SON DAKİKA
hava
Google News

DAĞ: “EKİLMEYEN ARAZİLER NEDEN EKİLMİYOR?”

Son Güncelleme :

27 Ağustos 2024 - 13:25

/ 345 views kez okundu.
reklam
DAĞ: “EKİLMEYEN ARAZİLER NEDEN EKİLMİYOR?”
reklam

Ulalar Eski Belediye Başkanı Paşa Dağ, 2 yıl üst üste ekilmeyen tarım arazilerinin kiraya verilmesi hakkında konuştu.

Ulalar Eski Belediye Başkanı Paşa Dağ, 2 yıl üst üste ekilmeyen tarım arazilerinin kiraya verilmesi hakkında konuştu. Dağ, yetkililere ekilmeyen tarım arazilerinin neden ekilmediği sorusunu yöneltti. Çiftçilerin giderlerinin çok olduğunu ve bu nedenle tarım arazilerinin ekilmediğini belirten Dağ şu ifadelere yer verdi;

“Kullanılmayan tarım arazilerinin devlet tarafından ekilmediği tespit edilen arazilerin kiraya verilmesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu karara göre iki yıl ekilmeyen araziler bakanlık tarafından kiraya verilecek. Bu ekilmeyen araziler neden ekilmiyor? Bakanlık ve Tarım İl Müdürlükleri araştırdı mı? Hayır. Bakanlıktan birisi çıkıyor; “gelin bu ekilmeyen arazileri tarıma kazandıralım” diye bir tez ortaya atıyor ve acele bir şekilde derhal kanun çıkıyor ve uygulamaya 2024-2025 yıllarında kiraya verilecek. Bakanlık bir hesap çıkarsın bir dönüm arazinin hububat veya pancar vs. ürünlerinin ekilmesi için harcanan giderin hesabını yaptım; Hububattaki gider;

1 dönüm arazinin; tohum 600 TL

Gübre 750 TL

Sürüm 1.000 TL

İlaçlama 400 TL

Sulama 250 TL

Biçerdöver 300 TL toplam 3 bin 300 TL

Bu gider maliyeti karşılığında çiftçi, ilimizde ekilen hububat 2024 yılında 250 kilogram ürün alabilmiştir. Eğer ekilen arpa ise kilosu 7 TL’den 1.750 TL gelir elde etmiştir.  Tarlaya yapılan masraf 3 bin 300 TL, Arpadan çiftçi 1.559 TL zarar etmiştir. Tarladan çıkan samanı da kimse almadı çünkü hayvancılıkta bitmiş durumda.

Pancara gelirsek ilimizde ortalama 1 dönüm araziden 6 ton pancar alınır. Pancar taban fiyatı 1.650 TL 6 ton pancar 1.650 TL’den, 9 bin 900 TL elde edilmiş olur. 1 Dönüm pancar tarlasının masrafı ise;

Sürüm 1.000 TL

Tohum 1.600 TL

Gübre 700 TL

Sulama 1.000 TL

Irgat 700 TL

Söküm 1.000 TL

Nakliye 3 bin TL olmak üzere toplam 9 bin TL. 1 dönüm pancar tarlasındaki gelir 9 bin 900 TL, gider ise 9 bin TL. Çiftçi dönüm başına 900 TL kâr etmiştir.”

Hesaplamaların ardından Paşa Dağ Tarım ve Orman Bakanı’na seslendi;

“Sayın Bakan, bu girdileri hesap etmeden arazileri kime kiraya vereceksiniz? Bir Allah’ın kulu kiraya arazi almaz. Sayın Bakan siz arazilerin ekilmesi için çiftçiyi destekleyin. Akaryakıtı kâr etmeden verir denizlerdeki yatlara veriyorsunuz ya onun gibi. Sulama suyundan ücret almayın ÇKS’leri milli bütçenin %4 olan çiftçi desteğini verin, ülkemizdeki 8 milyon hektar araz<inin tamamını çiftçi eker.”

EKONOMİNİN LOKOMOTİFİ ÇİFTÇİDİR

Yetkililere seslenmeye devam eden Paşa Dağ, çiftçilerin ülke ekonomisinin lokomotifi olduğunu belirten konuşmasına şöyle devam etti;

“Eğer masa başında ekilmeyen arazileri kiraya verelim kararı alırsanız, ülkemiz samanı dahi ithal etme durumunda kalır. Kesip etini yiyeceğimiz hayvanımızda biter ve ülkemiz zor durumda kalır.

Ülkemizin ekonomisinin lokomotifi çiftçidir. Eğer siz bu lokomotifin yakıtını koymazsanız lokomotif yürümez ve vagondaki insanlar perişan olur. Kanın koyucularınızın hiçbirinin çiftçilerle alakası yokmuş, arazilerinin girdileri hesap edilmeden kanun çıkarılmış. Ülke insanına yazık olur.”

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.