

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, il protokolüyle birlikte Erzincan Dini İhtisas Merkezi III. Dönem Aday Din Görevlileri Mesleki Eğitimi açılış programına katıldılar.
Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, il protokolüyle birlikte Erzincan Dini İhtisas Merkezi III. Dönem Aday Din Görevlileri Mesleki Eğitimi açılış programına katıldılar.
Erzincan Dini İhtisas Merkezi’nin açılışı yapıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev alacak din görevlilerine yönelik III. Dönem Aday Din Görevlileri Mesleki Eğitim açılış programı düzenlendi.
Açılış programına Vali Hamza Aydoğdu, CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Burhan İşliyen, Belediye Başkanı Bekir Aksun, İl Müftüsü İsmail Fakirullahoğlu, bazı kurum amirleri, STK ve Siyasi Parti Temsilcileri din görevlileri ve vatandaşlar katıldı.
Yapılan konuşmalarda 2023 yılında tüm siyasi partilerin oy birliğiyle kabul edilen Diyanet Akademisi Kanunu sayesinde din görevlilerinin artık yalnızca bilgiyle değil, aynı zamanda sahada hizmete hazır bir ruhla yetiştirileceği vurgulandı.
Açılış konuşmasını yapan Dini İhtisas Merkezi Müdürü Gökhan Badem, misafirleri selamlayarak, kursun açılışına kadar her aşamada emeği ve hizmeti bulunan özel ve tüzel kişi ve kurumlara teşekkür ederek, Erzincan’a kazandırılan bu güzide kurs merkezinin hayırlara vesile olmasını diledi.
Bir açış ve hoş geldiniz hitabında bulunan İl Müftüsü İsmail Fakirullahoğlu da; “Bugün burada, din hizmetleri tarihimiz açısından mühim ve müstesna bir ana hep birlikte şahitlik ediyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığımızın ülke sathında ilim, irfan ve hizmet kalitesini daha da yüceltmek amacıyla ihdas ettiği Diyanet Akademisi’nin, kadim ilim ve irfan şehrimiz Erzincan’da da açılmış olmasının heyecanını ve bahtiyarlığını hep birlikte yaşıyoruz.
Bu akademi, sadece bir meslekî eğitim merkezi değil; aynı zamanda gönüllerin inşa edildiği, ahlâkın ve sorumluluğun derinleştirildiği bir hizmet mektebidir. Burada yetişecek din gönüllüleri, sadece bilgiyle değil, irfanla, hikmetle, temsil gücüyle donatılacaktır.
Bu güzîde yapının ilimize kazandırılmasında başta tensipleriyle bizleri onurlandıran Sayın Cumhurbaşkanımıza, Diyanet İşleri Başkanlığımızın muhterem yöneticilerine ve sürecin her aşamasında katkı sunan tüm ilgililere şükranlarımı arz ediyorum.
Ayrıca bugün bizleri yalnız bırakmayarak teşrifleriyle programımıza ayrı bir değer katan, din hizmetlerimize her zaman destek veren, Diyanet Akademimizin kuruluş vizyonuna gönülden inanan; Sayın Diyanet İşleri Başkan Yardımcımıza, Kıymetli Erzincan Milletvekillerimize, Erzincan’ın her daim yanımızda olan vefakâr yöneticisi, Sayın Valimize, en kalbî teşekkürlerimi ve saygılarımı arz ediyorum.
İnanıyorum ki Erzincan, bundan böyle yalnızca tarihî ve kültürel mirasıyla değil, yetiştirdiği din gönüllüleriyle de Türkiye’mizin manevî atlasında müstesna bir yer edinmeye devam edecektir.
Cenâb-ı Hak, bu müesseseyi hayırlara vesile eylesin. Akademimizde görev alacak hocalarımıza, eğitim alacak kardeşlerimize basîret, ihlâs ve muvaffakiyetler lütfeylesin.
Sözlerime Hz. Ali Efendimizin şu duasıyla nihayet veriyorum:
“Allah’ım! Hakkı hak olarak göster ve ona tabi olmayı nasip eyle. Batılı da batıl olarak göster ve ondan uzak durmayı lütfeyle.” Hepinizi saygı, hürmet ve muhabbetle selamlıyorum.
Akabinde Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun ve Cumhuriyet Halk Partisi Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül birer konuşma yaparak hizmete açılan kurs merkezinin hayırlara vesile olmasını ve geleceğimizi inşa edecek görevlilerin yetişmesine ve onların da kendilerine emanet edilen genç nesli yetiştirmelerine aday kursiyerlere başarı dileklerinde bulundular.
Daha sonra kürsüyü teşrif eden Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Burhan İşliyen bir konuşma yaparak “İslam medeniyetinin oluşumunun en önemli ayaklarından birincisinin ilmi faaliyetler olduğunu” belirtti. Doç. Dr. İşliyen, din görevlilerinin vazife şuuru ve aidiyet bilincine önem vermesi gerektiğini dile getirerek, “Bilgi olur ama şuur olmaz. Peygamber varisi olduğunun farkında değildir. Peygamber varisliği unvanını bizim bütün hocalarımızın zihinlerine, gönüllerine yerleştirmemiz lazım.” ifadelerini kullandı. Konuşmasına devamla; “Bilgiden ve eğitimden maksat insana bir duruş ve istikamet kazandırmaktır. Hayata, ahlaka, insanlık için faydaya dönüşmeyen bilgi sahibinin omuzlarında anlamsız bir yükten başka bir şey değildir. Sizin mesleğinizin odağında insan var. İnsan yetiştirmek sarraf hassasiyeti gerektirir. Muhatabınız toplumun manevi hayatına rehberlik edecek kimseler ve verdiğiniz eğitim de din eğitimi olunca sorumluluğumuz daha da ağır oluyor. Bu bilinçle hareket ederek; ilkeli, tutarlı ve dengeli bir metot benimsemeniz son derece önemlidir.” dedi. Son olarak; “Cenab-ı Hak bundan sonraki süreçlerde de iyi talebe yetiştirmeyi, görevlilerimizi daha donanımlı ve nitelikli bir şekilde yetiştirmeyi hepinize nasip eylesin. İşte bu noktada siz değerli eğitim görevlilerimize çok büyük sorumluluklar düşmektedir. Akademi bünyesindeki eğitim merkezlerimizde sizlerin üstün gayretleriyle dini kaynaklara doğrudan başvurabilen hocalar yetiştirilecek inşallah. Sizler sayesinde zamanın ruhunu ve çağın meselelerini doğru kavrayıp çözüm üretebilen manevi rehberler yetişecek. Görev yaptığı yerde din hizmetini en güzel şekilde yerine getirebilecek niteliğe sahip kadrolar yetiştirilecek. Rabbimizden, bu tesisin bu günlere gelmesinde ve hizmete kazandırılmasında emeği geçen herkese şükranlarımızı arz ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.
Bugüne kadar pek çok hayırlı ve güzel işin yapıldığını ama belki de en güzelinin bu açılış programı olduğunu belirten Vali Hamza Aydoğdu, hem kursiyerlere hem de çevre illerden gelen kıymetli misafirlere “Erzincan’a hoş geldiniz.” diyerek açılış programının hayırlı olmasını diledi.
Programda yaptığı konuşmasına, eğitimin önemine ve din görevlilerinin taşıdığı sorumluluğa vurgu yaparak başlayan Vali Aydoğdu, “Medine vakfiyesi, Terzibaba Hazretlerinin şehri Erzincan’da ilmik ilmik bir eğitim süreci başlayacak.
Hafızlıklarını tamamlamış, sınavlarını başarıyla geçmiş 87 kıymetli kardeşimiz; tefsir, hadis, fıkıh ve dini musiki gibi alanlarda derinleşecek. Ancak en önemlisi milletin karşısına çıktığında sadece konuşan değil, yaşayan ve yaşatan bir rehber olmayı öğrenecek.” dedi.
Konuşmasının devamında kursiyerlere seslenerek Camide imam, sokakta abi, evde evlât ve baba, toplumda rehber olabilecek din görevlilerine ihtiyacımız olduğunu belirten Vali Aydoğdu, “Bu ihtiyacı siz karşılayacaksınız. Ve unutmayın: Bu eğitim süreci elbette kolay olmayacak. Fakat kolay olan hiçbir şey iz bırakmaz. Sahada sizleri bekleyen onlarca soru, yüzlerce göz, binlerce gönül olacak. Onlara hakikatin sesiyle ulaşabilmek için bu süreçte ter dökmeniz, sabırla yürümeniz gerekiyor. Bu süreci başarıyla tamamlayanlar sadece bir belge almayacak; bir niyeti, bir emaneti, bir duayı da aynı zamanda hak edecek.
Buradan yetişecek din görevlileri; camide cemaate, köyde nineye, şehirde gence, sahada mazluma rehberlik edecek.” dedi.
Konuşmasının devamında kursiyer İmam – Hatip ve Müezzinlere seslenerek tavsiyelerde bulunan Vali Hamza Aydoğdu
*Sözünüz tebliğ, haliniz temsil olsun* Kürsüde Kur’an’ı okuyup hayatınızda başka bir sayfa açmayın. Zira en tesirli hutbe, hâl dili ile verilen hutbedir.
*Gençleri kaybetmeyin, kazanın* Gençlerle aranıza duvarlar değil lütfen köprüler kurun. Onlara nasihat etmeyin; onlarla dost olun. Onlarla göz hizasında olun. Onları anlamaya çalışın. Onların sorularını küçümsemeyin; onlara yön verin. Camide boş olan bir saf, aslında kaybedilmiş bir gencin kalbidir.
*Aile, cemiyetin mayasıdır* Her yuvaya dua olun. Her çocuğa umut olun. Bir evde huzur varsa, bir milletin geleceği demektir.
*Milletine bigâne kalmayalım* Vatan sevgisi imandandır. Gençlerimize bayrak sevgisini, vatan sevgisini, minarede ezan sesini hiçbir zaman unutmayacak şekilde öğretin. Sınırda nöbet var diye hür yaşadığımızı unutmasınlar. Vefalı olsunlar, samimi olsunlar değerlerine hakim olsunlar.
*Ecdadı unutma, inkâr etme* Bu mesleği size bırakanlar, mekteple medreseyi, kılıçla kalemi birlikte taşıyanlardı. Ecdat, maziden gelen bir ses değil; hâlâ içimizde atan bir sedadır.
*Tevazu, âlimin tacıdır* Kibir, ilmin zehridir. Sizden “ben” sadır olmasın, hep “biz” aksın. Kalbiniz hep biz olsun. Siz halka bakarken tepeden değil, gönülden bakın. Cübbeniz sizi halktan ayırmak için değil; hizmete çağırmak için giyilir. Unutmayın: Secde eden başta, kibir bulunmaz.
*Zamanın ruhunu okuyun, ama zamana meyletmeyin* Değişim elbette olacaktır ama siz mutlaka özünüzü ve asaletinizi koruyun. Modernlik bir mecburiyet değildir; belki de hepimizin imtihandır. Siz, çağın rüzgârına göre değil; Kur’an’ın meşalesine göre yön alın. Karanlığı konuşmak yerine, hep ışık olun ve ışık saçın.
*Diliniz duaya, kalbiniz hep şifaya dönsün* Birinin derdi size uğramadan geçmesin. Hasta ziyaretine gittiğinizde sadece ayet okumayın, hal ve hatırını da sorun. Cenazede sadece dua etmeyin, lütfen cenazeye omuz da verin. Millet, sizin sadece sesinizi değil; elinizi, gölgenizi, omzunuzu, kalbinizi hissetsin.” dedi.
Konuşmasının son bölümünde bu akademiden mezun olacak her bir hocamızın sadece bir göreve değil, bir emanete de talip olduğunu belirten Vali Aydoğdu “O emanetin adı Kelâmullah’tır.
O emanetin adı Türk Milletidir. O emanetin adı milletin sinesinde birikmiş sinenin adıdır. Ve biliniz ki;
Kürsü, sadece yüksek bir yer değil; yüksek ahlâkın durması gereken yerdir.
Cübbe, sadece bir kıyafet değil; tevazunun ve sorumluluğun nişanesidir.” dedi.
Vali Hamza Aydoğdu; Anadolunun dört bir yanında görev yapacak din görevlilerinin yetişeceği bu muhteşem projenin, Erzincan Dini İhtisas Merkezi’nin ilimize kazandırılmasında başta Son Başbakan Binali Yıldırım, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşleyen ve Erzincan İl Müftüsü İsmail Fakirullahoğlu olmak üzere emeği geçen ve destek veren herkese teşekkürlerini iletti.