SON DAKİKA
hava
Google News

EBEVEYN BEBEK KÜTÜPHANESİ AÇILDI

Son Güncelleme :

01 Nisan 2022 - 11:40

/ 471 views kez okundu.
reklam
EBEVEYN BEBEK KÜTÜPHANESİ AÇILDI
reklam

Erzincan Valiliği Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Bürosu tarafından hazırlanan, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı 2021 Yılı Yatırım Programında yer alan ” DAP Bölgesinde Okuma Kültürünün Geliştirilmesi Programı” kapsamında başvurusu yapılan ve desteklenen “Ebeveyn Bebek Kütüphanesi” hizmete açıldı.

Erzincan Valiliği Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Bürosu tarafından hazırlanan, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı 2021 Yılı Yatırım Programında yer alan ” DAP Bölgesinde Okuma Kültürünün Geliştirilmesi Programı” kapsamında başvurusu yapılan ve desteklenen “Ebeveyn Bebek Kütüphanesi” hizmete açıldı. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan program ile açılışı yapılan etkinliğe Erzincan Vali Yardımcısı Mehmet Deniz Arabacı, DAP Bölge Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen, Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürü Cem Halil Mercimek, Kültür ve Turizm İl Müdürü Arda Heb, Sosyal Hizmetlere bağlı kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Oluşturulan “Ebeveyn Bebek Kütüphanesi” proje içeriği kapsamında 0 – 5 yaş grubu bebeklere yönelik duyusal aktiviteler, oyun etkinlikleri, müzikle öğrenme, etkileşimli kitap okuma ve hikâye oluşturma – anlatma, şiir yazma, şarkı söyleme, kitap resimleme, drama gibi atölye çalışmaları ve ebeveynlere yönelik eğitimler, yazarlar ve çizerler ile söyleşiler, milli, ahlaki ve insani değerler eğitimleri ve toplantıları konusunda uzman; doktor, çocuk gelişimci, dil terapisti, okul öncesi öğretmenleri, pedagoglar ve psikologlar nezaretinde gerçekleştirilerek  Erzincan Çarşı Mahallesi TOKİ Konutları Belediye Ek Hizmet Binasında vatandaşlara hizmet verecek.

Açılış programında konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Cem Halil Mercimek günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Mercimek konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Dünyada yaygın kabul gören anlayışa göre bilgi toplumu eğitim felsefesi örgün eğitim kurumlarıyla sınırlı olmayan ve eğitimde sürekliliği esas alan bir felsefeye dayanmalıdır. Günümüzde ancak kendine bu gerekliliğe uygun eğitim sistematiği içinde yer bulan bireyler yaşamın hemen her alanını etkisi altına almış olan rekabetçi yapının içerisinde kaybolmadan var olabilmektedirler. Bu sürecin temel besleyici unsuru ise öğrenmedir. Ülkemizin geleneksel eğitim sisteminde çocukların öğrenmeye dair basamağı kreşler olarak kabul edilmektedir. Ancak alana ilişkin bilimsel çalışmalar çocukların okul öncesi dönem hatta bebeklik döneminde öğrenme yatkınlıkları, yetenekleri ve öğrendiklerini neredeyse eksiksiz biriktirme ve becerilerini çok daha yüksek ve kazanımlarının daha uzun menzilli öğrenme araçlarının, öğretici figürlerin, öğrenme alanlarının ve öğrenme biçimlerinin niteliğinin yüksek ve günümüz gereklilikleriyle örtüşmesi, öğrenmenin başarısı açısından son derece önemlidir.

Söz konusu önem ilişkisi bebekte nitelikli öğrenme, bilgilenme merkezi olması beklenen kütüphanenin yollarının kesişmesini kaçınılmaz kılmaktadır. Her bebek başta anne babası olmak üzere ailesinin en kıymetlisidir ve her anne baba bebeği için her şeyin en güzelini, en doğrusunu ister. Bebeğin öğrenmeye ilişkin deneyimleri, öğrenme başarısı, bu başarının kalıcı olması ve ilerleyen yaşlarda kazanıma dönüşmesi noktasında en doğru adreslerden biri de kütüphanelerdir. Bu bağlamda kütüphanenin bebeğe katacağı tüm zenginlikler dolaylı bir biçimde ailenin ve bu bağlı olarak da toplumun zenginliği ve mutluluğudur. Önemli olan bebek kitap, bebek kütüphane birlikteliğinden bebeklikten başlayarak hayata katacağı değerin büyüklüğü konusunda yakalanan ulusal farkındalığı arttırmaktır. Bu projemizden beklenen sonuçlarımız şunlardır; 0-5 yaş grubu çocuklarımıza okuma kültürü ve kütüphane kültürü oluşturulması, etkinlikler sonucunda bebeklerin kütüphanelere gitmesi ve bunun bir alışkanlığa dönüşmesi, bebeklerin okul öncesi eğitime hazır bulunurluklarının arttırılması, ailelerin çocuk gelişimi konusunda bilimsel yaklaşımlarla farkındalıkların ortaya çıkarılması. Açılışını yapacağımız kütüphanenin hayırlı olmasını diliyorum.”

Ardından konuşan DAP Bölge Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen kütüphane açılışına ilişkin yaptığı konuşmada bölgede 43 projeye 14 milyon değerinde bir desteğin verileceği müjdesini verdi. Demirdöğen konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Doğu Anadolu Bölgesi Bölge Kalkınma İdaresi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı faaliyet gösteriyor ve bünyesinde 15 il var. Bu illerdeki hem kırsal kalkınma konusunda hem de muhtelif kültür ve okuma kültürü alanlarında bir çok projeye destek veriyoruz. Şu ana kadar bölgeye 164 kütüphane yaptık. Ancak Bebek Ebeveyn Kütüphanesi olarak Erzincan’da ilk kütüphaneyi açtık. Bu haberi alanlar bize benzer projeler verdi. Birçoğunu da destekleyeceğiz. 2022 yılı itibarıyla Erzincan’a 77 milyon destek vermişiz. 2022 yılı içerisinde yaklaşık 43 projeye 14 milyon destek sağladık. Bugün yarın Bakanlıktan çıkacak. Onun da müjdesini vermiş olalım. Bildiğiniz gibi iktisadın temel kavramları büyüme ve kalkınma. Büyüme daha çok var olan hizmetlere değer katmak onların varlığını arttırmak. Kalkınma ise hayatın değerini arttırmak. Hayata değer katmak. Bu tür projelerle hayata değer katıp, insanların ihtiyaçlarını yerinde karşılayıp insanların doğdukları yerde doymalarını sağlamaya çalışıyoruz özellikle kırsal kesimde. Çok basit görülen bu tür müdahaleler gerçekten çok büyük ihtiyaçları karşılıyor. İnşallah bu çok iyi bir örnek olacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından kütüphane kurdelesi kesilerek hizmete açıldı. Vali Yardımcısı Mehmet Deniz Arabacı kütüphaneyi gezerek yetkililerden bilgi aldı. Ardından minik öğrencilerle sohbet etti. Program verilen kokteyl ile sona erdi.

 

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.