Erzincan’da yaşanan sulama suyu sorunu her yıl artarak devam ediyor. Ulalar Beldesi eski Belediye Başkanı Paşa Dağ, Çardaklı deresinde boşa akan su üzerine baraj yapılmasının sorunu çözeceğini dile getirdi. Dağ yapılacak barajla Erzincan Ovasının cazibeli şekilde sulanabileceğini ifade ederek konunun teknik anlamda ele alınmasını istedi.
Erzincan’da yaşanan sulama suyu sorunu her yıl artarak devam ederken Ulalar Beldesi eski Belediye Başkanı Paşa Dağ, Çardaklı deresine baraj yapılmasının sorunu çözeceğini dile getirdi. Dağ yapılacak barajla Erzincan Ovasının cazibeli şekilde sulanabileceğini ifade ederek konunun teknik anlamda ele alınmasını istedi. Dağ sorunun çözümüne ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelerde bulundu;
“Ülkemizde suyun iyi kullanılması ve suyun boşa giderken çiftçinin arazisini sulayamaması, Bilhassa ilimizde Fırat suyu boşa akarken, Almanlar 1930 yıllarında DDY yaparken, ilimizdeki arazilerin kuruduğunu görür.
Fırat Nehrinin boşa aktığını hitapla: FIRAT AKAR TÜRK BAKAR. Evet, Fırat suyu sağ sahil sol sahil diye tesisler kurulurken her iki sulama tesisi de yapılırken, araziye suyun cazibeli akması için hiç düşünülmemiş, su araziye ancak pompalarla araziye tamamen değil kısmen ulaştırılmıştır.
İlimizdeki Fırat’ın akışı Kargın Beldesi 1450 Rakım civarında kanala alınsa idi Fırat suyu Erzincan ovasının tamam cazibeli sulanabilir ve Elektriğe gerek duymadan Tüm Erzincan Ovası sulanabilirdi.
Şu an ilimizdeki bu yanlış yüzünden elektrik parası bir külfet oluşu, pompalarla suyun akışına göre kullanılan enerji parasını ödeyemeyen çiftçi ile devlet karşı karşıya kalıyor. Su parasını ödeyemiyor ve tarlasını sulayamadığı için verim alamadığından çiftçi mağdur. Herkes çaresiz kalıyor. Ülkemizde ve ilimizde tarım yeterli rekolteyle verim alamadığı gerekçesiyle ekonomimiz güçlenmiyor. Bir ülkede tarım en güçlü ekonomi lokomotifidir. Ancak biz bu işe kafa yormadık. Bu projeleri yapan mühendisler derslerine iyi çalışmamışlar.
Çözüm Yolu:
Çardaklı deresinde saniyede 17 bin 500 litre su akmaktadır. Mevsiminden 01.05. tarihine kadar boşa akıp Fırat’a gider. Sulama mevsimi olan 01.05 mevsimi itibarıyla sulama kanallarına alınır. Tüm arazileri sulamasına yetmiyor. Bazı yılların yağışlı geçmemesi daha da vahim bir durumu çiftçi yaşıyor.
İlimizde Erzincan Barajı (Göyne Barajı) olarak bilinen baraja gelen su debisi yetersiz olduğundan 6-7 aylarda barajda su bitiyor. Çiftçi ektiği fasulyesini, pancarını sulayamıyor. Dolayısıyla çiftçi yeterli ürün alamadığı için su parasını ödeyemiyor. Hem devlet hem çiftçi mağdur oluyor.
Çardaklı Deresine Baraj yapılsa tam anlamıyla bir süper su toplama merkezi olurdu. Bu suyla tüm Erzincan Ovası cazibeli sulanır ilimiz Türkiye’nin süper tarım ili olacaktı. Hem ilimizin içme suyu ihtiyacı cazibeli olarak bir arıtma tesisi yapılarak ilimizin ana şebekeye bağlanarak tesis edilebilirdi. Ve dolayısıyla ilimizin içme suyunun Beytahtı’nda yol pompayla terfi edilerek gelen içme suyuna yılda harcanan elektrik parası ortadan kalkacak, Erzincan Belediyesi enerjiye ödenen para belediyenin kasasında kalacaktı.
Ancak kimse bu cevheri fark edememiş. Mühendisler ve devlet büyükleri bu proje üzerine ders çalışmamışlar. Bu potansiyel enerjiden faydalanamamışız.
Şimdi belki bu proje için çok büyük bir yatırım çok zorluklar gerektirecektir.
Ancak bu proje dünya durdukça ilimize ve gelecek kuşaklara bir altın projedir. Öyle taşıma suyla değirmen dönmez atasözümüzün tabiriyle terfili suların hiçbir öneminin olmadığı gibi astarı yüzünden pahalı bir iştir.
Enerji harcanarak kullandığımız içme suyu veya arazi sulama suyu çalışmasının hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur. Ne ilimize ne de ülkemiz ekonomisine bir katkısı olmadığı gibi çok büyük zarar vermektedir.
Benim önerim; Acilen bu proje ele alınmalı ve hayata geçirilmesi için DSİ kuruluşumuzda görevli çok kıymetli mühendislerimiz var. Bu projenin ilimiz adına devletimiz adına kafa yormalı. Bu Çardaklı Deresi cevherinin boşa akıp gitmesine izin verilmemelidir.
Belki bazı düşünceler Çardaklı Deresindeki karayolunun ne olacağı gündeme gelir. Karayolunun Sakaltutan bakım evi noktasında güneydeki Kızıldağ cephesinde Baltaşı ve Göyne Çatalarmut Heybeli Köyü güzergâhında Karayoluna bağlanarak çözülmesi mümkündür. Böylece bu altın yumurtlayan tavuk projeyle ilimize ve ülkemize kazandırmış olacağız.”