Yanlış dondurma tüketiminin özellikle çocuklarda farklı sağlık sorunlarına neden olduğunu belirten uzmanlar özellikle sağlık ve hijyen kurallarına uygun hazırlanmış dondurmaların tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor.
Yanlış dondurma tüketiminin özellikle çocuklarda farklı sağlık sorunlarına neden olduğunu belirten uzmanlar özellikle sağlık ve hijyen kurallarına uygun hazırlanmış dondurmaların tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor. Erzincan’da her yaşta vatandaşın favorisi olan külahta dondurma ise yazın kavurucu sıcaklarında en fazla tüketilen yiyeceklerinden biri. Dondurmanın tüketimi ve sakıncalı konularına ilişkin değerlendirmede bulunan Erzincanlı Maraş dondurması esnafı şu uyarılarda bulunuyor; “Dondurma süt ve süt ürünleri grubunda yer alan dondurmanın, protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra A, B, C, D, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineralleri içerdiğini ve özellikle çocuklar tarafından çok sevilen bir tatlı.
Zengin içeriği nedeniyle, dondurma aynı miktar süte göre daha yüksek oranda enerji, mineral ve vitamin kaynağıdır. Dondurma yaz aylarında herkes tarafından çok tüketilen bir besindir. Genellikle çocuklar yaz aylarında daha az süt tükettikleri için kalsiyum ihtiyaçları artar. Dondurma, süt sevmeyen çocuklar için de iyi bir süt seçeneğidir. İştahsız, zayıf, spor yapan çocuklar için önemli bir besin kaynağıdır. Sağlık sorunu olmayan her çocuk dondurma yiyebilir. Diğer yandan günün büyük bir bölümünü televizyon ve bilgisayar başında geçiren, oyun oynamayan, spor yapmayan çocukların ise dondurmayı dikkatli tüketmesi gerekir. Ayrıca 1 yaşına kadar bütün besinlerle yeni tanışan, alerji riski yüksek olan çocuklara dondurma vermek doğru değildir. İnek sütü ve yumurta alerjisi olan veya diyabetik çocuklara dondurma yedirilmemelidir.
1 yaşından büyük çocuklarda ise aşırıya kaçmadan, günde 1-2 top dondurma tüketimi yararlıdır. Kapalı olan kutular içerisindeki dondurmaların şekil bozukluklarının olmamasına özellikle dikkat edilmesi gerekiyor. Açıkta satılan dondurmaları güvenilir yerlerden alınmalı ve tarihi geçmiş ürünler tüketilmemeli.”