan’ın yerel dinamiklerine verilen önemi gösteriyor. Erzincan’da çok güzel şeyler var. Fakat bunların harekete geçmesi gerekiyor. Sözgelimi tulum peyniri. Ancak her zaman aynı yerde aldığımız tulum peyniri her aldığımızda aynı kalitede olmuyor. O yüzden bunların standartlarının yakalanması gerekiyor. İnşallah burada katılan katılımcılarımızla Erzincan’ımız için çok önemli mesafeler alacağız.”
Ardından bir konuşma yapan Erzincan Belediye Başkanı Bekir AKSUN şu ifadelere yer verdi; “Yerel dinamikleri harekete geçirme ifadesi çok kıymetli. Kurumlarda ifade edilen toplam kalite yönetimi dediğimiz, en alttaki çalışanla, en üstteki hiyerarşik düzen var. Düzenli çalıştığında ne kadar verimli olacağı ifade edildiği bir yapının bugün yerel dinamikler harekete geçirilsin diye en alt birimlerden STK’larına ve temsilcilerine harekete geçirirsek artık biz balık tutmasını öğrenmiş olacağız. Herkes balık tutmayı öğrensin. Herkesin kendi ayakları üstünde durabileceği bir ekonomik model oluşturulsun ve herkesin üretime bir katkısının olması gerektiği kanaati içerisindeyim.”
Daha sonra konuşan Vakıflar Genel Müdürü Sinan AKSU şu ifadelere yer verdi; “Eskiden hava durumlarında bile Erzincan’ı görmezken şimdi Erzincan ile ilgili haberler çıktığında mutlu oluyoruz. Şehrimle gurur duyuyorum. Bu şehir mübarek bir şehir. Bu şehre hizmet etmek gerçekten büyük bir şereftir. Erzincan için sunduğumuz projeler ile hizmetlerimiz devam ediyor. Bu projelerin yürütülmesi için Erzincan Valisi Doç. Dr. Hamza AYDOĞDU’nun imzalanan protokolleri yenilemesi Erzincan’ımız için müthiş bir hizmettir. Bu projeler tamamlandığında Erzincan doğa sporlarının bir numaralı şehri olacak.”
Ardından Cumhuriyetimizin 100. Yılında Yerel Dinamikleri Harekete Geçirme Çalıştayına gelemeyen Son Başbakan Binali YILDIRIM, AK Parti Erzincan Milletvekili Süleyman KARAMAN ve CHP Erzincan Milletvekili Mustafa SARIGÜL’ün mesajları okundu. Mesajlarda Çalıştayın Erzincan’ın sosyo-ekonomik ve kültürel gelişimine katkılar sağlayacağına duydukları inanç, tebrik ve temenniler yer aldı.
İl Protokolü konuşmaları kapsamında son olarak konuşan Erzincan Valisi Doç. Dr. Hamza AYDOĞDU şu ifadelere yer verdi; “Erzincan’ın inanılmaz manevi bir havası var. Erzincan 1 Cumhurbaşkanı, 3 Başbakan, 12 Bakan çıkarmış bir şehir. Ülkemizin bütün bürokrasisinde Erzincanlılar var. Erzincan’a duyulan bir sevgi var. Ancak bu sevginin bir davranışa dönüşmesi lazım. Oturduğumuz her yerde şehrin değerlerini yüceltmemiz lazım. Bu şehirde işsizlik diye bir problem yok. Bu şehirde iş beğenmeme diye bir problem var. Eğitimde, kültürde, sanayi de şehrimizin dinamiklerini ön plana çıkarmamız lazım. Bizim toplum olarak yaşadığımız en ciddi sıkıntı şu her şeyi küçük görüyoruz. Batı medeniyetinin doğu medeniyetinden daha gelişkin olmasının nedeni batı medeniyetinin hiçbir şeyi küçük görmemesidir. Erzurum Cağ Kebabı yemeğe gittik. Yanında baklava istedik. Bize Erzurum Kadayıf tatlısından başka tatlı vermediklerini söyledi. Bizim coğrafi işaret alan Kesme Kadayıfımız var. Peki, soru şu; burada 3. Ordu Komutanlığımız var, Rektörlüğümüz var, 59. Tugayımız var, gençlik spor yurtlarında kalan 10 bin kişi var, lokantalarımız var, tatlıcılarımız var, ilçelerimiz var. Peki, 7 günlük bu sistem içerisinde bir gün menüye bir Kesme Kadayıfı koymayı niye unuttuk arkadaşlar. Bütün kamu kuruluşları bir ayda menüye Kesme Kadayıfı koydular biz 8 kadın istihdamı arttırdık.
Çalıştayımızın amacı şu; Ortak heyecan oluşturmak istiyoruz. Aynı heyecanı duymak istiyoruz. Şehrin rotasını belirlemek istiyoruz. Mühim olan gelecek nesillere miras olarak ne bırakmak istiyoruz. Şehrimize hizmet etmek istiyoruz. Hiçbir şey yapmasak bile heyecanımızı taze tutmak istiyoruz.
Erzincan aynı zamanda Anadolu’nun omurgasıdır. Bütün dinamikleriyle Erzincan’ı inşa etmemiz gerekiyor. Medeniyetin inşası için bütün dinamikleri harekete geçirmemiz gerekiyor. Bizler Erzincan’a hizmet etmek için geldik. Bunun dışında hiçbir amacımız olamaz. Şehirde 239 bin vatandaşa hizmet götürmek için çalışıyoruz. Bunu yaptığımız zaman şehirde bir dinamizm oluşur.
Benim buradaki sivil toplum örgütlerinden tek bir ricam lütfen ama lütfen birbirimize inanalım. İyiliklerin çok güzel bulaşıcı özellikleri vardır. Bir söz var; “Ben geleceği düşünürüm çünkü ömrümün çoğunu orada geçireceğim.” Güzel bir sistem kurarsak bizden sonrasındakiler de mutlaka devam ettirecektir.
Bu çalıştayın bu aşamaya gelmesinde emeği geçenler var. Onlara çok teşekkür ediyoruz.”
İl Protokol konuşmalarının tamamlanması ardından Vakıflar Genel Müdürü Sinan AKSU Erzincan Valisi Doç. Dr. Hamza AYDOĞDU’ya öğrenciler tarafından hazırlanmış Erzincan’ın üretim haritası tablosu ve mini bir minyatür eser hediye takdim edildi.
Cumhuriyet’in 100. Yılında Yerel Dinamikleri Harekete Geçirme Çalıştayı Tarım ve Hayvancılık; Kültür, Turizm ve Doğa Sporları; Sanayi ve Teknoloji; Sağlık; Eğitim, Gençlik ve Aile ile Deprem Bilinci konularında düzenlenen sınıflarda gerçekleştirilen Atölye çalışmaları hakkında yapılacak bilgilendirmelerle hazırlanacak sonuç raporuna ilişkin çalışmalarla devam etti.